phone+420 377 419 001 Nejčastější dotazy Kontakt

DIAGEO RESERVE WORLD CLASS- nejprestižnější barmanská soutěž světa se představuje

DIAGEO RESERVE WORLD CLASS- nejprestižnější barmanská soutěž světa se představuje

Sportovci mají olympiádu, herci ceny Oscar, zpěváci Eurovision, baristi nespočet kávových soutěží a barmani? Ti mají Diageo Reserve World Class, nejprestižnější barmanskou soutěž světa, které se účastní i naši zástupci a ve které se využívají značky alkoholu, které spadají do portfolia Diageo Reserve. Samotná soutěž vznikla v roce 2009. Prvního ročníku se zúčastnilo 14 světových zemí a historicky prvním vítězem se stal Řek Aristotelis Papadopoulos. V roce 2014 se mezi soutěžící země probojovalo do světového finále i Česko a Slovensko. V České republice letos proběhl 9. ročník soutěže, který již podruhé pořádala společnost STOCK Plzeň-Božkov. Cílem této soutěže není jen ocenit nejlepší barmany, ale také dlouhodobá péče o barmanskou komunitu, jak v jejím vzdělávání, tak inspiraci. Rovněž se podílí na podporu trhu a k lepší konzumaci alkoholu (Better drinking). 

Do českého kola se přihlásilo 45 barmanů, kteří měli za úkol připravit a odprezentovat soutěžní Highball na bázi Johnnie Walker Label v pražském baru Liquid Office. Podmínkou tohoto drinku byl domácí cordial, který musel splňovat požadavky na udržitelnost a neplýtvání surovinami. Z nich byla vybrána dvanáctka finalistů, která se utkala ve finále.

Cesta do finále 

Samotnému finálovému večeru předcházely dva soutěžní dny, během kterých bylo na finálovou TOP 12 připraveno několik náročných výzev. Ve středu 24. května proběhly dvě dopředu známé soutěžní disciplíny, na které se mohli soutěžící připravit. Jedna byla na bázi ginu Tanqueray, ve které měli připravit twist na moderní Martini. Druhá disciplína pak byla na bázi whisky Johnnie Walker Black Label. Tady měli finalisté připravit drink, který v originále nebyl na whisky založený. 

Druhý finálový den pak připadl na čtvrtek 25.května, kdy v hotelu Four Seasons, proběhlo losování tzv. mystery boxem. Každý soutěžící si vylosoval jedno roční období, dle kterému mu pak byla přirazena jedna značka. Například jaro reprezentoval gin Tanqueray. Po vylosování měl pak soutěžící 15 minut na přípravu drinku inspirovaného právě vylosovaným ročním obdobím a danou značkou.  

Po těchto disciplínách sečetla porota body a z finálové TOP 12 vybrala superfinálovou 6 nejlepších barmanů. Ti se utkali ve čtvrtečním finále v prostorách Pražské křižovatky na Starém městě, tzv. The Wheel of Fortune, neboli „Kolo štěstěny“. Celá šestice finalistů měla k dispozici dvě stejné ingredience (Don Julio Anejo a nealkoholický destilát Seedlip). K nim si vytočili třetí základní ingredienci z portfolia Diageo Reserve a ovocnou ingredienci, kterou museli použít minimálně do dvou koktejlů. Po určení všech ingrediencí měli finalisté dvě minuty na přípravu a pět minut na namíchání tří drinků, které následně odprezentovali porotě. 

A letošním vítězem, který splnil vše nejlépe, se stal Jan Šebek z Becher’s Bar, Karlovy Vary, který se této soutěže účastnil už pětkrát a letos byl ten správný rok. „Po pěti letech jsem si uvědomil, že přechozí roky jsem nebyl připravený vyjet na světové finále. Nyní po těch pěti letech mám na to jet na světové finále odvahu a zkušenosti,“ prozradil. Mj. získal unikátní cenu, kterou navrhl známý designér Jan Plecháč. Při její tvorbě se nechal inspirovat samotnou prací barmanů, kterou nazývá magií a hlavním motivem se stal kouř a bubliny. Především ale Honza získal vstupenku na světové finále do brazilském São Paula, kam nás v září odjel reprezentovat a reprezentace to byla více než skvělá.

Finále

Po celou dobu brazilského finále si Honza vedl naprosto skvěle. Zadané drinky míchal s naprostou jistotou, precizností, stejně tak i komunikoval, a to nejen s porotou. Z nejtěžší výzvy Johnnie Walker challenge si odvezl dokonce i vítězství. Celkově se umístil v TOP 5, což je paráda, protože být mezi nejlepšími pěti na světě se nepodaří každému. No a jaké bylo světové finále? Na to jsme se zeptali samotného Honzy. Rozhovor k přečtení v dalším článku.

Sdílejte článek se svými známými