V rámci prestižní soutěže Coffee in good spirit připravil Finalista Ondra Hurtík dva drinky v rámci Stage presentation a měl předpřipravené 4 drinky na Spirit bar. Tady jsou.
Spirit of Curling
Curling je sport gentlemanů spojený s mnoha tradicemi, zásadami fair play a respektu k soupeři. To vše je sepsáno v kodexu, kterému se říká Spirit of Curling. Jedna z tradic je, že vítěz zve poraženého po zápase na drink. Tento soutěžní nápoj jsem tedy koncipoval jako teplý koktejl, nad kterým mohou curleři prodiskutovat zápas a zahřát se.
Ingredience
- 3 cl Singleton whisky
- 2 cl medovo-zázvorový sirup
- 1 cl brusinkový džus
- 1 espresso
- 2 kapky roztoku uzené soli
- 7 cl horké vody
Postup
Všechny ingredience smíchejte v nádobě a ohřejte.
Tento drink jsme ochutnali a velká mňamina, speciálně v těchto podzimních dnech.
Esprítu del Sol
Když cestuji po světě, tak rád ochutnávám lokální kuchyni. Tento drink je inspirován svěžími chutěmi Střední Ameriky. Zacapa používá kvasinky z ananasu a napadla mě hned Tepache - fermentovaná limonáda ze slupek ananasu, Mezcal a káva. Vše dohromady skvěle funguje a pro svěžest jsem zvolil tiki provedení na tříšti.
Ingredience
- 4 cl Zacapa 23
- 2 cl Mezcal
- 2 cl kávový likér Gloria
- 2 cl sirup z pražených mandlí
- 2 cl limetová šťáva
- 1 espresso
- 100 ml Tepache
Postup
Všechny ingredience dejte do šejkru s ledem a vyšejkrujte. Přelijte přes sítko do tiki sklenice na tříšti a dolíjte Tepache.
Na tento se u Tebe Ondro někdy stavíme.
Pro disciplínu Spirit bar měl Ondra vymyšlené 4 drinky, protože sirup a limonády spolu dohromady moc nefungovaly. Měl tedy 4 varianty pro kombinaci:
Rum - limonáda
Variace na oblíbený Dark and stormy. Kombinace rumu, koncentrované kávy, Grand Marnieru, kávového likéru Gloria a Fentimans Ginger beer.
Rum - sirup
Espresso Martini patří mezi současné nejpopulárnější koktejly světa. Jak nám Ondra řekl, sám tomu moc nevěřil, dokud to neviděl na vlastní oči. V newyorkských barech to byl pomalu každý třetí koktejl. Úkol byl jasný. Oživit tento trochu fádní drink. Rum, Giffard mango sirup, koncentrovaná filtrovaná káva, likér z výběrové kávy Gloria a limetová šťáva. Jednoduché a tak dobré.
Musím přiznat, že nejsem milovník Espresso Martini, ale tento upgradovaný recept mě velmi oslovil. Mango mu dává příjemný dotah.
Whisky - limonáda
Oživení staré populární české klasiky - Bavorák. Hořko-hořká kombinace Fentimans tonicu, silné filtrované kávy, Averny Amaro, kávového likéru Gloria a walnut bitters.
Whisky- sirup
Giffard Bitter sirup mě navedl na cestu oblíbeného Boulevadieru. Doplnil jsem ho tedy o whisky, koncentrovanou kávu a Gloria likér.
Na zdraví!