phone+420 377 419 001 Nejčastější dotazy Kontakt

Jak na rumy a rumové likéry?

Jak na rumy a rumové likéry?

Také si občas nejste jistí, jak to s těmi rumy vlastně je? Pojďme se na ně společně podívat trochu zblízka. Co je rum, jak ho vybrat, jak ho pít a jak rozumět některým pojmům?

Co je rum

Rum patří mezi jeden z nejprogresivnějších druhů alkoholu vůbec. Pije se napříč generacemi. Jeho základní výrobní surovinou je cukrová třtina. Jedná se dokonce o její 100% destilát. Z latinského názvu pro cukrovou třtinu Saccharum officinarum tak nejspíše vznikl i jeho název.

Historie rumu

První lahev rumu se objevila v průběhu 16. století. Jeho historie sahá ale mnohem dál. Kdybychom se vydali po stopách úplně prvních nápojů připomínající rum, dostali bychom se až do starověké Indie a Číny. V 8. století se cukrová třtina dostala s arabskou invazí z jihovýchodní Asie do Španělska. S největší pravděpodobností to byli právě otroci z plantáží, kteří jej zkvašením melasy začali vyrábět. Za kolébku rumu je pokládán Barbados, kde byla roku 1647 popsána jeho výroba. V 18. století se stal rum hlavním odvětvím místního průmyslu. Svou roli u rumu sehrála kromě karibské oblasti také Austrálie, kde se rum používalo i jako platidlo. Dalším zásadním milníkem byla prohibice ve Spojených státech během 20.let 20.století, při kterém odbyt rumu paradoxně vzrostl, především na černém trhu. Ani po skončení prohibice jeho prodej neklesl. Původně byl rum nápojem otroků, pirátů a námořníků (ti jej dokonce až do roku 1970 dostávali na příděl). V současné době je oblíbený napříč světem a generacemi.

Výroba


Základem pro výrobu kvalitních rumů je cukrová třtina. Ta je společným pojítkem pro všechny rumy. Výrobní postupy však sjednocené nejsou, každý výrobcem, každý producent můžou ke svému produktu přistupovat po svém. Nejčastěji se k výrobě používá melasa. Určité palírny místo melasy preferují šťávu z cukrové třtiny. Takovým rumům se říká řemeslné neboli agricole. Vzácněji se používá panenský sirup z cukrové třtiny (to využívá například Ron Zacapa). Proces výroby se skládá z následujících kroků: fermentace, destilace, staření, blending a stáčení.

Specifika rumu

Aby byl rum jako rum označen, musí splnit následující podmínky

  1. Cukrová třtina – rum musí být vyroben z cukrové třtiny
  2. Množství alkoholu musí být nejméně 37,5 %
  3. Cukr – povolené množství cukru je 20 g/l
  4. Po destilaci se do něj nesmí přidávat žádné příměsi (výjimkou je cukr a potravinový karamel, tzv. kulér)

Platí, že všechny rumy jsou třtinové destiláty, ale ne všechny třtinové destiláty jsou rumy. Pro lepší orientaci, co je rum, co je rumový likér, třtinový destilát a co tuzemák se můžete podívat na článek o jejich rozdílech.

Typy rumů

Rumy můžeme rozdělit dle mnoha kritérií, příkladně dle barvy, dle surovin, dle původu… Pojďme si je rozdělit dle barvy.

Bílé rumy: Bílé rumy většinou neprochází procesem zrání nebo je jejich zrání velmi krátké. Najdeme zde ale i výjimky, které jsou stařené nějaký ten rok a pak filtrovány přes aktivní uhlí. Jsou ideální do koktejlů. Patří sem např. Captain Morgan White Rum, Legendario Añejo Blanco, Božkov Republica White, Pampero Blanco.

Tmavé rumy: Tmavé rumy po destilaci zrají několik měsíců až let v dřevěných sudech, čímž získávají svou typickou barvu, chuť i vůni. Jsou ideální na samostatné pití, jako dárek, případně do drinků. Co takhle vyzkoušet rumy značky Zacapa, Abuelo, Pampero, Don Papa, Božkov Republica Solera nebo Diplomatico.

Spiced rumy: Spiced rumy nebo také kořeněné rumy se vyznačují tmavou barvou a tím, že jsou dochuceny přísadami jako je vanilka, hřebíček či skořice. Jsou ideální do koktejlů, ale dají se pít i samostatně. Patří sem třeba Captain Morgan Black Spiced.

Extra stařené: Jak název napovídá, tyto rumy zrají o mnoho více let než klasické tmavé rumy. Jsou ideální na samostatné popíjení nebo jako dárek. Příkladem můžeme být Zacapa XO.

Jaký rum je ten nejlepší aneb jak ho správně vybrat

Při výběru byste vždycky měli přemýšlet nad tím komu a pro jakou příležitost danou lahev kupujete. Kritérií při výběru může být samozřejmě více. Preferujete nějakou značku, typ, chuť? Pojďte si hezky popořádku položit otázky tak, aby vás nasměrovali k té správné koupi.

Vybírám rum pro sebe nebo pro někoho jiného?

Pokud si chcete udělat radost vy, bude to asi trochu jednodušší. Svoji chuť a preference přece jen znáte nejlépe. Jestliže kupujete pro někoho jiného je dobré si ověřit, co má dotyčný rád, co si třeba sám kupuje nebo jít po něčem, co si zatím ještě nekoupil, ale rád by to vyzkoušel. Pokud si nejste jistí co vybrat, chybu určitě neuděláte rumem značky Abuelo, Pampero, Zacapa nebo naší novinkou Don Papa.

Chci rum vhodný na drinky? Nebo se bude jen tak popíjet?

Pokud si budete chtít namíchat drink typu Cuba Libre Zombie nebo Mojito, asi si na to nekoupíte lahev prémiové Zacapy, ale sáhnete po bílých rumech typu Captain Morgan White Rum, Legendario Añejo Blanco, Božkov Republica White, Pampero Blanco, Cortez Ron Blanco nebo tmavých rumech Abuelo , Pampero (Especial, Selección), Ron de Azur, El General, Cortez, Ypióca.

Pokud byste raději rum na samotné popíjení ideální volbou pak bude Zacapa (La Pasión, La Armonia, La Pasión), Pampero (Aniversario), Abuelo (Añejo 12 Añoz, Two Oaks), Don Papa, Legendario Dorado.

Jakou hledáte chuť?

Máte raději kořenitou chuť? Zvolte Abuelo, Legendario nebo Ypióca 160.

Abuelo Two Oaks pak budou skvělou volbou, pokud preferujete dřevitou chuť.

Lákají vás spíše ovocité chutě? Sáhněte po Abuelo Centuria, Ron Roble Ultra Añejo, Pampero Especial.

Jak sladký by rum měl být?

Máte raději suchý, sušší, sladký nebo velmi sladký rum? Co třeba tyto?

Suchý: Zacapa, Pampero

Sušší: Zacapa Negra, Cortez, Ron Roble Ultra Añejo

Sladký: Abuelo Two Oaks, Don Papa, Pampero Blanco, Legendario, Božkov Republica White

Velmi sladký: Bumbu Original

Kupuji rum k nějaké příležitosti?

Chystáte se k táboráku? Přibalte si k tuzemáku taky lahev Morgana, na drinky ideální. Čeká vás rodinná oslava? Překvapte a přineste na ni Don Papa, Pampero, Legendario a hned se bude slavit lépe. Jdete hrát večer deskovky s přáteli? Namíchejte si k tomu drink třeba z Abuela, Pampera nebo Morgana. Na svatbu (nebo rozvod) si můžete připít Zacapou, Donem Papou nebo Pamperem.

Pokud hledáte ideální dárek určitě oslavence nebo oslavenkyni potěšíte našimi dárkovými baleními nebo lahví Zacapa (XO, Negra, La Pasión), Abuelo 7 YO (ze kterého si může obdarovaný namíchat skvělý koktejl), Abuelo Two Oaks nebo Legendario Reserva 15 Años. Nepohrdne určitě ani lahví Don Papa nebo El General.

V jaké cenové hladině se pohybuji?

Pokud máte určitý rozpočet, cenovou relaci, máte jasně definované oblasti, kde hledat. V našem e-shopu si cenovou hladinu může nastavit a omezit tak své hledání. Stejně tak si můžete nastavit zemi původu.

Při výběru se podívejte na náš e-shop, kde se pomocí několika kliků dostane k rumům, které se perfektně hodí jak na váš stůl, tak jako dárek pro muže, dárek pro ženu, pro maminku, pro tátu, pro kamarády.

Jak rum skladovat

Tak rum už máte. Jak ho skladovat? Ideální je v místnosti, kde je stálá teplota, kde není příliš vlhko, nesvítí tam přímé sluníčko a v bezprostřední blízkosti není radiátor. Pokud máte lahví více, rozhodně neuděláte chybu, když jim vyhradíte samostatnou poličku. Lahve nepokládejte, ale nechte je stát. Pokud je jejich součástí originální balení typu tubus (viz třeba Zacapa La Pasión, Zacapa La Armónia), využijte ho. Lépe tím svou lahev ochráníte před světlem.

Jestliže lahve sbíráte, dopřejte jim alespoň jednou za rok kontrolu. Na chvíli je otočte dnem vzhůru. Očistěte a zkontrolujte případné netěsnosti.

Jak dlouho rum vydrží?

Je to destilát, takže v uzavřené lahvi neomezeně dlouho. Pozor ale na otevřenou lahev. Do načaté lahve se dostává vzduch a probíhá tam oxidace, která mění chuť i vůni. Čím více prostoru vzduch má (tedy čím méně rumu v lahvi máte), tím se tam může více roztahovat. Ideálně tedy rum přelijte do menší lahve a ideálně do roka od otevření vypijte.

Kapitola sama pro sebe je tzv. nalévátko. Nalévátko uzavřené není a propouští tak do rumu rovněž vzduch. Takže nám to tam oxiduje a aby toho nebylo málo zvyšuje se tím i odpar.

Jak rum správně pít

Obecně u rumu platí, že degustační sklenice by sklenice by měla být kónického tvaru, tedy spodní část větší, aby se zde mohla nashromáždit vůně a vrchní část užší, aby mohla dojít vůni až k vašemu nosu. Aroma nejlépe vynikne při teplotách v rozmezí 18–20 °C. Nepodávejte jej podchlazený, ale trochu vody či ledu do něj dát můžete.

Rum s ledem: kostka ledu v rumu má několik výhod. Nejen že ho ochladí, ale také ho zředí, a hlavně potlačí sladké a citrusové tóny, které se v chuti rumů objevují a zdůrazní kořeněné a dřevité tóny.

Rum s vodou: díky pár kapkám vody texturu rumu vyhladíte a zjemníte. Voda potlačí štiplavou chuť alkoholu, díky čemuž vyniknou ostatní složky chuti.

Tip na drink

Z rumu se dá připravit mnoho skvostných drinků, ať už Cuba Libre, Piňa Colada, Mojito, Caipirinha, Mai Tai, Zombie, Daiquiri nebo Dark 'n Stormy.

Daiquiri

Ingredience

  1. 4 cl světlého rumu (Captain Morgan White RumPampero Añejo BlancoLegendario Añejo BlancoBožkov Republica Exclusive White)  
  2. 1 cl Giffard Marasquin Liquere
  3. 0,5 cl cukrového sirupu (Giffard Gomme)
  4. 1 cl čerstvé limetové šťávy
  5. 1 cl čerstvé grepové šťávy
  6. Grepová kúra na zástřik

Postup

Všechny suroviny vyšejkujte v šejkru s ledem a přeceďte do skleničky (ideálně coupette). Zastříkněte grepovou kúrou.

Dark 'n Stormy

Ingredience

  1. 4 cl tmavého rumu (Abuelo , Pampero)
  2. 3 cl čerstvé limetové šťávy
  3. 20 cl zázvorového piva (Fentimans)
  4. Měsíček limety na ozdobu

Postup

Sklenici naplňte ledem a nalijte zázvorové pivo. Přilijte limetkovou šťávu a pomalu pak tmavý rum. Přilívejte ho tak, aby zůstal na povrchu. Na závěr ozdobte měsíčkem limetky.

Rumový slovníček

After taste - jinak také dochuť rumu představuje chutě, které vystoupí na závěr degustovaného vzorku, liší se svým chuťovým profilem od prvotních chutí

Agricol - Jedná se francouzské označení pro zemědělský rum vyrobený z čerstvé třtinové šťávy. Opakem je pak tzv. průmyslový rum, který se vyrábí z melasy.

Angel share - andělská daň, množství rumu, které se vypaří během staření rumu v sudech

Barrel - sud o objemu 180-200 litrů

Barel proof - česky sudová síla, v Evropě známá také jako Cask strength. Označuje rum, který po dozrání a stočení již nebyl naředěn vodou na nižší ABV.

Cachaça - třtinový destilát vyrobený z čerstvé třtinové šťávy, který musí být vyroben jen a jenom v Brazílii

Dark rum – tmavý rum s výraznou chutí s tóny koření a dubu.

Dry rum – suchý rum s výraznou vůní cukrové třtiny a karamelu

Master blender (maestro ronero, maitre rhumier) - člověk, který je zodpovědný za chuť rumu v lahvi

OVP - overproof, jedná se o označení rumů s vysokým obsahem alkoholu

Single Barrel/Single Cask - rum, který se neblenduje s jinými rumy, ale lahvují se přímo z jednoho sudu. Jsou výjimečné chutí, sud od sudu chutnají jinak a jsou originální. Znovu je zkrátka nevyrobíte.

Solera systém - jedinečný typ zrání, kdy jsou sudy uloženy na sobě. Nejnižší řada se označuje jako solera a právě z ní se odčerpá část obsahu, která se lahvuje. Úbytek v sudu se pak doplní mladším destilátem z výše postavené řady. Nejhornější řada má nejmladší destilát.

Spirit Drink - případně Spirit of sugar cane, Superior Spirit… Pokud takový nápis na etiketě uvidíte, zbystřete. S ohledem na legislativní hlediska se nejedná o rum. Jedná se o alkohol, který nesplňuje podmínky, aby byl zařazen do své původní kategorie.

XO - Extra Old, toto označení je typické spíše pro koňaky než rumy, ale setkat se s jím můžete. Je ukazatelem toho, se jedná o extra starý rum.

Vyzkoušejte i vy

Sdílejte článek se svými známými