Káva a alkohol, dva odlišné nápoje, které miluje snad celý svět. Když se oba spojí v jedno, pak vznikne něco neuvěřitelného, originálního a lahodného. Vzniknou alkoholicko-kávové nápoje, které vám polechtají chuťové pohárky. A co když se do takové mixologie pustí ti nejlepší barmani/baristi a barmanky/baristky a poměří v tomhle své síly? Pak se nejedná o nic jiného než o soutěž s názvem Coffee in good spirit, jejíž další ročník proběhl poslední zářijový víkend v Brně a byl plný skvělé kávy, alkoholu, espresso a brew barů, workshopů, přednášek a zábavy. Co je vlastně CIGS a kdo letos vyhrál?
Coffee in good spirit je jedinečnou soutěží, která spojuje to nejlepší ze dvou zmiňovaných světů: výběrové kávy a prémiového alkoholu. Tato událost se zaměřuje na dovednosti, mistrovskou přípravu a prezentaci kávových nápojů, do nichž jsou začleněny vybrané alkoholické nápoje.
Soutěžící mají za úkol připravit nejen lahodné kávoalko drinky, ale rovněž je musí umět stylově naservírovat a odprezentovat. Používat mohou celou škálu ingrediencí, jako jsou likéry, destiláty, sirupy, ozdoby, zkrátka vše, co zajistí jedinečnou chuť a neotřelou vizualitu. Celkově se v rámci soutěže hodnotí mj. i tato kritéria: chuť, prezentace, technické dovednosti, kreativita, ale především schopnost zkombinovat kávu a alkohol do harmonického celku. Důraz se klade i na schopnost komunikace soutěžícího s porotou a diváky, díky které jim předává svou vášeň pro věc.
Cílem soutěže Coffee in Good Spirit je tak nejen vytvořit exkluzivní nápoje, ale také předvést zábavné a atraktivní prezentace, které baví a inspirují. Je to událost, která oslavuje tuto fascinující kombinaci a která přináší do světa kávy a mixologie nový rozměr. A my jsme rádi, že STOCK byl jedním z partnerů této soutěže a že soutěžící měli v zadání soutěžních drinků právě naše alkoholy, konkrétně značky: Johhnie Walker, Jim Beam, Ron Abuelo, Zacapa, Pampero a Republica.
Letošní ročník se konal ve dnech 30.9.-1.10. v prostorách brňenského ABZACu (multifunkční centrum České barmanské asociace) a byl velmi napínavý. Soutěžící předvedli vyrovnané výkony, ale vyhrát mohl jen jeden. O první a druhé místo bojovali Ondra Hurtík z Doubleshotu a Jarda Slámečka z Candy Cane. Původně byl jako vítěz vyhlášen Ondra, ale....ten se svého vítězství vzdal, protože do jednoho drinku nedal kávu, což byla povinná složka. Vítězství si tedy nakonec odnesl Jarda a Ondrovi můžeme za jeho gesto a upřímnost smeknout.
Protože by byla veliká škoda ochudit vás o některé drinky, domluvili jsme se právě s Ondrou Hurtíkem, aby nám k soutěži něco řekl a dva své drinky nám připravil a my je tak mohli ohodnotit, za což mu děkujeme. Rozhovor a recepty najdete v tomto článku.