phone+420 377 419 001Nejčastější dotazyKontakt

Oslavte Dušičky, Halloween nebo Dia de Muertos se „Strašidelnými drinky“!

Oslavte Dušičky, Halloween nebo Dia de Muertos se „Strašidelnými drinky“!

Přelom říjen/listopad u nás patří Dušičkám, v Americe se slaví Halloween a v Mexiku Día de los Muertos. Pojďme se podívat, jak se tyto svátky liší, a namíchat si k nim nějaký strašidelný koktejl.

Dušičky

Dušičky, také známé jako Svátek zesnulých nebo Památka zesnulých, se slaví 2. listopadu. Navazují na Svátek Všech svatých, který připadá na 1. listopad. Tento svátek má kořeny v křesťanské, zejména katolické tradici, a je zasvěcen vzpomínkám na zemřelé. Slouží k připomínce a duchovnímu odpočinku duší zemřelých, za něž živí věřící pronášejí modlitby. Církev se v tento den modlí za duše v očistci. Dušičky mají svůj původ ve středověké Evropě, i když jejich kořeny lze vystopovat až do starověkého Říma, kde se konaly podobné svátky. V některých zemích jsou s tímto svátkem spojeny veřejné akce, jako jsou mše, koncerty či divadelní představení.

HALLOWEEN 

Halloween je svátek s kořeny ve starých keltských tradicích. Jeho název pochází ze zkráceného výrazu „All Hallows' Eve“, což znamená „Předvečer Všech svatých“. Tento svátek se nejčastěji slaví v anglosaských zemích, jako jsou Spojené státy, Kanada, Velká Británie a Irsko, ale jeho obliba roste i v dalších částech světa, včetně České republiky. Tradičně se slaví večer 31. října a má své spojení s keltskou oslavou Samhain, která symbolizovala konec léta a začátek zimy. Věřilo se, že během této noci je hranice mezi světem živých a mrtvých tenká a duše zemřelých se mohou vracet na zem. Dnešní podoba Halloweenu je více zaměřená na zábavu. Lidé se oblékají do kostýmů, zdobí své domy strašidelnými dekoracemi, vyřezávají dýně a pořádají tematické večírky. Oblíbenou tradicí je také tzv. „trick-or-treating“, kdy děti chodí od domu k domu a sbírají sladkosti. Ačkoli je Halloween dnes často vnímán jako komerční svátek, zejména pro děti, jeho původ sahá hluboko do pohanských tradic.

DÍA DE LOS MUERTOS

V překladu Den mrtvých, je tradiční mexický svátek slavený od 31. října a do 2. listopadu. Tento svátek má kořeny v pohanských a katolických tradicích a je významnou součástí mexické a středoamerické kultury. Día de los Muertos je oslavou života a památky na zesnulé příbuzné. Věří se, že v tuto dobu se duchové zemřelých mohou vrátit na zpátky k nám na zem, aby navštívili své rodiny. Lidé se na tento svátek připravuji, vystavují ofrendy (oltáře) na památku zemřelých, které zdobí obrázky zesnulých, květiny, svíčky, jídlo, nápoje a další předměty, které měli rádi. Oslavy zahrnují návštěvy hřbitovů, kde rodiny zdobí hroby svých blízkých, zpívají písně, vyprávějí příběhy a vzpomínají na zemřelé. Je to pozitivní a barevný svátek slavící spojení mezi životem a smrtí. Kromě oltářů patří mezi symboly i kalaveras (lebky, které jsou často vyrobeny z cukru či keramiky a jsou barevně zdobené), květinové věnce z cempasúchil (oranžová květina), tradiční jídla a sladkosti, marigolds (dveře k mrtvým, má se za to, že čerstvé nebo i vyrobené květy měsíčku lékařského z papíru vedou duše milovaných ze Země mrtvých k obětem, které pro ně zůstaly. Dalšími významnými květinami jsou bílé chryzantémy na oslavu mrtvých a gladioly), Papel picado (děrný papír, bannery z papíru nařezané do vzorů a tvarů, každá barva má svůj význam), Pan de Muertos (chléb mrtvých, sladký chléb potřený zvenku máslem a posypaný cukrem). Významná je La Catrina (ženská kostra s květovaným kloboukem), která se stala prominentním symbolem smrti v Mexiku a je inspirací pro mnoho make-upů a kostýmů pro Den mrtvých. 

 Ať už se vám líbí jakýkoliv svátek zemřelých, zpříjemněte si ho nějakým strašidelným drinkem, ať stojí za to. Co třeba: 

Bloody Mary 

Krvavá Mary je ikonický drink, který perfektně ladí s atmosférou jakékoliv strašidelné oslavy. Jeho název, krvavě červená barva a výrazná chuť z něj dělají ideální volbu pro Halloween nebo jiné temnější večírky. Tento koktejl kombinuje rajčatovou šťávu, vodku, citronovou šťávu a směs koření, jako je worcesterská omáčka, tabasco, sůl a pepř. Výsledná chuť je pikantní a osvěžující, a díky své jedinečné vizuální podobě se stává nejen chutným, ale i esteticky zajímavým nápojem, který podtrhne strašidelnou atmosféru večera.

Ingredience 

  1. 60 ml vodky Ketel one, Amundsen
  2. 15 ml čerstvé citronové šťávy 
  3. 120 ml rajčatového džusu 
  4. 8 kapek Tabasca 
  5. 4 střiky Worcestershire omáčky 
  6. 2 špetky pepře 
  7. špetka celerové soli 

na ozdobu 

  1. řapíkatý celer 

Postup 

Do vysoké highball sklenice dejte led a přidejte všechny ingredience. Důkladně promíchejte a ozdobte celerem. 

Půlnoční smrt 

Půlnoc, čas mezi světy, kdy se hranice mezi realitou a nadpřirozenem stírá, je ideálním symbolem tajemna a mystiky – stejně jako drink zvaný „Půlnoční smrt“. Tento koktejl je stejně fascinující a nebezpečně přitažlivý. Jeho základem je absinth. Chuťově je výrazný, ostrý a s nádechem tajemna, stejně jako okamžik, kdy odbíjí půlnoc. Tento drink je ztělesněním mystické elegance s kapkou nebezpečí. 

Ingredience 

  1. 15 ml Absinthu (Bartida Original Absinth, Žufánek Absinthe Amave, Žufánek Absinthe St.Antoine
  2. 7 ml cukrového sirupu nebo Giffard Cane Sugar 
  3. 200 ml perlivého vína 

Postup 

Do sklenice s ledem nalijte absinth, poté perlivé víno a cukrový sirup. Promíchejte, přeceďte do nachlazené sklenice, ideálně na šampaňské. 

Zombie 

Zombie je legendární drink, který vás doslova probudí k životu! Tento exotický koktejl je silný a plný chutí, což skvěle ladí s jeho názvem - oživlá mrtvola. Tradičně se připravuje z několika druhů rumu (světlý, tmavý a overproof), ovocných šťáv. Zombie je perfektní volbou pro večírky s hororovou tematikou – nejen, že vás povzbudí, ale díky jeho síle budete mít pocit, že ožíváte!

Ingredience 

  1. 30 ml bílého rumu (Božkov Republica Exclusive White, Captain Morgan White Rum, Legendario Añejo Blanco, Cortez Ron de Panama Blanco, Pampero Añejo Blanco
  2. 30 ml zlatého rumu (Legendario Dorado, Cortez Ron de Panama Oro
  3. 30 ml tmavého rumu (Captain Morgan Dark Rum, Ron Pampero Añejo Selección
  4. 15 ml silného rumu (Abuelo Añejo 12 Años, Zacapa 23 Centenario
  5. 30 ml meruňkové brandy  
  6. 30 ml ananasového džusu 
  7. 30 ml limetkové šťávy 

na ozdobu 

  1. ananas 

Postup

Naplňte sklenici nadrceným ledem. Postupně přidávejte všechny ingredience a pak lehce promíchejte. V případě potřeby doplňte ještě ledovou tříští. Ozdobte kouskem ananasu.  

Corpse Reviver 

Doslova oživovač mrtvol vás probudí, i kdybyste byli na smrt unaveni. 

Ingredience 

  1. 30 ml dry ginu (Gordon´s London Dry Gin, Tanqueray London Dry Gin, Sipsmith London Dry Gin, OMG Gin, Dynybyl Special Dry Gin
  2. 30 ml citronové šťávy 
  3. 30 ml Giffard Orange Curacao 
  4. 30 ml suchého vermutu (Belsazar Dry Vermouth) 
  5. ½ čajové lžičky absinthu (Bartida Original Absinth

na ozdobu 

citronová kůra 

Postup 

Do koktejlové sklenice nalijte absinth a sklenicí otáčejte, dokud nepokryje vnitřek sklenice. Do šejkru s ledem přidejte gin, citronovou šťávu, Cointreau a vermut. Vyšejkujte a přeceďte do sklenice s absinthem. Ozdobte citronovou kůrou. 

Hallow-Rita 

Halloweenská Margarita dostává nový strašidelný nádech jako Hallow-Rita! Tento temný twist na klasický drink spojuje tradiční svěžest tequily, limetkové šťávy s přídavkem překvapivých prvků, které z ní dělají opravdovou halloweenskou specialitu. Hallow-Rita může být ozdobena černou solí na okraji sklenice a doplněna tmavými bobulemi nebo jedlými dekoracemi, aby podtrhla děsivou atmosféru večera. Je to perfektní mix svěžesti a temnoty, ideální na strašidelnou oslavu, kde ani název, ani chuť nenechají nikoho na pochybách, že je to Hallow-Rita!

Ingredience 

• 120 ml tequily (Don Julio Blanco, Tres Alegres) 

• 60 ml Giffard Triple Sec 

• půl šálku čerstvé limetkové šťávy 

• drcený led 

• měsíček limety 

• půl šálku černé soli 

• modré, červené, zelené nebo jakékoliv potravinářské barvivo 

na ozdobu 

• plátek limety na ozdobu 

Postup 

Připravte si sklenice na margaritu. Na talíř nasypte černou sůl. Okraje sklenic potřete měsíčkem limety a namočte do černé soli tak, aby se sůl nalepila na okraje sklenice. (může být a nemusí) Do šejkru dejte led, tequilu, triple sec a limetkovou šťávu. Prošejkujte. Poté přelijte do odměrky nebo něčeho, z čeho se vám bude dobře nalévat. Postupně přidávejte potravinářská barviva (po kapkách) a míchejte. Pokračujte dokud nedosáhnete požadované barvy, ideálně tmavé. Připravené sklenice naplňte drceným ledem, nalijte směs margarity a ozdobte plátkem čerstvé limetky. 

Pokud si budete chtít tento čas vychutnat ještě více, vyzdobte si strašidelně svůj domov, upečte halloweenské dobroty, kupte dekorace ve tvaru pavouků, červů a podobně. 


Zdroje:

dušičky: Arcaion, pixabay

halloween: rescueram3, pixabay

Dia de los Muertos: Fernando Capetillo, pexels

hallow-rita: PhungNguyenPhotography, pixabay

Vyzkoušejte i vy

Sdílejte článek se svými známými