Podzim, pro někoho ne úplně milované roční období, pro někoho naopak nejhezčí doba roku. Tak či tak se jedná o rozmanitou sezónu, která sebou přináší nejen změnu barev listů, chladnější počasí a brzké stmívání, ale také představuje očekávaný okamžik v životech mnoha mladých lidí. Je to doba, kdy můžou maturanti napravit nepovedenou maturitu z jara, stejně tak doba, kdy můžou odstátnicovat vysokoškoláci, kteří to včas nestihli. V neposlední řadě je to i čas, kdy začíná nový akademický rok na univerzitách a vysokých školách. Čas plný nových příležitostí, výzev a objevů, kdy si studenti začínají budovat cestu k dosažení svých akademických a profesních cílů.
Podzim ale není jen o knihách a učení. Je to také příležitost, kdy můžou mladí lidé oslavit tento důležitý mezník v jejich životě. Večírky, společenská setkání, seznamováky a zábava se tak stávají nedílnou součástí podzimního období na vysokých školách. Stejný milník je to i pro rodiče. Čím ho oslavit? Pojďte si namíchat stylové podzimní drinky.
Captain Morgan Cuba Libre Spiced
Captain Morgan je číslo jedna mezi třtinovými destiláty, který se těší čím dál tím více oblibě u mladých lidí. Morgan s colou je prostě klasika, která neomrzí v jakékoliv roční době. Když sáhnete po verzi spiced, o podzimní atmosféru máte postaráno.
Ingredience
- 40 ml Captain Morgan Spiced Gold
- 150 ml Fentimans Curiosity Cola
- limeta
Postup
Vysokou sklenici naplňte ledem. Nalijte morgana, colu a promíchejte. Ozdobte dílkem limety.
Apple Chai G&T
Jablko a skořice, naprosto osvědčená kombinace, která promění letní gin s tonikem na naprosto skvělou podzimní parádu. Pojďte se do této chuti ponořit.
Ingredience
- 40 ml ginu ( Gordon´s London Dry Gin, Gordon´s Sicilian Lemon Gin, Tanquery No. Ten Gin)
- Fentimans tonic
- 20 ml jablko- chai sirupu (příprava viz.postup)
- badyán
Postup
Příprava sirupu:
Zahřejte 250 ml cideru (případně jablečného moštu) a přidejte 30 g čajové směsi masala chai. Nechte louhovat 3 minuty a přeceďte. Nasypte 150 g třtinového cukru a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Po vychladnutí sirup přelijte do uzavíratelné nádoby a nechte v ledničce. Takto by měl měsíc vydržet.
Sirup máte a pak je to jednoduché. Do vysoké sklenice dejte led. Přidejte gin a sirup. Promíchejte. Dolijte vašim oblíbeným tonikem a znovu promíchejte. Ozdobte badyánem.
Hruškovo hřebíčkový koktejl
Kombinace hrušky a hřebíčku vytváří zajímavou a chutnou harmonii mezi ovocnou sladkostí hrušek a teplou, kořeněnou chutí hřebíčku. Hojně se tato kombinace využívá při vaření a pečení. Skvělá je ale i v míchaných nápojích. V kombinaci s whisky vám bude ten podzim připadat hezčí.
Ingredience
- 50 ml The Singleton whisky
- 20 ml hruškovo hřebíčkového shrubu
- soda
- hřebíček
- plátek hrušky
Postup
Jako první si připravte HH shrub. Hrušky zbavte jádřince, nakrájejte na malé kousky. Dejte do sklenice s patentem. Přisypte 100g cukru a 500 ml balzamikového octa. Po třech dnech přidejte 3 hřebíčky a nechte uležet 3 týdny při pokojové teplotě .
Sklenici typu collins naplňte ledem. Přidejte whisky a shrub. Lehce promíchejte a dolijte sodou. Ozdobte hřebíčkem a plátkem hrušky.
Amundsen and Apple juice
Vodka s pomerančovým džusem to je taková klasika, s obměnou za jablečný džus už ale rázem dostává podzimní nádech.
Ingredience
- 40 ml vodky Amundsen
- 150 ml jablečný džus
- led
- plátek jablka
Postup
Horká švestka
Švestky jsou skvělé samotné, do koláčů, do knedlíků, skvěle chutnají sušené obalené ve slanině a lahodné jsou i v tekuté formě jako slivovice. Pojďte si trochu podzimně vylepšit, ať vás zahřeje ještě více. Horká švestka vás okamžitě pohladí po duši.
Ingredience
- 50 ml slivovice (Bartida Slivovice, Žufánek Slivovica, Golden Slivka)
- 2 švestky
- med
- plátek citronu
Postup
Jednoduší postup snad ani nemůže existovat. Do sklenice (hrnečku) nalijte slivovici. Přidejte vypeckované švestky a zalijte horkou vodou. Oslaďte medem dle chuti a přidejte plátek citronu.
Basil Babo
Spojení rumu a jablečného džusu je to pravé pro podzimní dny. Skvěle chutná, zahřeje a barva vzbuzuje pocit, jako byste se právě procházeli po čerstvě napadaném listí.
Ingredience
- 50 ml rumu, ideálně kubánského (Legendario Dorado)
- 20 ml limetové šťávy
- 20 ml jablečného džusu
- 10 ml simple sirupu nebo Giffard Cane Syrup
- Fentimans Ginger Beer
- 5 lístků bazalky
- snítky bazalky
Postup
Lístky bazalky promněte v ruce a dejte do šejkru. Přilijte rum, cukrový sirup, džus, limetovou šťávu a kostky ledu. Protřepejte. Vysokou sklenici naplňte ledem, zalijte koktejlem z šejkru a dolijte zázvorovým pivem. Na závěr ozdobte snítky bazalky.
Maple Old Fashion
Vylepšený old fashion s javorovým nádechem a skořicí je ideální volbou, pokud se chcete zahřát a být stylový.
Ingredience
- 60 ml bourbonu (Jim Beam White Kentucky Straight Bourbon, Bulleit Bourbon, Bulleit Rye)
- 15 ml Mixer Maple syrup
- 2 střiky Angostura Bitters
- 1 střik orange bitters
- Barange koktejlová třešeň
Postup
Do skleničky typu rock dejte led a všechny ingredience. Dlouze míchejte. Ozdobte opálenou pomerančovou kúrou, celou skořicí a koktejlovou třešní.
Jim Beam Apple
Jim Beam patří mezi vyhledávané bourbony a čím dál tím více oslovuje i mladší generace. Je skvělý čistý i v koktejlech. V jeho portfoliu najdete i verzi apple, která představuje dokonalé spojením amerického Jim Beam originálu a prémiového jablečného likéru. Skvěle chutná s tonikem.
Ingredience
- 40 ml Jim Beam Apple
- 120 ml Fentimans tonic
- plátek jablka
Postup
Whisky sklenici naplňte ledem. Přidejte Jim Beam Apple a tonik. Promíchejte. Ozdobte plátkem jablka.
Cheers podzime!