Diageo Reserve World Class Competition (DRWC) patří mezi nejprestižnější barmanskou soutěž na světě a účastnit se jí, potažmo ji vyhrát znamená velikou prestiž. Finále jubilejního 10. ročníku se konalo přesně před týdnem 21. května v prostorách holešovické tržnice, konkrétně v hale č.13. Pojďme si ale pěkně popořádku sepsat, jak celá DRWC probíhala.
Zahájení
Letošní ročník byl zahájen v úterý 23. ledna, a to úvodním seminářem v zrekonstruovaném Pavilonu Bohemia na pražském Výstavišti. Semináře se účastnilo více jak sto barmanů a barmanek. Na začátek si z úst českého World Class ambasadora a brand manager pro portfolio Diageo Reserve Petra Kymly poslechli krátké shrnutí o historii této soutěže, prezentaci o tequile a samozřejmě základní informace k letošnímu ročníku.
Podstatné bylo datum uzávěrky, do které museli soutěžící postovat své soutěžní receptury, ideálně na facebooku. V letošním ročníku to byly dvě, obě na bázi tequily Don Julio- blanco nebo reposado. V obou drincích muselo být minimálně 30 ml tequily, nesměly být ničím infuzovány a soutěžící je museli namíchat přímo před porotou.
Semifinále
4.-6. březen pak patřil semifinále. V pražském baru Liquid se při něm představilo 43 barmanů/barmanek, kteří prezentovali své soutěžní koktejly na bázi tequily Don Julio. Vycházeli ze zadání, které se dozvěděli na zahájení v lednu v Praze. Odborné porotě ve složení 3 předchozích vítězů národního finále World Class (Jan Šebek, Tomáš Melzer, Víta Cirok) museli připravit dvě porce Palomy a dvě porce Margarity, tak jak si je představují v roce 2042, až se bude slavit 100 let založení palírny La Primavera, kde se tequila vyrábí. Porota musela všechny barmany a jejich koktejly pečlivě ohodnotit podle několika kritérií, jako je chuť, balanc, vzhled, prezentace, pohostinnost, inovativnost anebo i rozsah využití lokálních surovin.
Druhý seminář
Druhý seminář hostil bar Oblaca v Žižkovské televizní věži, mj. jedné ze Zacapa ambasád. Právě tento den byla oznámena dvanáctka finalistů, kteří se dozvěděli i finálové zadání pro tři soutěžní disciplíny.
Matouš Boček (Alma, Praha),
Matúš Brath (Hemingway bar, Praha),
Luca Cerqueglini (L’Fleur, Praha),
František Dandáš (Becher’s Bar, Karlovy Vary),
Tomáš Gec (Becher’s Bar, Karlovy Vary),
Bára Kulhánková (Brloh, Mělník),
Honza Lukas (Café Datel, České Budějovice),
Pavel Sochor (Alma, Praha),
Marek Šimůnek (L’Fleur, Praha),
Patrik Škamla (Becher’s Bar, Karlovy Vary),
Carrola Urru (Savage, Praha),
Martin Vogeltanz (Zapa Bar, Plzeň)
Postup do finále
Ve dnech 20.-21.května proběhlo finále. V pondělí 20. května dopoledne dorazilo 11 finalistů (jedna finalistka ze soutěže odstoupila) a porota ve složení Jan Šebek, Christos Klouvatos a Evica Domonji do gastronomického komplexu Alma, kde si vylosovali pořadí. Pět soutěžících se pak odebralo do vinného baru, kde prezentovali drinky z disciplíny Tanqueray No. Ten Challenge nazvané Make It. Šest zůstalo v baru, kde prezentovali drinky v rámci finálové disciplíny Johnnie Walker Challenge One Step Beyond.
Zadání Tanqueray No. Ten Challenge bylo jasné. Finalisté měli přenést porotce do svého baru a namíchat jim v časovém limitu šesti minut dva twisty na klasické ginové koktejly, a to ve dvou porcích s ginem Tanqueray No. Ten. Ten jeden měl být jakýmsi jedinečným welcome drinkem, ten druhý měl pak představovat neotřelý koktejlový rituál.
V disciplíně Johnnie Walker Challenge One Step Beyond měli za úkol bylo předložit porotě minimálně čtyři, ideálně ale pět drinků na bázi Johnnie Walker Black Label zdůrazňujících jednu z jejích šesti chuťových charakteristik – měly být tedy spicy, peaty, malty, woody, fruity nebo fresh. Zároveň měl být každý vhodný pro jinou příležitost, sestávat alespoň ze tří ingrediencí a naplňovat principy zero waste. Na namíchání měli 6 minut.
Jak řekl český World Class ambasador Petr Kymla: „Při výběru letošních disciplín jsme vycházeli ze zadání pro loňské globálního finále, a to včetně časů na přípravu a dalších detailů. Chtěli jsme, aby národní finále bylo pro barmany a barmanky dobrou průpravou pro jejich další cestu soutěží, navíc tři ze čtyř našich porotců reprezentovali své země na loňském globálním finále v São Paulu – Evica Domonji Slovensko, Christos Klouvatos Řecko a Jan Šebek Českou republiku. Všechny naše finálové disciplíny tudíž zažili na vlastní kůži a o to lépe se jim hodnotily.“
V obou disciplínách se samozřejmě prohodili. V mezičase na ně ale čekalo nečekané překvapení v podobě slepé degustace a znalostního testu. Odpovědět museli na pětadvacet otázek týkajících se portfolia Diageo Reserve, potažmo na soutěž World Class jako takovou.
Slepá degustace pak sestávala ze tří částí. Soutěžící hledali mezi třemi vzorky ginu Tanqueray No. Ten a mezi třemi destiláty z agáve tequilu Don Julio Blanco a nádavkem ještě museli rozpoznat tři vzorky whisk(e)y, konkrétně whisky Johnnie Walker Black Label, The Singleton 12 YO a Bulleit Bourbon.
Po obou disciplínách, testu a slepé degustace vzešla finálová pětice, tedy Martin Vogeltanz, František Dandáš, Tomáš Gec, Luca Cerqueglini a Patrik Škamla. Ti se den nato, tedy 21. května utkali v holešovické tržnici, v hale č.13. A jaký byl tento večer a kdo vyhrál?
Finálový večer
Dveře do haly č.13 se otevřely v 19:30. Na každého návštěvníka čekal welcome drink na bázi Singletonu. Celý program pak odstartoval zhruba o hodinu později. Díky vystoupení s čínským drakem jsme se na chvíli mohli přenést do Šanghaje, kde se uskuteční globální finále. Poté už se moderování zhostil známý moderátor Petr Nárožný ml. Ten na podium pozval marketingového ředitele společnosti Stock Plzeň-Božkov, která v České republice World Class pořádá, Tomáše Hejkala, a Petra Kymlu, který je už deset let jejím ambasadorem. Na Petra se záhy soustředila veškerá pozornost. Letošní ročník byl pro něj totiž v ambasadorské roli ročníkem posledním. Portfoliu Diageo Reserve a soutěži už se bude věnovat „jen“ z pozice brand managera. Jako poděkování, které v krátkém videu zaznělo i z úst celé řady barmanů, obdržel zmenšenou verzi letošní velmi originální trofeje, kterou opět vytvořil známý designér Jan Plecháč. Na podiu se pak vystřídali také někteří z předchozích vítězů World Classu a po nich už nastoupila porota ve složení Evica Domonji, Christos Klouvatos a Jan Šebek, a top 5 finalistů, kteří se poté na pódiu vystřídali v rozlosovaném pořadí. Zadání poslední disciplíny bylo The Singleton Disco Challenge, v němž se příprava libovolného drinku na bázi dvanáctileté whisky Singleton snoubila s pořádnou show, s disco érou. Každý z nich měl na prezentaci 6 minut.
Nejvíce svým vystoupením zaujal Martin Vogeltanz, který za něj získal nejvíce bodů při hlasování o sympaťáka večera. Vyneslo mu to lahev rumu Zacapa Royal, kterou mu předala Hana Vagnerová, jež pro tuto guatemalskou značku namluvila českou verzi aktuálního reklamního spotu.
Nicméně celkový vítěz mohl být jen jeden a stal se jím František Dandáš z Becher´s Baru, který v průběhu celé soutěže získal nejvíce bodů. Kromě titulu Bartender of the Year, získal cenu od Jana Plecháče složenou z několika desítek nerezových brček a jednoho vyjímatelného vyrobeného z 24karátového zlata, ale hlavně vstupenku na globální finále v Šanghaji, kde nás bude prezentovat.
Gratulujeme a Františkovu cestu budeme sledovat.
Zpracováno za pomoci článku Báry Urbanové z AtBars.com.
Autor fotografií: Michal Šula, Kateřina Šubrtová