Ondra Hurtík
V kávě se pohybuje od roku 2010. Byl u otevření espresso baru v Alze společnosti Doubleshot a poté se přesunul do jejich nově vzniklé kavárny Místo. Pravidelně jezdí vybírat kávu přímo na kávové farmy a je v ní opravdu odborník, stejně tak na její mixovaní s prémiovým alkoholem. Ondřej má za sebou nepřeberné množství baristických soutěží i několik výrazných úspěchů, mezi které patří titul Barista roku, čtyřnásobný mistr Coffee in Good Spirits a vicemistr světa ve stejné kategorii. Když budete potřebovat pomoct s drinky na vaše menu, je tím ideálním člověkem, který vám rád pomůže.
Co nám prozradil o letošním ročníku Coffee in good spirit (CIGS)?
• Ondro, jak CIGS probíhá?
Letos probíhala trochu jinak než loni. Několik let po sobě museli soutěžící připravit irskou kávu a jeden drink, který ale musel obsahovat povinné komponenty. V letošním roce se irská nedělala, ale byl tzv. Spirit bar a Stage presentation.
V rámci Stage presentation se dělal jeden teplý a jeden studený nápoj, ve kterém musel být vyzdvihnut sponzorský alkohol (letos tedy whisky či rum z portfolia společnosti STOCK Plzeň-Božkov), který si člověk sám z dané nabídky vybral.
V rámci Spirit baru si pak každý soutěžící sponzorský alkohol vylosoval a přidal k němu jako jednu z ingrediencí buď fentimans limonádu nebo giffard sirup. Tohle absolvovali všichni a na základě těchto disciplín se sečetly body.
Ve světovém finále soutěžící připraví drinky v rámci Stage presentation. Poté se vybere TOP 6 a ta v užším finále připravuje irskou kávu a libovolný drink.
• Ondro, po kolikáté jste byl na CIGS? A kolikrát jste se umístil?
Letos po páté a z toho jsem čtyřikrát vyhrál.
• Vyhrál byste i letos, dokonce jste jako vítěz vyhlášen byl, ale pak nastala změna. Můžete mi říct, co se stalo?
No, je to jednoduché, do jednoho drinku jsem zapomněl dát espresso. Hrneček s ním byl postaven v takovém úhlu, že jsem si ho všiml až poté, co jsem drink dokončil a skončil soutěžní čas. Myslel jsem si, že to vidí i porota a že tím pádem skončím na jednom z posledních míst. Celkem nás bylo 8 finalistů a vyhlašovalo se od šestého místa. Vyhlásili šesté, páté, čtvrté, tak to už jsem si myslel, že jsem sedmý či osmý a najednou sem byl v top dvojce s Jardou. Překvapilo mě to, ale řekl jsem si, že jsem asi nahnal body za ostatní drinky, takže budu druhej. Když mě určili jako vítěze, tak to jsem opravdu nečekal. V tu chvíli mi došlo, že si té absence kávy asi nevšimli. V tom drinku byl totiž kávový likér, takže nabyl dojmu, že v něm káva je, sice málo, ale je. Šel jsem za hlavním judgem a došli jsme k závěru, že si toho porota nevšimla. Zkrátka souhra blbých okolností- hrneček s epressem ve špatném zorném úhlu a chuť kávy díky likéru. Body se přepočítaly a nakonec jsem skončil šestý, i když bych jinak opravdu vyhrál.
• Letošní ročník se konal v ABZACu, jak se vám tam líbilo?
Byl jsem velmi mile překvapen. Ten prostor je opravdu skvělý, včetně zázemí a celé organizace. Jediná malá nevýhoda je, že neleží přímo v centru, ale je trochu z ruky, takže nebylo úplně možné z něj vyběhnout a zajít si někam do podniku, podívat se po okolí.
• Bylo něco, co vás na letošním ročníku překvapilo?
Asi to, že to bylo celkově mnohem komplexnější. Byly jasně dané ingredience a i daná kola probíhala jinak než loni. Víc to prověřilo um soutěžících.
• Hlavní gró soutěže je spojení prémiového alkoholu a kávy, jaká je v tomto ohledu vaše oblíbená kombinace?
Stále irská káva.
• A oblíbený nekávový drink?
Manhattan, Boulevadier (negroni na whisky).
• Ačkoliv se káva s alkoholem míchá stále častěji, pořád je to pro mnoho lidí kombinace neobvyklá. Zdá se vám, že se tento trend pomalu mění?
Určitě. Příprava těchto drinků je mnohem progresivnější, jejich úroveň jde velmi nahoru, stejně jako kvalita použitých surovin. Pracuje se pokročilejšími technikami a kávovo- alkoholové drinky se čím dál tím častěji objevují na menu v barech i kavárnách.
• Jak dlouho jste se na soutěž připravoval?
Stálo mě to asi týden přemýšlení. První jsem si stanovil téma drinku, ingredience a pak teprve název. Zhruba týden jsem pak trénoval, jak přípravu drinků, tak jejich prezentaci v angličtině.
• Povinnou složkou byly destiláty z portfolia společnosti STOCK Plzeň-Božkov. Které z nich jste volil a proč?
Sáhl jsem po whisky Singleton 12 a rumu Zacapa 23. Z daného výběru to byly spirity, se kterými mám už zkušenost a chuťově mě baví. Progresivní Singleton, který má skotskou whisky představit i mladší generaci. Zacapa je pak etalon kvality mezi rumy.
• Vedete kurzy Coffee a spirit, je možné se na ně přihlásit?
Ano, vedu je s Tomášem Mozrem. V rámci kurzu se lidé učí jak barmanské, tak i kávové základy a možnosti, jak kávu s alkoholem kombinovat. Pořádáme je tak jednou za dva až tři měsíce ve školícím centru pražírny Doubleshot (přes kterou je možné se na ně přihlásit). Paradoxně chodí více lidí z laické veřejnosti, než barmanů či baristů. Samozřejmě kurzy jsou pro lidi od 18ti let.
• Kolik tak vypijete denně káv?
Tuhle otázku nemám rád. Piju ji hlavně o víkendu a ráno. Během dne už pak spíše nachutnávám. Takže cca dvě ráno a během dne v součtu třeba 2-3 filtry.
Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchů.
A jaké drinky Ondra na CIGS namíchal? Tady jsou.