phone+420 377 419 001Nejčastější dotazyKontakt

Single malt, single pot nebo blended? Vyznáte se ve whiskey slovníčku?

Single malt, single pot nebo blended? Vyznáte se ve whiskey slovníčku?

Whisky je fascinující alkohol, jehož popularita stoupá, a to i mezi mladší generací. Taky vám ale nejsou jasné pojmy jako single malt, blended nebo single pot? Nejste sami. Buďte ale o krok napřed a udělejte si s námi malý exkurs do whisky slovníku, ať jste v obraze. 

Slovo whisky (whiskey) pochází z galského slova usquebaugh/uisge beatha (úšky-bej) znamenající voda života. Zkrácením tohoto slova se dostáváme na usky a z toho už jen krůček ke slovu whisky. Jedná se o destilát z fermentovaného obilí stařený v dřevěných sudech. Mezi nejvýznamnější producenty patří Skotsko, Irsko a Amerika. Region i druh obilí ovlivňují finální chuť nápoje. 

Whisky, whiskey, bourbon?

V rámci whisky se můžete potkat primárně s třemi těmito pojmy. Whisky se v současné době nejčastěji používá pro označení skotské whisky. Whiskey se pak používá u těch ostatních. Ale výjimka potvrzuje pravidlo a třeba v Americe, kde se používá whiskey, se najdou i rebelské whisky bez e. V zásadě tento rozdíl v písmenu e vznikl přepisem zmiňovaného galského slova usquebaugh, kdy Skotové jej přepsali jako whisky a Irové jako whiskey.

Bourbon je pak whiskey, která musí být minimálně z 51% vyrobena z kukuřice a stařená minimálně 2 roky.

Skotská whisky

Co musí splňovat pravá skotská whisky:

  1. Jediným zdrojem škrobu smí být obilí. 
  2. maximální destilace: na 94,8 % alkoholu 
  3. zrání: v sudech o objemu maximálně 700 po dobu nejméně 3 let 
  4. přídavky: pouze voda a karamel 
  5. Celý proces musí probíhat ve Skotsku! 

Skotská whisky se dle zákona rozděluje do následujících kategorií: 

  1. Single malt: sladová whisky z produkce jedné palírny 
  2. Blended malt: míchaná sladová whisky z více palíren 
  3. Single rain: čistá obilná whisky jedné palírny z kontinuální destilace 
  4. Blended grain: obilná whisky z více palíren 
  5. Blended: tradiční kombinace single malt a single grain, sloučená k dosažení konzistentního chuťového profilu. 

Na Drinikitu si můžete mj. objednat značky Johnnie Walker, Copper Dog Blended Malt Scotch Whisky, Cardhu, The Singleton, Cragganmore 12Y0, Oban, Talisker, Laphroaig, Lagavulin

Irská whiskey 

Co musí splňovat irská whiskey:

  1. Jediným zdrojem škrobu smí být obilí. 
  2. maximální destilace: na 94,8 % alkoholu 
  3. zrání: v sudech o objemu maximálně 700 po dobu nejméně 3 let 
  4. přídavky: pouze voda a karamel 
  5. Celý proces musí probíhat ve Irsku! 

Irská whiskey se dle zákona dělí do následujících kategorií: 

  1. Single pot: still whiskey ,,pureˮ- minimální obsah: 30% ječný slad, 30 % nesladový ječmen, zbytek nesladové obilniny, destilovaná v jedné palírně v měděném kotli. 
  2. Single malt whiskey: čistá sladová whiskey z produkce jedné palírny, destilovaná v měděných kotlích. 
  3. Single grain whiskey: obilná whiskey převážně z kukuřice z produkce jedné palírny, destilovaná v koloně Irish whiskey – míchaná obilná whiskey z produkce více palíren 

Z irských whisky čeká na objednání na Drinkitu třeba The Dubliner Irish Whiskey nebo Kilbeggan Irish Whiskey .

Americká whiskey 

Co musí splňovat americká whiskey:

  1. Zdroj škrobu: musí obsahovat min.51% kukuřice, zbytek obilí 
  2. maximální destilace: na 80 % alkoholu 
  3. zrání: pouze v nových sudech z amerického bílého dubu nejméně po 2 roky 
  4. přídavky: pouze voda  
  5. Celý proces musí probíhat v USA! 

Americká whiskey se dle zákona dělí do následujících kategorií: 

  1. Wheated bourbon: žito bylo nahrazeno pšenicí. 
  2. Tennessee whiskey: má minimální obsah 51% kukuřice. 
  3. Straight rye whiskey: má minimální obsah 51 % žita. 
  4. Straight corn whiskey: minimální obsah 80% kukuřice, stařena v nevypálených dubových sudech. 
  5. Light whiskey: obsahuje jakékoliv poměry obilí, stařena v nevypálených sudech. 

Z amerických whisky si do košíku na Drinkitu určitě dejte Jim Beam, Buillet Bourbon nebo Seagram´s 7 Crown Blended Whisky.

Významné jsou v současné době i whisky japonské a i ty u nás máme. Rozhodně byste měli vyzkoušet Suntory Whisky Toki, The Chita Suntory Whisky a Hibiki Suntory Whisky. Opomenout nemůžeme ani naši českou whisky Prádlo.

Slovníček

Při popisu výroby whisky se můžete potkat se spoustou pojmů. Tak tady máte ty základní na vysvětlenou. 

Angel share – neboli andělský podíl, ztráta whisky vypařením během zrání 

Bourbon – whiskey , která musí být minimálně z 51% vyrobena z kukuřice a stařená minimálně 2 roky.

Cask – sud. Pro staření whisky se používají sudy z dubového dřeva.  

Cask strength – sudová síla. Takováto whisky v sudové síle nebyla ředěna vodou obsah  alkoholu se tak nemění. 

Destilační kolona – přístroj pro destilaci 

Dram- panák whiskey 

First-fill – sud, který byl pro zrání whisky použit poprvé. Dříve se užíval pro zrání portského, sherry či bourbonu. 

Kiln – místnost, kde se suší slad. Typická je pro ni střecha ve tvaru pagody. 

Mash tun – záparová káď, ze které se ze sladu získávají zkvasitelné cukry. 

Mashbill – počáteční obilná směs. Získává se z ní roztok zkvasitelných cukrů. 

NAS – no age statement. Whisky bez udání věku. 

New make –konečný destilát, který se dává zrát do sudů. 

Rackhouse – americký termín pro místo, kde zraje whisky. 

Rektifikace – mnohonásobná destilace 

Proof- jiné označení obsahu alkoholu v láhvi. Konkrétně se jedná o dvojnásobek. Příkladně, pokud má whisky 40 % ABV , je to 80 proof. 

Second-fill – first-fill sud, který se ale použije již podruhé 

Spirit still – destilační kotel pro druhou destilaci. 

Still pot – kotlíkový destilační přístroj 

Wash still – destilační kotel pro první destilaci. 


Zdroje:

skotská whisky: https://ec.europa.eu/geographical-indications-register/eambrosia-public-api/api/v1/attachments/45004

irská whisky: https://ec.europa.eu/geographical-indications-register/eambrosia-public-api/api/v1/attachments/55944

americká whisky: https://www.law.cornell.edu/cfr/text/27/5.143

Vyzkoušejte i vy

Sdílejte článek se svými známými