Dobré a kvalitní jídlo si žádá dobré a kvalitní pití. Co by byly těstoviny bez vína nebo vepřo, knedlo, zelo bez piva? Co takhle si ale spárovat jídlo s dobrým destilátem nebo skvělým míchaným drinkem? Nebojte se fantazie a překvapte sebe a své blízké (ne)obvyklými variacemi.
Quesadilla a Margarita
Margarita patří mezi neoblíbenější večerní koktejly, není tak divu, že se objevuje v TOP 10 drinků. Její lahodná a komplexní chuť se skvěle hodí k mexické kuchyni a pikantnějším jídlům. Proto vás asi nepřekvapí, že se skvěle doplňuje s Quesadillou, mexickým pokrmem, který se skládá z tortilly plněné sýrem, masem, paprikou, salsa omáčkou a dalšími přísadami a namáčí se do zakysané smetany. Udělejte svým kamarádům mexickou večeři.
Quesadilla
Ingredience
- 2 tortillové placky
- kuřecí maso, cca 250g
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 paprika
- 1 rajče
- strouhaný sýr (ideálně cheddar)
- olivový olej
- sůl, pepř, kletá paprika
- koriandr
- zakysaná smetana či guacamole
Postup
Na rozpáleném oleji osmažte nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezklovatí. Přidejte nakrájené kuřecí maso a pečte dozlatova. Osolte, opepřete, přidejte mletou papriku (případně jiné koření, které máte rádi). Promíchejte. Postupně přidejte na proužky nakrájenou papriku a nakrájené rajče. Na druhou pánev rozložte jednu tortillovou placku. Rozložte na ní směs a posypte strouhaným sýrem. Přikryjte druhou plackou a přitiskněte, aby se placky spojily. Na každé straně pečte, dokud placky nezačnou hnědnout. Hotovou quesadillu nakrájejte na trojúhelníčky nebo na cokoliv chcete a podávejte se zakysanou smetanou a koriandrem.
Margarita
Ingredience
- 50 ml tequily (Don Julio Blanco, Tres Alegres Compadres Blanco Tequila, Padre Azul Tequila Blanco)
- 20 ml Giffard Parfait Triple sec liquer
- 15 ml limetkové šťávy
- led
na ozdobu
- sůl
- limeta
Postup
Do šejkru dejte led a všechny ingredience. Důkladně protřepejte a přes sítko přeceďte do sklenice ve tvaru obráceného sombrera (pokud máte rádi slanou krustu, okraj skleničky přejeďte limetovou šťávou a ponořte do soli). Ozdobte plátkem limety.
Vodka a kaviár
Kvalitní vodka a kaviár jsou oba luxusními potravinami a ve světě gastronomie se tak často potkávají. Kaviár můžete použít jako samotný předkrm, jako přílohu k jídlu (například k bramborovým či bílým plackám) nebo jako dezertní zakončení jídla.
Vodka je vysokoprocentní alkohol s čistou chutí. Když ji pijete mezi sousty kaviáru, pomáhá očistit chuťové pohárky a připravit vás tak na další sousto. Navíc slaný a chuťově bohatý kaviár je skvěle kontrastní právě k neutrální chuti vodky.
Kaviár
Mezi top kaviáry patří pravý kaviár z jeseteru či nepravé kaviáry z lososa, z pstruha či alternativní lilkový kaviár. Ideální je na malém kousku pečiva či slaném lívanečku.
Vodka
Doplňte kaviár našimi vodkami: Ketel One, Pravda Vodka, Smirnoff, Cryo, Nordic Ice či Amundsen.
Uzený losos na žitném chlebu, krevetový špíz a Gimlet
Gin a koktejly z něj jsou jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů vůbec. Jeho svěží, jalovcová chuť, často doplněna chutí citrusovo-kořeněnou, se skvěle hodí k mořským plodům, uzeninám, bobulovitému ovoci, sýrům, oříškům. Pokud tedy uděláte obložený talíř plný klobásek, salámků, sýru proložených ořechy, chybu rozhodně neuděláte. Zkuste ale změnu a spárujte ho s lososem a krevetami.
Uzený losos na žitném chlebu
Ingredience
- 4 plátky žitného chleba
- Crème fraîche
- 200 g uzeného lososa
- sůl, pepř
na ozdobu
- kopr
Postup
Crème fraîche namažte na žitný chléb. Položte plátky uzeného lososa. Osolte, opepřete a ozdobte koprem.
Krevetový špíz
Ingredience
- 1 kg loupaných, syrových krevet
- 1 ananas
- avokádový olej
- šťáva z limety
- mořská sůl
- rozpuštěné máslo
- mletá červená paprika
- koriandr (můžete vynechat, pokud nemáte rádi)
- 2 stroužky prolisovaného česneku
na ozdobu
- limeta
Postup
Ananas nakrájejte na větší kousky. Půl šálku ananasu rozmačkejte (rozmixujte) v misce na pyré. Avokádový olej smíchejte s limetkovou šťávou, ananasovým pyré, mořskou solí a paprikou. Promíchejte, dokud se sůl trochu nerozpustí. Do takto vzniklé marinády dejte krevety a obalte je v ní. Zakryjte mísu aspoň na 30 minut, ať se krevety při pokojové teplotě marinují. Na špejle napichujte střídavě krevety a kousky ananasu a položte na plech. Grilujte z každé strany cca 2 minuty (dokud nezrůžoví). V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo, prolisovaný česnek a koriandr. Krevetové špízy naservírujte na talíř a potřete máslovou směsí. Přidejte limetu na ozdobu a pokapání.
Gimlet
Ingredience
- 40 ml ginu (Gordon´s London Dry, Tanquery No. Ten Gin, Roku gin, Simpsmith London Dry Gin)
- 40 ml Barange lime sirup
- 20 ml simple sirupu (nemusí být)
na ozdobu
- limeta
Postup
Do míchací sklenice dejte led a všechny ingredience. Promíchejte a přes sítko přeceďte do sklenice na vysoké nožičce (V-shape).
Whisky a hovězí steak
Spojení single malt whisky a hovězího steaku představuje skvělý gastronomický zážitek, protože oba mají bohaté a komplexní chutě, které se vzájemně skvěle doplňují. Pokud nejste fanoušky steaků, neuděláte chybu, když whisky spárujete s vyzrálým cheddarem či měkkými aromatickými sýry. Skvěle si ale rozumí i se sladkostmi typu vánočka, perník.
Hovězí steak s pepřovou omáčkou
Ingredience
- 4 plátky hovězího steaku
- olivový olej
- mořská sůl, pepř
- olivový olej
- 1 cibule
- 2 PL celého barevného pepře
- 250 ml hovězího vývaru
- 60 ml bílého vína
- 300 ml smetany ke šlehání
Postup
Jako první si připravte pepřovou omáčku. Zahřejte rendlík. Nalijte olej, přidejte nasekanou cibuli, pepř a 2 minuty zahřívejte. Přidejte vývar, víno a zhruba 3-4 minuty vařte. Poté přilijte smetanu a vařte do zhoustnutí. Odstavte z plotny a udržujte v teple (ideálně v nádobě s horkou vodou). Steakové maso osušte, potřete olejem a důkladně posypte solí a pepřem. Rozpalte nepřilnavou pánev. Položte do ní steaky a opékejte. Z obou stran.
Rare: opékejte celkem 3 minut
Medium: opékejte celkem 4-5 minut
Well done: opékejte celkem 7-8 minut
Vyndejte z pánve a dejte na chvíli odpočinout. Přelijte pepřovou omáčkou. Jako přílohu doporučujeme steakové hranolky nebo brambory šťouchané.
Whisky Collins
Ingredience
- 60 ml whisky (Johnnie Walker Black Label, Printer´s Whisky Blended Schotch Whisky, The Singleton, Talisker 10 YO)
- 10 ml citronové šťávy
- 20 ml Giffard Gomme sirup
- 100 ml sody
na ozdobu
- plátek citronu, Barange koktejlová třešeň
Postup
Do vysoké sklenice s ledem vlijte všechny výše uvedené ingredience. Promíchejte. Ozdobte plátkem citronu a koktejlovou třešní.
Mojito a pikantní jídla
Osvěžující mojito s mátou a limetou je ideální nejen pro letní večery, ale také pro kombinaci s pikantními jídly. Jeho kyselost perfektně rozvíjí a zdůrazňuje právě ostrost těchto jídel a jeho svěžest zase pomáhá zmírnit pocit pálení v ústech. Pojďte si připravit aglio olio s feferonkou a mojito.
Aglio olio s feferonkou
Ingredience
- 500 g těstovin
- 2 stroužky česneku
- 2-3 chilli papričky
- olivový olej
- parmazán dle chuti
- sůl
Postup
Chilli papričky a česnek nakrájejte na tenčí proužky. Rozpalte větší pánev a papričky a česnek na ni krátce osmažte na olivovém oleji. Mezitím si uvařte těstoviny (ideálně špagety). Ty pak přidejte do pánve a směs promíchejte, prohřejte. Na talíři posypte parmazánem.
Mojito
Ingredience
- 20 ml bílého rumu (Captain Morgan Carribean White Rum, Pampero Añejo Blanco, Legendario Añejo Blanco, Božkov Republica White)
- čerstvá máta
- limetka
- třtinový cukr
- soda
- led
na ozdobu
- snítky máty
- limeta
Postup
Do vysoké sklenice nalijte rum. Přidejte 2 lžičky cukru a vymačkejte šťávu z limetky. Vložte lístky máty a důkladně podrťte, ale pozor mátu úplně nerozdrťte. Přidejte led, dolijte perlivou vodou a promíchejte. Ozdobte lístky máty.
Rum a čokoláda
Rum u nás patří mezi nejoblíbenější alkohol vůbec. Lidé ho milují jak samotný, tak v drincích. Dá se použít jako ingredience k vaření, pečení, ale skvělý je čistý v kombinaci s čokoládou. Právě spojení nejlepších rumů s kvalitní čokoládou je jedním z nejzajímavějších chuťových zážitků, jaké byste měli vyzkoušet. Čokoláda má totiž schopnost rozvinout, doplnit a posunout chuť rumu na zcela mimořádnou úroveň. Až si tedy příště doma nalijte svůj oblíbený rum, doplňte ho kouskem ideálně hořké čokolády. Nebo vyzkoušejte rumovou degustaci v našem Bartida baru, kde vám ukážeme, jak se dají skvělé rumy párovat, a to nejen s čokoládou.
Doporučené rumy: Ron Abuelo Añejo, Legendario Añejo 9 Años, Cortez Ron de Panama Añejo, Ron Zacapa 23 Centenario, Ron Pampero Añejo.
Bourbon a BBQ jídla
Pokud máte rádi bourbon, zkuste si k němu dát BBQ jídlo, ta kombinace vás dostane. Bourbon a BBQ mají podobné prvky v chuti, které se tak mohou vzájemně doplňovat a zvýrazňovat se navzájem. Co takhle bourbon a BBQ fazole?
BBQ fazole s batáty
Ingredience
- konzervované fazole, 2-3 plechovky
- batáty
- 2 cibule
- 2 ks česneku
- 2 ks mrkve
- 80 ml BBQ omáčky
- 500 ml rajčatová passata
- koření dle chuti: uzená paprika, sušené chilli, kmín, rozmarýn, sůl, pepř
- olivový olej
Postup
Troubu si předehřejte na 180 °C. Česnek a cibuli očistěte a nakrájejte na plátky. Mrkve oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do rozehřátého hrnce dejte trochu olivového oleje, přidejte cibuli, česnek a mrkev, koření a restujte do změknutí zeleniny. Mezitím si očistěte batáty, nakrájejte na menší kousky a vložte na plech. Osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě. Až bude zelenina v hrnci hotová, přidejte k ní passatu, BBQ omáčku, fazole, osolte a opepřete. Promíchejte. Směs přelijte do pekáčku, vložte čerstvý rozmarýn a pekáček vložte do trouby k batátům. Fazolovou směs pečte asi hodinu, dokud směs nezhoustne. Batáty pečte, dokud nebudou měkké. Pak je trochu rozmačkejte a přidejte do pekáčku. Doporučujeme přikusovat chleba či ciabbattu, oboje zapečené se sýrem.
Maple Old Fashioned
Ingredience
- 60 ml bourbonu (Jim Beam Kentucky Straight, Buillet Bourbon)
- 15 ml Mixer Maple syrup
- 1 střik orange bitters
- pár kapek Angostura Bitters
na ozdobu
- Barange koktejlová třešeň
- celá skořice
- opálená pomerančová kůra
Postup
Do sklenice dejte led a všechny ingredience. Dlouze promíchejte. Ozdobte koktejlovou třešní, skořicí a pomerančovou kůrou.
Espresso Martini a čokoládový fondant
A sladká tečka na závěr. Co takhle vláčný čokoládový fondant doplněný nikoliv samotným espressem, ale lahodným drinkem espresso martini. Tomu říkáme nebe v puse.
Čokoládový fondant
Ingredience
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 60 g třtinového cukru
- 100 g vysokoprocentní čokoláda
- 110 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- máslo na vymazání
- hořké kakao na posyp
Postup
Troubu předehřejte na cca 220 °C. Připravte si formičky – můžete použít malé zapékací, formu na muffiny nebo to, co doma najdete. Formičky vymažte máslem a vysypte kakaem. Ve vodní lízni rozpusťte máslo s čokoládou. Mezitím vyšlehejte vejce se žloutkem a cukrem do husté pěny. Rozpuštěnou čokoládu pak pomalu přilívejte do vaječné pěny. Vmíchejte mouku a naplňte formičky. Pečte v předehřáté troubě zhruba 6-7 minut. Upéct se musí kraj, vnitřek musí být vláčný, syrový. Po upečení nechte minutku odstát a vyklopte. Ideální je kombinovat fondant se zmrzlinou.
Espresso Martini
Ingredience
- 50 ml vodky (Ketel One, Smirnoff, Pravda vodka, Amundsen)
- 25 kávového likéru Giffard Coffee
- shot espressa
- 10 ml Giffard Gomme Sirup
na ozdobu
- kávová zrníčka
Postup
Do šejkru dejte led a všechny výše uvedené ingredience. Protřepte a přes sítko přeceďte do V-shape sklenice. Ozdobte kávovými zrníčky.
Dejte nám vědět, která kombinace vám chutnala nejvíce a proč?
Zdroj fotografie: pexels-rachel-claire-6127316