phone+420 377 419 001 Nejčastější dotazy Kontakt

Dušičky, Halloween nebo také Dia de Muertos – pojďte tento svátek oslavit ,,Strašidelnými drinkyˮ.

Dušičky, Halloween nebo také Dia de Muertos – pojďte tento svátek oslavit ,,Strašidelnými drinkyˮ.

2.listopad se u nás nese ve znamení Dušiček. V Americe v ten samý čas slaví Halloween. V Mexiku pak probíhají na oslavu zemřelých slavnosti s názvem Día de Muertos. Pojďme se společně podívat, zda a jak se tyto svátky liší, a namíchat si k nim rovnou i nějaký ten strašidelný koktejl. 

DUŠIČKY 

Dušičky, známé taky jako Svátek zesnulých nebo Památka zesnulých, připadají na 2.listopad. Odvíjí se od svátku Všech svatých, který je o den dříve, tedy 1. listopadu. Mají kořeny v křesťanské tradici, především pak v katolické církvi. Je to svátek věnovaný vzpomínkám na zemřelé. Slouží jako připomenutí a odpočinek pro duše zemřelých, kteří jsou v modlitbách živých. Církev se modlí za duši v očistci. Dušičky mají kořeny ve středověké Evropě, ačkoliv počátky se mohou datovat až do starověkého Říma, kde se slavily obdobné svátky. V některých zemích se při této příležitosti konají i různé veřejné akce jako jsou mše, koncerty či divadelní představení. 

HALLOWEEN 

Halloween je svátek vycházející ze starých keltských tradic. Název vznikl zkrácením „All Hallows' Eve“, což znamená „Předvečer Všech svatých“. Slaví se hlavně v anglosaských zemích, zejména USA, Kanadě, Velké Británii a Irsku. Nicméně jeho popularita stoupá a čím dál tím častěji se slaví i v dalších státech. Česká republika není výjimkou.  Tradičně se slaví večer 31.října, přičemž má spojitost se starověkou keltskou oslavou Samhain, která označovala konec letního období a začátek zimního. Věřilo se, že v tento večer je hranice mezi světem živých a světem mrtvých tenká a duchové zemřelých se můžou vrátit na zemskou půdu. Moderní oslavy jsou zábavnější. Lidé nosí kostýmy, zdobí si strašidelně domy, vyřezávají dýně, pořádají tematické večírky. Velmi známe i je tzv. jack-o´-lanterns neboli sbírání sladkostí v okolí domů. Mnoho lidí jej může v současné době vnímat jako komerční svátek, především pro děti, původ má mnohem hlubší sahající do pohanských tradic. 

DÍA DE MUERTOS

V překladu Den mrtvých, je tradiční mexický svátek slavený od 31. října a do 2. listopadu. Tento svátek má kořeny v pohanských a katolických tradicích a je významnou součástí mexické a středoamerické kultury. Día de Muertos je oslavou života a památky na zesnulé příbuzné. Věří se, že v tuto dobu se duchové zemřelých mohou vrátit na zpátky k nám na zem, aby navštívili své rodiny. Lidé se na tento svátek připravuji, vystavují ofrendy (oltáře) na památku zemřelých, které zdobí obrázky zesnulých, květiny, svíčky, jídlo, nápoje a další předměty, které měli rádi. Oslavy zahrnují návštěvy hřbitovů, kde rodiny zdobí hroby svých blízkých, zpívají písně, vyprávějí příběhy a vzpomínají na zemřelé. Je to pozitivní a barevný svátek slavící spojení mezi životem a smrtí. Kromě oltářů patří mezi symboly i kalaveras (lebky, které jsou často vyrobeny z cukru či keramiky a jsou barevně zdobené), květinové věnce z cempasúchil (oranžová květina), tradiční jídla a sladkosti, marigolds (dveře k mrtvým, má se za to, že čerstvé nebo i vyrobené květy měsíčku lékařského z papíru vedou duše milovaných ze Země mrtvých k obětem, které pro ně zůstaly. Dalšími významnými květinami jsou bílé chryzantémy na oslavu mrtvých a gladioly), Papel picado (děrný papír, bannery z papíru nařezané do vzorů a tvarů, každá barva má svůj význam), Pan de Muertos (chléb mrtvých, sladký chléb potřený zvenku máslem a posypaný cukrem). Významná je La Catrina (ženská kostra s květovaným kloboukem), která se stala prominentním symbolem smrti v Mexiku a je inspirací pro mnoho make-upů a kostýmů pro Den mrtvých. 

 Ať už se vám líbí jakýkoliv svátek zemřelých, zpříjemněte si ho nějakým strašidelným drinkem, ať stojí za to. Co třeba: 

Bloody Mary 

Krvavá Mary, tenhle drink by neměl chybět. Název, barva, specifická chuť. Co může být víc strašidelného? 

Ingredience 

  1. 60 ml vodky Ketel one, Amundsen
  2. 15 ml čerstvé citronové šťávy 
  3. 120 ml rajčatového džusu 
  4. 8 kapek Tabasca 
  5. 4 střiky Worcestershire omáčky 
  6. 2 špetky pepře 
  7. špetka celerové soli 

na ozdobu 

  1. řapíkatý celer 

Postup 

Do vysoké highball sklenice dejte led a přidejte všechny ingredience. Důkladně promíchejte a ozdobte celerem. 

Ježibabin koktejl 

Ježibaba je bezpochyby jedním ze symbolů strašidel a strašení. Pojďte si udělat její koktejl. 

Ingredience 

  1. 45 ml tequily (Sombrero Tequila Silver, Don Julio Blanco,Tres Alegres
  2. 30 ml ananasového džusu 
  3. 30 ml pomerančového džusu 
  4. 15 ml Giffard Blue Curacao 

na ozdobu 

  1. Barange koktejlová třešeň 

Postup 

Koktejlovou třešeň položte na dno Martini skleničky. Ostatní ingredience promíchejte v šejkru s ledem a přeceďte do připravené sklenice. 

Půlnoční smrt 

Půlnoc je symbolem čehosi tajemného, mystické...stejně jako drink půlnoční smrt. 

Ingredience 

  1. 15 ml Absinthu (Bartida Original Absinth, Žufánek Absinthe Amave, Žufánek Absinthe St.Antoine
  2. 7 ml cukrového sirupu nebo Giffard Cane Sugar 
  3. 200 ml perlivého vína 

Postup 

Do sklenice s ledem nalijte absinth, poté perlivé víno a cukrový sirup. Promíchejte, přeceďte do nachlazené sklenice, ideálně na šampaňské. 

Zombie 

Zombie je oživlá mrtvola a věřte, že s tím to drinkem opravdu ožijete. 

Ingredience 

  1. 30 ml bílého rumu (Božkov Republica Exclusive White, Captain Morgan White Rum, Legendario Añejo Blanco, Cortez Ron de Panama Blanco, Pampero Añejo Blanco
  2. 30 ml zlatého rumu (Legendario Dorado, Cortez Ron de Panama Oro
  3. 30 ml tmavého rumu (Captain Morgan Dark Rum, Ron Pampero Añejo Selección
  4. 15 ml silného rumu (Abuelo Añejo 12 Años, Zacapa 23 Centenario
  5. 30 ml meruňkové brandy  
  6. 30 ml ananasového džusu 
  7. 30 ml limetkové šťávy 

na ozdobu 

  1. ananas 

Postup

Naplňte sklenici nadrceným ledem. Postupně přidávejte všechny ingredience a pak lehce promíchejte. V případě potřeby doplňte ještě ledovou tříští. Ozdobte kouskem ananasu.  

Krvavý punč 

Punč máme většinou spojený s vánočními svátky. Když si ho ale trochu vylepšíte, máte rázem krvavý punč. Jako dělaný na strašidelný večer. 

Ingredience 

  1. 200 ml bílého rumu(Božkov Republica Exclusive White, Captain Morgan White Rum, Legendario Añejo Blanco, Cortez Ron de Panama Blanco, Pampero Añejo Blanco)  
  2. 400 ml silného vylouhovaného černého čaje 
  3. 250 ml šťávy z krvavých pomerančů 
  4. 4 lžíce cukru 

na ozdobu 

  1. 1 ks krvavého pomeranče 

Postup 

Umytý krvavý pomeranč rozdělte na dvě půlky. Odkrojte z něj jeden plátek, zbytek vymačkejte. Do menšího hrnce nalijte šťávu z krvavých pomerančů, přidejte cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přilijte vylouhovaný čaj, rum, promíchejte a ohřejte. Rozlijte do sklenic a ozdobte čtvrtinou pomeranče. 

Ďáblův koktejl 

Ďáblův koktejl svým názvem přímo vyzývá k tomu si jej na tyto svátky připravit. 

Ingredience 

  1. 60 ml Tequily (Don Julio Blanco, Sombrero Tequila Gold, Tres Alegres
  2. 10 ml Giffard Créme Cassis Imperial 
  3. 20 ml čerstvé limetkové šťávy 
  4. 60 ml Fentimans Ginger Beer 
  5. 15 ml cukrového sirupu nebo Giffard Cane Sugar 

na ozdobu 

  1. plátek limetky na ozdobu 

Postup  

Do šejkru s ledem nalijte všechny ingredience mimo plátek limetky. Důkladně protřepejte a sceďte do vychlazené sklenice bez ledu. Ozdobte plátkem limety a servírujte. 

Corpse Reviver 

Doslova oživovač mrtvol vás probudí, i kdybyste byli na smrt unaveni. 

Ingredience 

  1. 30 ml dry ginu (Gordon´s London Dry Gin, Tanqueray London Dry Gin, Sipsmith London Dry Gin, OMG Gin, Dynybyl Special Dry Gin
  2. 30 ml citronové šťávy 
  3. 30 ml Giffard Orange Curacao 
  4. 30 ml suchého vermutu (Belsazar Dry Vermouth) 
  5. ½ čajové lžičky absinthu (Bartida Original Absinth

na ozdobu 

citronová kůra 

Postup 

Do koktejlové sklenice nalijte absinth a sklenicí otáčejte, dokud nepokryje vnitřek sklenice. Do šejkru s ledem přidejte gin, citronovou šťávu, Cointreau a vermut. Vyšejkujte a přeceďte do sklenice s absinthem. Ozdobte citronovou kůrou. 

Hallow-Rita 

Ani hello, ani hallo, ale Hallow, protože halloweenská Margarita je zkrátka Hallow-Rita.

Ingredience 

• 120 ml tequily (Don Julio Blanco, Tres Alegres) 

• 60 ml Giffard Triple Sec 

• půl šálku čerstvé limetkové šťávy 

• drcený led 

• měsíček limety 

• půl šálku černé soli 

•modré, červené, zelené potravinářské barvivo 

na ozdobu 

• plátek limety na ozdobu 

Postup 

Připravte si sklenice na margaritu. Na talíř nasypte černou sůl. Okraje sklenic potřete měsíčkem limety a namočte do černé soli tak, aby se sůl nalepila na okraje sklenice. Do šejkru dejte led, tequilu, triple sec a limetkovou šťávu. Prošejkujte. Poté přelijte do odměrky nebo něčeho, z čeho se vám bude dobře nalévat. Postupně přidávejte potravinářská barviva (po kapkách) a míchejte. Pokračujte dokud nedosáhnete požadované barvy, ideálně tmavé. Připravené sklenice naplňte drceným ledem, nalijte směs margarity a ozdobte plátkem čerstvé limetky. 

Pokud si budete chtít tento čas vychutnat ještě více, vyzdobte si strašidelně svůj domov, upečte halloweenské dobroty, kupte dekorace ve tvaru pavouků, červů a podobně. 

Sdílejte článek se svými známými