phone+420 377 419 001Nejčastější dotazyKontakt

Jak na whisky, whiskey, bourbon?

Jak na whisky, whiskey, bourbon?

Whisky nebo whiskey? Jak je to správně? Co je vlastně whisky, jak ji vybrat, jak ji pít a jak rozumět některým pojmům? Pojďme se na ni společně podívat trochu více zblízka.

Co je whisky

Název whisky nebo whiskey, obojí je správně, pochází z galského slova usquebaugh (vyslovuje se úšky-bej) a znamená doslova voda života. Pro zjednodušení se tento výraz zkrátil na usky, z čehož v angličtině vzniklo whiskey. Výchozí surovinou je pro ní je fermentované obilí. Místo výroby a použité obilí ovlivňuje její výslednou chuť.

Whisky nebo whiskey

Oboje označují ten samý destilát, ale whisky je vyrobená ve Skotsku, zatímco whiskey je označení pro whisky vyrobenou v Irsku. A proč mají Irové v názvu navíc právě písmeno e? Údajně proto, že jejich whiskey je jedinečná, je zkrátka excellent. Navíc se oproti skotské whisky destiluje hned třikrát. Americká whisky je pak označována jako bourbon.

Historie

Původ whisky není jednoznačný. Některé prameny hovoří o kořenech až z oblasti Mezopotámie. Irsko se zase opírá o legendy. Ta o svatému Patrikovi praví, že do Irska přijel sv. Patrik, který kromě šíření křesťanství, naučil Iry destilovat, konkrétně právě whiskey. Opravdu první písemné zmínky o whisky pocházejí až z 12. století ze Skotska. S nástupem středověku se stala oblíbenou především mezi bohatšími vrstvami. S příchodem středověku se whisky dostala mezi movitější obyvatelstvo a do královských paláců a vytlačila nápoje původem z jiných států. Koluje, že umění destilace v Evropě původně ovládali pouze mniši žijící v klášterech. 17. století přineslo zdanění výroby, což vedlo k jejímu rozšíření na černém trhu. Změna pak nastala v 19. století díky Small Stills Act a skotskému zákonu z roku 1923, kdy se whisky začala znovu snadno vyrábět.

Irsko na tom svého času bylo hůře. 20. století výrobě moc nepřálo, protože proti alkoholismu začala bojovat církev. Ve 20. století se Irsko oddělilo od Britského království, což mimo jiné znamenalo embargo na irskou whiskey. Prohibice v USA Irsku taky moc nepomohla. Zakázal se prodej, výroba a přeprava alkoholu, což způsobilo vzestup černého trhu a prudký vzrůst ceny whisky. Pro výrobce představovaly výzvy hledání levných surovin, což ovlivnilo kvalitu nápoje.

Po zrušení prohibice v roce 1933 se whisky začala opět legálně vyrábět, což vedlo k rychlému rozvoji průmyslu. Inovace v destilačních postupech a technologiích pak umožnily vznik nových stylů, jako jsou míchané whisky a whisky obohacené o příchutě - kořeněné nebo medové varianty. Navíc se objevilo oživení řemeslných destilérií vyrábějících unikátní a lokálně inspirované produkty. Oblíbenost whisky rok od roku roste čím dál více.

Výroba

Dle jednotlivých druhů, se liší i jednotlivé výrobní procesy. Zjednodušeně je však základem výroba sladu z obilí, následuje fermentace a dvojí (v Irsku trojí) destilace. Důležitým krokem je pak zrání, při kterém získává svou nezaměnitelnou chuť. Před filtrací se whisky může ještě podchladit, aby nedošlo k jejímu zakalení a pak už se stáčí.

Whisky dle regionu

Nejznámější země, které mají velké slovo ve výrobě whisky, patří Skotsko, Irsko, USA, ale překvapivě i Kanada, Japonsko a dokonce i Česká republika. Pro nástin:

Skotská whisky: Jediným zdrojem škrobu musí být obilí. Skotská whisky musí být destilována (dvakrát) max. na 94,8% alkoholu a zrání musí probíhat v sudech o objemu max. 700 litrů a to nejméně po dobu 3 let. Celý proces musí probíhat ve Skotsku. Přidávat se smí pouze voda a karamel. Analogicky je to obdobné i u irské whiskey, ale s tím rozdílem, že se destiluje třikrát a celý proces musí probíhat v Irsku.

Americká whisky: Musí být kromě obilí vyrobena z min. z 51 % z kukuřice. Vypálena je na max. 80% alkoholu a stárnutí probíhá pouze v nových sudech z amerického bílého dubu nejméně po dobu 2 let. Celý proces musí probíhat v USA. Přidávat se smí pouze voda.

Pokud by vás více zajímalo, jaké jsou odlišnosti v jednotlivých zemích, co znamená single malt nebo single grain whisky, máme tady článek stvořený přímo pro vás.

Jaká whisky je ta nejlepší aneb jak ji správně vybrat

Při výběru přemýšlejte nad tím, komu a pro jakou příležitost danou lahev kupujete. Kritérií při výběru může být samozřejmě více. Preferujete nějakou značku, typ, chuť? Pojďte si hezky popořádku položit otázky tak, aby vás nasměrovali k té správné koupi.

Vybírám whisky pro sebe nebo pro někoho jiného?

Jestliže si chcete udělat radost vy sami, sáhnete po lahvi, kterou dobře znáte, protože svoji chuť a preference přece jen znáte nejlépe. Kupujete pro někoho jiného? Ověřte si, co má dotyčný rád, co si sám kupuje nebo co by si rád dopřál a vyzkoušel. Pokud si nejste jistí co vybrat, chybu určitě neuděláte whisky značky Johnnie Walker, Talisker, Singleton, Jim Beam.

Chci whisky vhodnou na drinky? Nebo se bude jen tak popíjet?

Pokud si budete chtít namíchat drink typu Whisky Sour nebo Whisky Collins můžete sáhnout po lahvi Johnnie Walker Red Label, Johnnie Walker Black Label, Talisker 10 YO nebo Jim Beam. Pokud si budete chtít vychutnat sklenku čisté whisky, co třeba Johnnie Walker Gold Reserve, Johnnie Walker 18 YO, Singleton, Oban, Talisker, Lagavulin, Bulleit Bourbon.

Jakou hledáte chuť?

Máte raději dřevitou chuť? Zvolte Johnnie Walker Red Label, Jim Beam Devil´s Cut, Jim Beam Double Oak.

Lákají vás spíše ovocité chutě? Co takhle Glenkinchie 12 YO, Oban Distillers, Cragganmore, Singleton 12 YO?

Nebo snad více do sladka? Sáhněte po Johnnie Walker Black Label, Cardhu, Lagavulin 8 YO, Dubliner, Maker´s Mark, Suntory Whisky Chita.

Máte raději nakouřenou nebo nenakouřenou whisky?

Nenakouřená: Singleton, Jim Beam, Clynelish 10 YO, Bulleit Bourbon, Copper Dog, Glenkinchie 12 YO

Lehce nakouřená: Johnnie Walker Blue Label, Cardhu, Prádlo 10 YO

Středně nakouřená: Johnnie Walker Black Label, Johnnie Walker Red Label, Johnnie Walker Green

Silně nakouřená: Laphroiag, Lagavulin, Printer´s

Kupuji whisky k nějaké příležitosti?

Chystáte se na grilovačku? Přibalte si do batohu lahev Jim Beam nebo raději dvě. Jim Beam je na drinky ideální. Plánujete herní večer? Namíchejte si k tomu drink třeba z Johnnie Walker, Bulleit Bourbon nebo Dubliner.

Pokud hledáte ideální dárek určitě oslavence nebo oslavenkyni potěšíte našimi dárkovými baleními nebo lahví Johnnie Walker (18 YO, Green), Singleton 12 YO (vhodná i pro začátečníky).

Pokud chcete něco úplně extra pro fajnšmekra, tak pojďte do lahví Special Releases. Co přímo Special Releases 2023 zahrnující Oban 11 YO SR23, Talisker SR23, Mortlach SR23, Roseisle 12 YO SR23, Lagavulin 12 YO SR23, Clynelish 10 YO SR23, Singleton 14 YO SR23, Glenkinchie 27 YO SR23 nebo do naší whisky Prádlo.

V jaké cenové hladině se pohybuji?

Máte předem daný rozpočet? Tak pak máte jasně definované oblasti, kde hledat. V našem e-shopu si svou cenovou hladinu může nastavit a omezit tak své hledání. Stejně tak si můžete nastavit zemi původu.

Při výběru se podívejte na náš e-shop, kde se pomocí několika kliků dostane k whisky, která se perfektně hodí jak na váš stůl, na míchání drinku tak jako dárek pro muže, dárek pro ženu, pro maminku, pro tátu, pro kamarády, jako dárek na svatbu nebo narozeniny.

Jak whisky skladovat

Lahve whisky skladujte ideálně při teplotě mezi 5-18 stupni Celsia na suchém, chladném a čistém místě. Ukládejte je nastojato (žádné ležení), whisky mají vyšší obsah alkoholu, který by totiž mohl poškodit korek. Její trvanlivost je prakticky neomezená.

Jak správně whisky pít?

Pokud si chcete whisky opravdu vychutnat, jako první zvolte tu správnou sklenici. Pro degustaci je nejlepší typ glencairn. Tato sklenice má širší dno a užší hrdlo. Díky tomuto jedinečnému tvaru perfektně zvýrazňuje aroma každého vzorku. Pro standardní pití je ideální klasická whiskovka.

Nejlépe si whisky vychutnáte čistou pokojové teploty. Obsahem alkoholu (kolem 40 %) se řadí mezi ostřejší nápoje, je tedy možné ji naředit pár kapkami vody odstáté rovněž na pokojovou teplotu. Voda může pomoci whisky “otevřít” a zvýraznit tak její chuť. Přidávejte ji opravdu po kapkách, než dosáhnete rovnováhy, která je pro vás ideální. Whisky a led? Tak tady se názory diametrálně liší. Někdo říká rezolutně NE, protože led prý otupuje její chuť. Někdo naopak tvrdí, že stejně jako voda, dokáže i led rozvinout u whisky její chuť. Jak to máte vy, tak to necháme na vás.

Tip na drink

Z whisk(e)y si ale můžete namíchat i opravdové dobroty. Už jste vyzkoušeli Whisky Sour, Old Fashioned New York Sour, Double Eagle, Manhattan, Irskou kávu, Penicilin nebo Whisky Collins?

Whisky Sour

Ikonický koktejl, který si vydobyl své místo na slunci.

Ingredience

  1. 50 ml bourbonu (Jim Beam Black Label, Bulleit Bourbon)
  2. 20 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
  3. 10 ml cukrového sirupu nebo Giffard Gomme Sirup
  4. 20 ml našlehaných bílků, variantou může být Giffard Egg White


  1. 10 ml whisky Lagavulin

na ozdobu

  1. Barange koktejlová třešeň, Giffard Bitter Sirup nebo pomerančový peel na ozdobu

Postup

V šejkru za sucha bez ledu protřepejte bourbon, citronovou šťávu, cukrový sirup a vaječný bílek. Přidejte led a opět protřepejte, tak aby byl drink studený. Přeceďte do sklenice. Ozdobte třešničkou či kapkami bitters. Máme pro vás tip! Pokud máte raději kouřovější nebo rašelinovější chut, přidejte do receptu 10 ml whisky Lagavulin a udělejte si tak variaci na WS.

Old Fashioned

Klasika, která snad nikdy nezklame.

Ingredience

  1. 45 ml bourbonu (Bulleit Bourbon, Jim Beam White)
  2. 2 kapky Giffard Bitter Sirup, případně Fernet Bitters
  3. 1 kostka cukru

na ozdobu

  1. plátek pomeranče
  2. Barange koktejlová třešeň

Postup

Cukr vložte do sklenice na old fashioned, zalijte trochou vody a kápněte bitter. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Sklenici pak naplňte ledem a přidejte whisky. Ozdobte plátkem pomeranče a třešní.

Zajímá vás historie těchto dvou ikonických koktejlů, mrkněte se na naše další články, kde se o nich dozvíte více. O Whisky Sour tady a o Old Fashioned zde.

Whisky slovníček

Angel share - neboli andělský podíl, ztráta whisky vypařením během zrání

Bourbon - whiskey, která musí být minimálně z 51% vyrobena z kukuřice a stařená minimálně 2 roky.

Cask - sud. Pro staření whisky se používají sudy z dubového dřeva.

Cask strength - sudová síla. Takováto whisky v sudové síle nebyla ředěna vodou obsah alkoholu se tak nemění.

Destilační kolona přístroj pro destilaci

Dram - panák whiskey

First-fill - sud, který byl pro zrání whisky použit poprvé. Dříve se užíval pro zrání portského, sherry či bourbonu.

Kiln - místnost, kde se suší slad. Typická je pro ni střecha ve tvaru pagody.

Mash tun - záparová káď, ze které se ze sladu získávají zkvasitelné cukry.

Mashbill - počáteční obilná směs. Získává se z ní roztok zkvasitelných cukrů.

NAS - no age statement. Whisky bez udání věku.

New make - konečný destilát, který se dává zrát do sudů.

Rackhouse - americký termín pro místo, kde zraje whisky.

Rektifikace - mnohonásobná destilace

Proof - jiné označení obsahu alkoholu v láhvi. Konkrétně se jedná o dvojnásobek. Příkladně, pokud má whisky 40 % ABV, je to 80 proof.

Second-fill - first-fill sud, který se ale použije již podruhé

Spirit still - destilační kotel pro druhou destilaci.

Still pot - kotlíkový destilační přístroj

Wash still destilační kotel pro první destilaci.


Zdroje

sklenice glencairn: lawrence-aritao-ppJo-VD6sRk-unsplash

Vyzkoušejte i vy

Sdílejte článek se svými známými