Rok 2025 je tu a s ním i whisky, které si rozhodně nesmíte nechat ujít! Od klasik přes limitované edice světových značek až k odvážnějším kouskům. Kdo jiný by vás měl provést světem whisky než náš ambasador Michal Marešovský , držitel titulu Ambasador roku 2024. Sestavil pro vás žebříček lahví, které by vám neměly chybět ve vašem baru, nebo byste je měli minimálně ochutnat. A z této desítky vybral trojici, která je pomyslně na piedestalu.
Nejlepší whisky pro rok 2025
Takže... sklenky do ruky, whisky do sudu, a jdeme na to! Kterou ochutnáte jako první?
1. Benrinnes Grand Crescendo 21YO (Special Releases 2024)
Benrinnes je skotská destilerie produkujicí skotskou whisky vlastněná firmou Diageo. Tato whisky je známá díky své specifické metodě dvojité destilace, nazývané mashing process. Benrinnes Grand Crescendo 21YO z řady Special Releases 2024 prošla dvojím zráním. Nejprve byla na patnáct let uložena do opakovaně použitých sudů. Následně pak na šest let putovala do omlazených sudů z amerického i evropského dubu, které podědila po víně, a taky do omlazených sudů s opáleným víkem a dnem. Výsledná single malt má sudových 55,4 % alc., je skvěle vyvážená, s plným tělem. Její sladká a bohatě ovocná chuť záhy přechází ve sladkost s dotekem soli a pikantními podtóny a poté v dlouhý a suchý závěr prostoupený náznakem koření a dotekem svěžesti. Tu by byl hřích neochutnat.
2. Bruichladdich The Classic Lady
Bruichladdich je nerašelinová single malt whisky řada ze stejnojmenné palírny na ostrově Islay. Je známá svou jemnou chutí i vůní. Základem její výroby je kvalitní ječmen, jehož původ se odrazí ve vůni i chuti. Používá se proto jen skotský ječmen, přičemž podstatná část je přímo z ostrova Islay. Každá nová šarže whisky Bruichladdich Classic Laddie je naprosto unikátní a odlišná, přesto vyrobena tak, aby výsledná podoba této whisky vždy dosáhla již dobře známého stylu Bruichladdich. Zraje v dubových sudech na březích jezera Loch Indaal, kde na její výslednou chuť má vliv i mořský vzduch a místní klima. A pozor, překvapivě není kouřová. Nejlépe si ji vychutnáte čistou, na ledu nebo v prémiovém drinku.
3. Laphroiag 10YO
Kdysi se dva skotští farmáři rozhodli, že vyrobí whisky, kterou když si lidé zamilují, bude to láska na celý život. A tak Donald a Alexander Johnstonovi v roce 1815 založili svou palírnu na jižním pobřeží ostrova Islay. Jméno Laphroaig znamená doslova „překrásná dutina u širokého zálivu“ . Ti, kteří se pustí do pití Laphroiag 10YO , prvně ucítí silnou kouřovou chuť, po níž následuje náznak mořských řas a překvapivá sladkost. Jsou pro ni rovněž typické medicinální tóny, tón inkoustu a asfaltu. Tato plná varianta je základem pro všechny produkty značky Laphroaig a vyznačuje se dlouhým závěrem.
4.Talisker 10Y0
Talisker je nejstarší palírna na ostrově Skye ve Skotsku a také tajný tip Míši Marešovského. V roce 1830 ji založili bratři Hugh a Kenneth MacAskillové. Až do roku 1960 se pyšnila řadou úspěchů. Ve zmíněném roce však při požáru bohužel lehla popelem. O dva roky později byla její činnost obnovena. Společnost Diageo používá Talisker do míchaných whisky, a tak ji najdete např. ve whisky Johnnie Walker.
Talisker 10 YO je whisky, která sbírá nejvíce ocenění a je vyhledávána skutečnými znalci whisky. Její bohaté rašelinové tóny s typickou kouřovostí, tóny černého pepře a slanosti ji činí výjimečnou. Můžete si ji vychutnat čistou, ale skvěle se také hodí pro přípravu klasického Whisky Sour nebo variantu Old Fashioned.
5. Lagavulin 16YO
Lagavulin je malebná palírna z roku 1816 nacházející se na skotském ostrově Islay. Produkuje typickou whisky s tóny kouře, rašeliny a slanosti. Pomalé zahřívání při destilaci, dlouhá fermentace, paže výparníků skloněné prudce dolů. To vše vytváří charakter Lagavulin 16 YO . Pro znalce představuje tato whisky absolutní dokonalost.
6.Johnnie Walker Gold Reserve
Whisky Johnnie Walker je uznávána jako nejprodávanější skotská whisky na světě a je k dostání ve více než 180 zemích. Do podvědomí se dostala mimo jiné i díky výrazným zkoseným vinětám, na které lze napsat více textu a umožňují i barevné rozlišování. Gold Reserve je směs, jejíž název vychází ze sladové whisky Clynelish. Při její výrobě se používá voda protékající ložisky zlata. Vyznačuje se zlatou barvou a medově jemnou chutí s lehce kouřovým koncem. Dokonalost.
7.The Singleton of Dufftown 12YO
Palírna Dufftown byla založena v roce 1896 a leží v oblasti Speyside. Značka Singleton reprezentuje moderní, jemný styl whisky s bohatou, lehce ovocnou chutí. Typickým znakem palírny je losos, který reprezentuje čistotu, historii, skotskou tradici, ale také filozofii značky plout proti proudu. Singleton 12 YO je plná, jemná whisky s nasládlými tóny. Získala cenu. Pro zrání se používá kombinace dubových sudů po sherry, dodávajících ovocné tóny, a dubových sudů po bourbonu, které přinášejí tóny vanilky a medu. Jemnosti také pomáhá dlouhá fermentace a pomalá destilace. Best Speyside Malt v kategorii 12letých whisky na World Whiskies Awards 2012.
8.Johnnie Walker Blue Label Ice Chelet
Johnnie Walker Blue Label Ice Chelet Limited Edition je blended skotská whisky v luxusní oboustranné tašce. Jedná se o unikátní směs, která je inspirovaná horskou krajinou a nejchladnějšími zimami Skotska uzavřená ve stylové tašce, která se po vyjmutí lahve stane crossbody doplňkem. Vyrobena byla ve spolupráci se značkou luxusního lyžařského oblečení Perfect Moment. Johnnie Walker Blue Label Ice Chalet je nejlepší podávat velmi studenou na bloku ledu, whisky tak získá bohatší viskozitu a zároveň se umocní její přirozený jemný sladový charakter.
9. Lagavulin 12YO Special Releases 2024
Lagavulin 12 YO Fireside Tales z řady Special Releases 2024 zrála ve first fill sudech po bourbonu, ale i v sudech opakovaně plněných.
Díky čemuž získala příjemně uhlazenou výslednou chuť. Do láhví putovala v sudové síle, má 57,4 % alc. a středně plné tělo. V její chuti zaznívají tóny karamelu, vanilky, kokosu a po chvíli i aromatického koření. Počáteční sladkost přechází v suchost, náznak soli a umírněnou kouřovost. Závěr je dlouhý, výrazněji kouřový a suchý, s nádechem teplého koření, které v ústech dlouho zůstává. Nejlépe si ji vychutnáte čistou.
10.Markers Mark
Maker’s Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky pochází z historické palírny v kentuckém Lorettu. Na jejím vzniku pracoval Bill Samuels starší, přičemž se držel doporučení své ženy, aby bourbon chutnal především jemu. Začal tedy experimentovat s různými druhy obilí a hledal ta ideální do své originální receptury. Aby neztrácel čas destilováním, upekl Bill z různých kombinací obilí několik bochníků chleba. To ho přimělo k výměně žita, které se tradičně používá v bourbonech, za měkkou červenou ozimou pšenici. Ta nahradila chuť žita jemnou sladkostí, kterou je Maker’s Mark charakteristický. Zbytek tvoří 70 % kukuřice a 14 % ječmene. Bourbon se plní stále do stejných lahví jako při svém vzniku a stejně tak se dodnes tisknou a ořezávají i etikety na původním stroji Chandler & Price z roku 1935. Lahvuje se ne dle věku, ale podle dosažené chuti. Hrdlo každé lahve je nakonec ručně zapečetěno voskem a tím se každá lahev stává originální. Je vítaným zpestřením každého koktejlu, ovšem mnoho lidí jej přesto preferuje čistý, případně na ledu s kapkou vody.