phone+420 377 419 001 Nejčastější dotazy Kontakt

Mikulášská nadílka pro dospělé. Udělejte si radost likéry BARTIDA.

Mikulášská nadílka pro dospělé. Udělejte si radost likéry BARTIDA.

Mik, Miku, Mik, Miku, Mikuláš, 

přišel s čertem na koláč. 

Mik, Miku, Mik, Miku, Mikuláš, 

přinesl nám zimní čas. 

Rok se s rokem sešel a Mikuláš, anděl a čert zase vyrazí do ulic. Je to sice svátek určený primárně pro děti, ale proč si neudělat mikulášskou nadílku i pro dospělé? Bartida likéry k tomu přímo vybízejí.  

Kde se vzal, tu se vzal? 

Mikuláše si asi všichni představujeme dosti podobně. Vysoký pán s bílými vousy a vlasy, s berlou v ruce, oblečený v červeno-bílo-zlatém plášti, s mitrou (ceremoniální pokrývkou) na hlavě. Jeho postava vychází z reálné postavy sv. Mikuláše, biskupa z Myry, který se narodil kolem roku 280 v řeckém městě Patara (dnešní území Řecka). Byl známý pro svou štědrost a laskavost k dětem. Pomáhal ale i dospělým. Dle jedné legendy žil šlechtic, který poslal své tři dcery do nevěstince, aby si vydělali věno ke svatbě. Mikuláš je od této činnosti zachránil tím, že jim v noci hodil každé po jednom měšci se zlaťáky. Jiná zase praví, že zachránil námořníky na lodi, která se dostala do bouře. Další zase, jak vzkřísil tři malé děti. Ať tak či tak, je Mikuláš symbolem dobra a patronem mj. dětí, lékárníků, lukostřelců, námořníků, soudců, vězňů, advokátů, sládků, lihovarníku nebo panen. 

Dle ale té nejznámější legendy sestupuje sv. Mikuláš každý rok v předvečer svého svátku, tedy 5. prosince se svými společníky čertem a andělem na zem. Spolu pak tato mikulášská trojice obchází lidské příbytky a připomíná nám, jak to v tom světě vlastně chodí. Že vedle sebe kromě dobra a štědrosti, které představuje Mikuláš kráčí zlo a strach v podobě čerta a dobro s nadějí v podobě anděla. Proč vlastně nechodí přímo na svůj svátek 6. prosince? Je to prosté. Pro naše předky začínal den západem slunce dne předchozího. 

Pro děti je tento den spjat s mikulášskou nadílkou. Ty, které byly hodné se můžou těšit na čokolády, ovoce, oříšky, bonbony a všelijaké laskominy. Ti, které zlobily pak čekají brambory a uhlí. Proč by se ale i dospělí nemohly dopřát mikulášskou nadílku v podobě Bartida likérů? 

Bartida Čert 

Tady je to asi bez debat, Čert pro Čerta. Bartida Original Čert je likér vyrobený z višňové šťávy, rumu, pravého ovocného destilátu a kojetínského velejemného lihu. Je to tradiční nápoj, který se servíroval už za dob Rakouska-Uherska a jeho příjemně alkoholická chuť se sladkokyselým nádechem černých višní a lahodná vanilkovo-karamelová vůně baví lidi dodnes. Skvělý je samotný nebo v kombinaci s kolovými nápoji.  

Bartida Original Hruška 

Tento likér švýcarského typu, jehož základem je pravá pálenka z hrušek odrůdy Williams a hruškový mošt, získává svou jemnou vůni a plnou ovocnou chuť díky maceraci sušených hrušek v pálence. Nazlátlá barva vzniká mísením pálenky s hruškovým moštem a následnou filtrací. Doporučujeme servírovat při pokojové teplotě nebo vychlazený s naloženými hruštičkami Barange Baby Pears. 

Bartida Original Vaječňák 

Tenhle vaječňák nejde nemilovat. Má hustou konzistenci a vysoký podíl vaječných žloutků na litr. Jeho vynikající chuť je dána směsí třtinového rumu, malt whisky a smetany. Je to vyloženě sváteční pití. Chutná jak samotný, tak ve spojení s kávou jako kafe bonbon- 20 ml likéru nalijete do skal na panáka a opatrně navrstvíte 30 ml epressa. 

Bartida Original Griotka 

A zase ty višně. Bartida Original Griotka je likér vyrobený tradiční metodou z velejemného lihu, višní a ovocného destilátu. Svou charakteristickou sladkokyselou chuť získává díky maceraci právě zralých višní. Ovocný destilát z nevypeckovaného ovoce dává griotce příjemnou mandlovou chuť a přírodní višňová šťáva pak lahodnou kyselinku. Jakmile se scelí, nechává se minimálně 30 dnů odležet v kameninových kádích. Skvěle chutná chlazená nebo v kombinaci s tonikem a plátkem citronu jako Cherry Spritz. 

Bartida Original Zelená 

Bartida Original Zelená, tedy peprmintový likér, to je za nás velká paráda. Vyrábí se kombinací velejemného obilného lihu a vinného destilátu s přírodními výtažky z máty peprné. Připravuje se v malých várkách za použití studené macerace a následného mísení. Nejčastěji ho lidé pijí samotný, ale chybu rozhodně neuděláte, když ho smícháte s tonikem a bezinkovým sirupem. Na závěr dozdobíte plátkem citronu a lístkem máty. Tomu neodolá ani Čert, ani Anděl, ani Mikuláš.  

Který si nadělíte vy?  

Sdílejte článek se svými známými