phone+420 377 419 001 Nejčastější dotazy Kontakt

Spárujte si správný drink s tím správným jídlem

Spárujte si správný drink s tím správným jídlem

Dobré a kvalitní jídlo si žádá dobré a kvalitní pití. Co by byly těstoviny bez vína nebo vepřo, knedlo, zelo bez piva? Co takhle si ale spárovat jídlo s dobrým destilátem nebo skvělým míchaným drinkem? Nebojte se fantazie a překvapte sebe a své blízké (ne)obvyklými variacemi. 

Quesadilla a Margarita 

Margarita patří mezi neoblíbenější večerní koktejly, není tak divu, že se objevuje v TOP 10 drinků. Její lahodná a komplexní chuť se skvěle hodí k mexické kuchyni a pikantnějším jídlům. Proto vás asi nepřekvapí, že se skvěle doplňuje s Quesadillou, mexickým pokrmem, který se skládá z tortilly plněné sýrem, masem, paprikou, salsa omáčkou a dalšími přísadami a namáčí se do zakysané smetany. Udělejte svým kamarádům mexickou večeři. 

Quesadilla 

Ingredience 

  1. 2 tortillové placky 
  2. kuřecí maso, cca 250g 
  3. 2 stroužky česneku 
  4. 1 cibule 
  5. 1 paprika 
  6. 1 rajče 
  7. strouhaný sýr (ideálně cheddar) 
  8. olivový olej 
  9. sůl, pepř, kletá paprika 
  10. koriandr 
  11. zakysaná smetana či guacamole 

Postup 

Na rozpáleném oleji osmažte nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezklovatí. Přidejte nakrájené kuřecí maso a pečte dozlatova. Osolte, opepřete, přidejte mletou papriku (případně jiné koření, které máte rádi). Promíchejte. Postupně přidejte na proužky nakrájenou papriku a nakrájené rajče. Na druhou pánev rozložte jednu tortillovou placku. Rozložte na ní směs a posypte strouhaným sýrem. Přikryjte druhou plackou a přitiskněte, aby se placky spojily. Na každé straně pečte, dokud placky nezačnou hnědnout. Hotovou quesadillu nakrájejte na trojúhelníčky nebo na cokoliv chcete a podávejte se zakysanou smetanou a koriandrem. 

Margarita 

Ingredience 

  1. 50 ml tequily (Don Julio Blanco, Tres Alegres Compadres Blanco Tequila, Padre Azul Tequila Blanco
  2. 20 ml Giffard Parfait Triple sec liquer 
  3. 15 ml limetkové šťávy 
  4. led 

na ozdobu 

  1. sůl 
  2. limeta  

Postup 

Do šejkru dejte led a všechny ingredience. Důkladně protřepejte a přes sítko přeceďte do sklenice ve tvaru obráceného sombrera (pokud máte rádi slanou krustu, okraj skleničky přejeďte limetovou šťávou a ponořte do soli). Ozdobte plátkem limety. 

Vodka a kaviár 

Kvalitní vodka a kaviár jsou oba luxusními potravinami a ve světě gastronomie se tak často potkávají. Kaviár můžete použít jako samotný předkrm, jako přílohu k jídlu (například k bramborovým či bílým plackám) nebo jako dezertní zakončení jídla. 

Vodka je vysokoprocentní alkohol s čistou chutí. Když ji pijete mezi sousty kaviáru, pomáhá očistit chuťové pohárky a připravit vás tak na další sousto. Navíc slaný a chuťově bohatý kaviár je skvěle kontrastní právě k neutrální chuti vodky. 

Kaviár 

Mezi top kaviáry patří pravý kaviár z jeseteru či nepravé kaviáry z lososa, z pstruha či alternativní lilkový kaviár. Ideální je na malém kousku pečiva či slaném lívanečku. 

Vodka

Doplňte kaviár našimi vodkami: Ketel One, Pravda Vodka, Smirnoff, Cryo, Nordic Ice či Amundsen. 

Uzený losos na žitném chlebu, krevetový špíz a Gimlet 

Gin a koktejly z něj jsou jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů vůbec. Jeho svěží, jalovcová chuť, často doplněna chutí citrusovo-kořeněnou, se skvěle hodí k mořským plodům, uzeninám, bobulovitému ovoci, sýrům, oříškům. Pokud tedy uděláte obložený talíř plný klobásek, salámků, sýru proložených ořechy, chybu rozhodně neuděláte. Zkuste ale změnu a spárujte ho s lososem a krevetami. 

Uzený losos na žitném chlebu 

Ingredience 

  1. 4 plátky žitného chleba 
  2. Crème fraîche 
  3. 200 g uzeného lososa 
  4. sůl, pepř 

na ozdobu 

  1. kopr  

Postup 

Crème fraîche namažte na žitný chléb. Položte plátky uzeného lososa. Osolte, opepřete a ozdobte koprem. 

Krevetový špíz 

Ingredience 

  1. 1 kg loupaných, syrových krevet 
  2. 1 ananas 
  3. avokádový olej 
  4. šťáva z limety 
  5. mořská sůl 
  6. rozpuštěné máslo 
  7. mletá červená paprika 
  8. koriandr (můžete vynechat, pokud nemáte rádi) 
  9. 2 stroužky prolisovaného česneku 

na ozdobu 

  1. limeta  

Postup 

Ananas nakrájejte na větší kousky. Půl šálku ananasu rozmačkejte (rozmixujte) v misce na pyré. Avokádový olej smíchejte s limetkovou šťávou, ananasovým pyré, mořskou solí a paprikou. Promíchejte, dokud se sůl trochu nerozpustí. Do takto vzniklé marinády dejte krevety a obalte je v ní. Zakryjte mísu aspoň na 30 minut, ať se krevety při pokojové teplotě marinují. Na špejle napichujte střídavě krevety a kousky ananasu a položte na plech. Grilujte z každé strany cca 2 minuty (dokud nezrůžoví). V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo, prolisovaný česnek a koriandr. Krevetové špízy naservírujte na talíř a potřete máslovou směsí. Přidejte limetu na ozdobu a pokapání. 

Gimlet 

Ingredience 

  1. 40 ml ginu (Gordon´s London Dry, Tanquery No. Ten Gin, Roku gin, Simpsmith London Dry Gin
  2. 40 ml Barange lime sirup
  3. 20 ml simple sirupu (nemusí být)  

na ozdobu 

  1. limeta

Postup 

Do míchací sklenice dejte led a všechny ingredience. Promíchejte a přes sítko přeceďte do sklenice na vysoké nožičce (V-shape). 

 Whisky a hovězí steak 

Spojení single malt whisky a hovězího steaku představuje skvělý gastronomický zážitek, protože oba mají bohaté a komplexní chutě, které se vzájemně skvěle doplňují. Pokud nejste fanoušky steaků, neuděláte chybu, když whisky spárujete s vyzrálým cheddarem či měkkými aromatickými sýry. Skvěle si ale rozumí i se sladkostmi typu vánočka, perník.  

Hovězí steak s pepřovou omáčkou 

Ingredience 

  1. 4 plátky hovězího steaku 
  2. olivový olej 
  3. mořská sůl, pepř 
  4. olivový olej 
  5. 1 cibule 
  6. 2 PL celého barevného pepře 
  7. 250 ml hovězího vývaru 
  8. 60 ml bílého vína 
  9. 300 ml smetany ke šlehání  

Postup 

Jako první si připravte pepřovou omáčku. Zahřejte rendlík. Nalijte olej, přidejte nasekanou cibuli, pepř a 2 minuty zahřívejte. Přidejte vývar, víno a zhruba 3-4 minuty vařte. Poté přilijte smetanu a vařte do zhoustnutí. Odstavte z plotny a udržujte v teple (ideálně v nádobě s horkou vodou). Steakové maso osušte, potřete olejem a důkladně posypte solí a pepřem. Rozpalte nepřilnavou pánev. Položte do ní steaky a opékejte. Z obou stran. 

Rare: opékejte celkem 3 minut 

Medium: opékejte celkem 4-5 minut 

Well done: opékejte celkem 7-8 minut 

Vyndejte z pánve a dejte na chvíli odpočinout. Přelijte pepřovou omáčkou. Jako přílohu doporučujeme steakové hranolky nebo brambory šťouchané. 

Whisky Collins 

Ingredience

  1. 60 ml whisky (Johnnie Walker Black Label, Printer´s Whisky Blended Schotch Whisky, The Singleton, Talisker 10 YO
  2. 10 ml citronové šťávy 
  3. 20 ml Giffard Gomme sirup 
  4. 100 ml sody 

na ozdobu 

  1. plátek citronu, Barange koktejlová třešeň 

Postup 

Do vysoké sklenice s ledem vlijte všechny výše uvedené ingredience. Promíchejte. Ozdobte plátkem citronu a koktejlovou třešní. 

Mojito a pikantní jídla 

Osvěžující mojito s mátou a limetou je ideální nejen pro letní večery, ale také pro kombinaci s pikantními jídly. Jeho kyselost perfektně rozvíjí a zdůrazňuje právě ostrost těchto jídel a jeho svěžest zase pomáhá zmírnit pocit pálení v ústech. Pojďte si připravit aglio olio s feferonkou a mojito. 

Aglio olio s feferonkou 

Ingredience 

  1. 500 g těstovin 
  2. 2 stroužky česneku 
  3. 2-3 chilli papričky 
  4. olivový olej 
  5. parmazán dle chuti 
  6. sůl 

Postup 

Chilli papričky a česnek nakrájejte na tenčí proužky. Rozpalte větší pánev a papričky a česnek na ni krátce osmažte na olivovém oleji. Mezitím si uvařte těstoviny (ideálně špagety). Ty pak přidejte do pánve a směs promíchejte, prohřejte. Na talíři posypte parmazánem. 

Mojito 

Ingredience 

  1. 20 ml bílého rumu (Captain Morgan Carribean White Rum, Pampero Añejo Blanco, Legendario Añejo Blanco, Božkov Republica White
  2. čerstvá máta 
  3. limetka 
  4. třtinový cukr 
  5. soda 
  6. led 

na ozdobu 

  1. snítky máty 
  2. limeta  

Postup 

Do vysoké sklenice nalijte rum. Přidejte 2 lžičky cukru a vymačkejte šťávu z limetky. Vložte lístky máty a důkladně podrťte, ale pozor mátu úplně nerozdrťte. Přidejte led, dolijte perlivou vodou a promíchejte. Ozdobte lístky máty. 

Rum a čokoláda 

Rum u nás patří mezi nejoblíbenější alkohol vůbec. Lidé ho milují jak samotný, tak v drincích. Dá se použít jako ingredience k vaření, pečení, ale skvělý je čistý v kombinaci s čokoládou. Právě spojení nejlepších rumů s kvalitní čokoládou je jedním z nejzajímavějších chuťových zážitků, jaké byste měli vyzkoušet. Čokoláda má totiž schopnost rozvinout, doplnit a posunout chuť rumu na zcela mimořádnou úroveň.   Až si tedy příště doma nalijte svůj oblíbený rum, doplňte ho kouskem ideálně hořké čokolády. Nebo vyzkoušejte rumovou degustaci v našem Bartida baru, kde vám ukážeme, jak se dají skvělé rumy párovat, a to nejen s čokoládou. 

Doporučené rumy: Ron Abuelo Añejo, Legendario Añejo 9 Años, Cortez Ron de Panama Añejo, Ron Zacapa 23 Centenario, Ron Pampero Añejo

Bourbon a BBQ jídla  

Pokud máte rádi bourbon, zkuste si k němu dát BBQ jídlo, ta kombinace vás dostane. Bourbon a BBQ mají podobné prvky v chuti, které se tak mohou vzájemně doplňovat a zvýrazňovat se navzájem. Co takhle bourbon a BBQ fazole? 

BBQ fazole s batáty 

Ingredience 

  1. konzervované fazole, 2-3 plechovky 
  2. batáty 
  3. 2 cibule 
  4. 2 ks česneku 
  5. 2 ks mrkve 
  6. 80 ml BBQ omáčky 
  7. 500 ml rajčatová passata 
  8. koření dle chuti: uzená paprika, sušené chilli, kmín, rozmarýn, sůl, pepř 
  9. olivový olej 

Postup 

Troubu si předehřejte na 180 °C. Česnek a cibuli očistěte a nakrájejte na plátky. Mrkve oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do rozehřátého hrnce dejte trochu olivového oleje, přidejte cibuli, česnek a mrkev, koření a restujte do změknutí zeleniny. Mezitím si očistěte batáty, nakrájejte na menší kousky a vložte na plech. Osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě.  Až bude zelenina v hrnci hotová, přidejte k ní passatu, BBQ omáčku, fazole, osolte a opepřete. Promíchejte. Směs přelijte do pekáčku, vložte čerstvý rozmarýn a pekáček vložte do trouby k batátům. Fazolovou směs pečte asi hodinu, dokud směs nezhoustne. Batáty pečte, dokud nebudou měkké. Pak je trochu rozmačkejte a přidejte do pekáčku.  Doporučujeme přikusovat chleba či ciabbattu, oboje zapečené se sýrem. 

Maple Old Fashioned 

Ingredience 

  1. 60 ml bourbonu (Jim Beam Kentucky Straight, Buillet Bourbon
  2. 15 ml Mixer Maple syrup 
  3. 1 střik orange bitters 
  4. pár kapek Angostura Bitters 

na ozdobu 

  1. Barange koktejlová třešeň 
  2. celá skořice 
  3. opálená pomerančová kůra 

Postup 

Do sklenice dejte led a všechny ingredience. Dlouze promíchejte. Ozdobte koktejlovou třešní, skořicí a pomerančovou kůrou.   

Espresso Martini a čokoládový fondant 

A sladká tečka na závěr. Co takhle vláčný čokoládový fondant doplněný nikoliv samotným espressem, ale lahodným drinkem espresso martini. Tomu říkáme nebe v puse.  

Čokoládový fondant 

Ingredience 

  1. 2 vejce 
  2. 2 žloutky 
  3. 60 g třtinového cukru 
  4. 100 g vysokoprocentní čokoláda 
  5. 110 g másla 
  6. 2 lžíce hladké mouky 
  7.  máslo na vymazání 
  8. hořké kakao na posyp 

Postup 

Troubu předehřejte na cca 220 °C. Připravte si formičky – můžete použít malé zapékací, formu na muffiny nebo to, co doma najdete. Formičky vymažte máslem a vysypte kakaem. Ve vodní lízni rozpusťte máslo s čokoládou. Mezitím vyšlehejte vejce se žloutkem a cukrem do husté pěny. Rozpuštěnou čokoládu pak pomalu přilívejte do vaječné pěny. Vmíchejte mouku a naplňte formičky. Pečte v předehřáté troubě zhruba 6-7 minut. Upéct se musí kraj, vnitřek musí být vláčný, syrový. Po upečení nechte minutku odstát a vyklopte. Ideální je kombinovat fondant se zmrzlinou.  

Espresso Martini 

Ingredience 

  1. 50 ml vodky (Ketel One, Smirnoff, Pravda vodka, Amundsen
  2. 25 kávového likéru Giffard Coffee
  3. shot espressa 
  4. 10 ml Giffard Gomme Sirup

na ozdobu 

  1. kávová zrníčka 

 Postup  

Do šejkru dejte led a všechny výše uvedené ingredience. Protřepte a přes sítko přeceďte do V-shape sklenice. Ozdobte kávovými zrníčky. 

Dejte nám vědět, která kombinace vám chutnala nejvíce a proč? 


Zdroj fotografie: pexels-rachel-claire-6127316

Sdílejte článek se svými známými