phone+420 377 419 001Nejčastější dotazyKontakt

Whisky, whiskey nebo bourbon: Profesionální průvodce

Whisky, whiskey nebo bourbon: Profesionální průvodce

Svět whisky je fascinující a plný bohatých chutí, rozmanitých stylů a dlouhé historie. Tento průvodce vám pomůže pochopit rozdíly mezi whisky, whiskey a bourbonem, jejich původ, proces výroby i způsoby, jak si tento noblesní nápoj správně vychutnat.


Co je whisky?

Slovo „whisky“ pochází z galského výrazu usquebaugh (vyslovuje se úšky-bej), což znamená „voda života“. Tento název postupně vznikl zkrácením na „usky“, které se v angličtině proměnilo na „whiskey“. Základní surovinou pro whisky je fermentované obilí a místo výroby společně s použitým typem obilí ovlivňují konečnou chuť.


Whisky vs. whiskey

Ačkoli oba pojmy označují stejný typ destilátu, rozdíl spočívá v místě původu:

  1. Whisky se vyrábí ve Skotsku.
  2. Whiskey pochází z Irska a má navíc písmeno „e“, které symbolizuje její jedinečnost (excellent). Irská whiskey je také destilována třikrát, zatímco skotská whisky dvakrát.
  3. Bourbon je americká whisky, vyrobená z minimálně 51 % kukuřice.



Historie

Původ whisky není jednoznačný. Některé prameny hovoří o kořenech až z oblasti Mezopotámie. Irsko se zase opírá o legendy. Ta o svatému Patrikovi praví, že do Irska přijel sv. Patrik, který kromě šíření křesťanství, naučil Iry destilovat, konkrétně právě whiskey. Opravdu první písemné zmínky o whisky pocházejí až z 12. století ze Skotska. S nástupem středověku se stala oblíbenou především mezi bohatšími vrstvami. S příchodem středověku se whisky dostala mezi movitější obyvatelstvo a do královských paláců a vytlačila nápoje původem z jiných států. Koluje, že umění destilace v Evropě původně ovládali pouze mniši žijící v klášterech. 17. století přineslo zdanění výroby, což vedlo k jejímu rozšíření na černém trhu. Změna pak nastala v 19. století díky Small Stills Act a skotskému zákonu z roku 1923, kdy se whisky začala znovu snadno vyrábět.

Irsko na tom svého času bylo hůře. 20. století výrobě moc nepřálo, protože proti alkoholismu začala bojovat církev. Ve 20. století se Irsko oddělilo od Britského království, což mimo jiné znamenalo embargo na irskou whiskey. Prohibice v USA Irsku taky moc nepomohla. Zakázal se prodej, výroba a přeprava alkoholu, což způsobilo vzestup černého trhu a prudký vzrůst ceny whisky. Pro výrobce představovaly výzvy hledání levných surovin, což ovlivnilo kvalitu nápoje.

Po zrušení prohibice v roce 1933 se whisky začala opět legálně vyrábět, což vedlo k rychlému rozvoji průmyslu. Inovace v destilačních postupech a technologiích pak umožnily vznik nových stylů, jako jsou míchané whisky a whisky obohacené o příchutě - kořeněné nebo medové varianty. Navíc se objevilo oživení řemeslných destilérií vyrábějících unikátní a lokálně inspirované produkty. Oblíbenost whisky rok od roku roste čím dál více.


Proces výroby

Proces výroby whisky se liší dle regionů a druhů, avšak základní kroky zůstávají podobné:

Sladování: Obilí se zvlhčí a nechá klíčit.

Fermentace: Směs se fermentuje za vzniku alkoholu.

Destilace: Skotská whisky prochází dvojí destilací, irská třínásobnou.

Zrání: Alkohol zraje v dubových sudech (minimálně 2–3 roky), kde získává svou charakteristickou chuť.

Filtrace a plnění: Před plněním do lahví se whisky čistí a filtruje.



Whisky dle regionu

Nejznámější země, které mají velké slovo ve výrobě whisky, patří Skotsko, Irsko, USA, ale překvapivě i Kanada, Japonsko a dokonce i Česká republika.

Skotská whisky: Jediným zdrojem škrobu musí být obilí. Skotská whisky musí být destilována (dvakrát) max. na 94,8% alkoholu a zrání musí probíhat v sudech o objemu max. 700 litrů a to nejméně po dobu 3 let. Celý proces musí probíhat ve Skotsku. Přidávat se smí pouze voda a karamel. Analogicky je to obdobné i u irské whiskey, ale s tím rozdílem, že se destiluje třikrát a celý proces musí probíhat v Irsku.

Americká whisky: Musí být kromě obilí vyrobena z min. z 51 % z kukuřice. Vypálena je na max. 80% alkoholu a stárnutí probíhá pouze v nových sudech z amerického bílého dubu nejméně po dobu 2 let. Celý proces musí probíhat v USA. Přidávat se smí pouze voda.

Pokud by vás více zajímalo, jaké jsou odlišnosti v jednotlivých zemích, co znamená single malt nebo single grain whisky, máme tady článek stvořený přímo pro vás.


Jak vybrat whisky?

Při výběru whisky je důležité zvážit několik aspektů, které vám pomohou najít tu pravou:

Chuť: Preferujete dřevité, ovocné, sladké nebo nakouřené tóny? Mezi dřevité patří například Jim Beam nebo Johnnie Walker. Pokud hledáte ovocnější varianty, zkuste Singleton, Jim Beam, Clynelish 10 YO, Bulleit Bourbon, Copper Dog, Glenkinchie 12 YO. Pro milovníky sladkých chutí doporučujeme Cardhu nebo Lagavulin 8YO. Mezi středně kouřové whisky řadíme Johnnie Walker Black Label, Johnnie Walker Green. Silně nakouřená jsou Laphroiag, Lagavulin, Printer´s

Pro koho: Kupujete whisky pro sebe nebo jako dárek? Pro univerzální volbu zvolte značky jako Johnnie Walker Black Label nebo Talisker, které nikdy nezklamou.

Příležitost: Plánujete whisky popíjet čistou, použít ji na míchané drinky nebo hledáte luxusní dárek? Pro koktejly jako Whisky Sour doporučujeme Jim Beam nebo Bulleit Bourbon. Pro degustaci čisté whisky zkuste Oban 14YO nebo Talisker 18YO.



Kupuji whisky k nějaké příležitosti?

Chystáte se na grilovačku? Přibalte si do batohu lahev Jim Beam nebo raději dvě. Jim Beam je na drinky ideální. Plánujete herní večer? Namíchejte si k tomu drink třeba z Johnnie Walker, Bulleit Bourbon nebo Dubliner.

Pokud hledáte ideální dárek určitě oslavence nebo oslavenkyni potěšíte našimi dárkovými baleními nebo lahví Johnnie Walker (18 YO, Green), Singleton 12 YO (vhodná i pro začínající whiskaře).

Pokud chcete něco extra pro fajnšmekra, uspějete s lahví Special Releases nebo do naší whisky Prádlo.



V jaké cenové hladině se pohybuji?

Máte předem daný rozpočet? Tak pak máte jasně definované oblasti, kde hledat. V našem e-shopu si svou cenovou hladinu může nastavit a omezit tak své hledání. Stejně tak si můžete nastavit zemi původu.

Při výběru se podívejte na náš e-shop, kde se pomocí několika kliků dostane k whisky, která se perfektně hodí jak na váš stůl, na míchání drinku tak jako dárek pro muže, dárek pro ženu, pro maminku, pro tátu, pro kamarády, jako dárek na svatbu nebo narozeniny.


Jak whisky skladovat

Lahve whisky skladujte ideálně při teplotě mezi 5-18 stupni Celsia na suchém, chladném a čistém místě. Ukládejte je nastojato (žádné ležení), whisky mají vyšší obsah alkoholu, který by totiž mohl poškodit korek. Její trvanlivost je prakticky neomezená.


Jak správně whisky pít?

Pokud si chcete whisky skutečně vychutnat, začněte výběrem správné sklenice. Pro degustaci doporučujeme sklenici typu glencairn, která díky svému širšímu dnu a užšímu hrdlu dokonale zvýrazňuje aroma. Pro běžné popíjení je pak ideální klasická whiskovka.

Nejlepší chuť whisky si vychutnáte čistou při pokojové teplotě. Obsah alkoholu kolem 40 % lze podle potřeby naředit několika kapkami vody, která pomůže otevřít její vůni a chuťové tóny. Přidávejte vodu opatrně, po kapkách, abyste dosáhli ideální rovnováhy. Co se týče ledu, názory se různí – zatímco někdo tvrdí, že led otupuje chuť, jiný oceňuje jeho schopnost rozvíjet nové nuance nápoje. Volba je na vás.


Tip na drink

Z whisk(e)y si ale můžete namíchat i opravdové dobroty. Už jste vyzkoušeli Whisky Sour, Old Fashioned New York Sour, Double Eagle, Manhattan, Irskou kávu, Penicilin nebo Whisky Collins?


Whisky Sour

Ikonický koktejl, který si vydobyl své místo na slunci.

Ingredience

  1. 50 ml bourbonu (Jim Beam Black Label, Bulleit Bourbon)
  2. 20 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
  3. 10 ml cukrového sirupu nebo Giffard Gomme Sirup
  4. 20 ml našlehaných bílků, variantou může být Giffard Egg White


  1. 10 ml whisky Lagavulin

na ozdobu

  1. Barange koktejlová třešeň, Giffard Bitter Sirup nebo pomerančový peel na ozdobu

Postup

V šejkru za sucha bez ledu protřepejte bourbon, citronovou šťávu, cukrový sirup a vaječný bílek. Přidejte led a opět protřepejte, tak aby byl drink studený. Přeceďte do sklenice. Ozdobte třešničkou či kapkami bitters. Máme pro vás tip! Pokud máte raději kouřovější nebo rašelinovější chut, přidejte do receptu 10 ml whisky Lagavulin a udělejte si tak variaci na WS.


Old Fashioned

Klasika, která snad nikdy nezklame.

Ingredience

  1. 45 ml bourbonu (Bulleit Bourbon, Jim Beam White)
  2. 2 kapky Giffard Bitter Sirup, případně Fernet Bitters
  3. 1 kostka cukru

na ozdobu

  1. plátek pomeranče
  2. Barange koktejlová třešeň

Postup

Cukr vložte do sklenice na old fashioned, zalijte trochou vody a kápněte bitter. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Sklenici pak naplňte ledem a přidejte whisky. Ozdobte plátkem pomeranče a třešní.

Zajímá vás historie těchto dvou ikonických koktejlů, mrkněte se na naše další články, kde se o nich dozvíte více. O Whisky Sour tady a o Old Fashioned zde.


Whisky slovníček

  1. Angel share - neboli andělský podíl, ztráta whisky vypařením během zrání
  2. Bourbon - whiskey, která musí být minimálně z 51% vyrobena z kukuřice a stařená minimálně 2 roky.
  3. Cask - sud. Pro staření whisky se používají sudy z dubového dřeva.
  4. Cask strength - sudová síla. Takováto whisky v sudové síle nebyla ředěna vodou obsah alkoholu se tak nemění.
  5. Destilační kolona přístroj pro destilaci
  6. Dram - panák whiskey
  7. First-fill - sud, který byl pro zrání whisky použit poprvé. Dříve se užíval pro zrání portského, sherry či bourbonu.
  8. Kiln - místnost, kde se suší slad. Typická je pro ni střecha ve tvaru pagody.
  9. Mash tun - záparová káď, ze které se ze sladu získávají zkvasitelné cukry.
  10. Mashbill - počáteční obilná směs. Získává se z ní roztok zkvasitelných cukrů.
  11. NAS - no age statement. Whisky bez udání věku.
  12. New make - konečný destilát, který se dává zrát do sudů.
  13. Rackhouse - americký termín pro místo, kde zraje whisky.
  14. Rektifikace - mnohonásobná destilace
  15. Proof - jiné označení obsahu alkoholu v láhvi. Konkrétně se jedná o dvojnásobek. Příkladně, pokud má whisky 40 % ABV, je to 80 proof.
  16. Second-fill - first-fill sud, který se ale použije již podruhé
  17. Spirit still - destilační kotel pro druhou destilaci.
  18. Still pot - kotlíkový destilační přístroj
  19. Wash still destilační kotel pro první destilaci.


Zdroje

sklenice glencairn: lawrence-aritao-ppJo-VD6sRk-unsplash

Vyzkoušejte i vy

Sdílejte článek se svými známými