phone+420 377 419 001Nejčastější dotazyKontakt

Bombardino - italská bomba nejen na svahy

Bombardino - italská bomba nejen na svahy

Jen málokterý milovník zasněžených svahů (a nemusí to být zrovna Alpy) by neznal legendární Bombardino. Tento původem italský horký alkoholický nápoj je oblíbený právě v lyžařských střediscích. A že vás raketově vystřelí nejen na vrchol hory, tak o tom není pochyb.

Kde se Bombardino vzalo

Světlo svahu spatřil tento drink v 70.letech v italském Livignu. Mělo se to odehrát nějak takto: V jednom baru na svazích právě nad městem Livigno (konkrétně v oblasti Mottolino) pracoval mladý barman. Ten byl původně z Janova a horské zimní mrazivé počasí nesnášel zrovna dvakrát dobře. Zkoušel tedy najít něco, nějaký způsob, jak zimu na horách přežít. Systémem pokus omyl tak vymyslel horký alkoholický a povzbuzující nápoj, jehož základem bylo mléko, whisky (někdy se uvádí i brandy) a zabaione (směs tvořená vaječnými žloutky, cukrem a likérovým vínem či likérem). Dnes už si málokde můžete dopřát Bombardino v původní podobě. Ingredience na něj se obměňují.

V jiném příběhu se píše, že nápoj vymyslela parta přátel, kteří na horské chatě vymýšleli recept na nápoj, který by je pořádně zahřál. Ať to bylo tak či tak, hlavní je, že nám to chutná.

Jak vznikl název

Bombardino se samovolně nepřekládá, jak tedy tento název vznikl? Navazuje to na jeho vznik. Když mladík nabídl tento drink prvnímu konzumentovi, dočkal se velmi pozitivního přijetí. Údajně měl tento zákazník zvolat: „Accidenti! È una bombarda!“ V překladu něco jako sakra, to je pecka! Nu a od bombarda je to už jen krůček k názvu bombardino.

Jak na to

Namíchejte si ho podle našeho receptu.

Ingredience

  1. 10 cl Bartida Original Vaječňák
  2. 4 cl Bartida Original
  3. šlehačka na ozdobení

Postup

V hrnci jemně zahřejte Bartida vaječný likér s Bartida Original, aby nedošlo k varu (optimálně do 70 stupňů). Důkladně promíchejte, případně nařeďte mlékem a nalijte do sklenic. Ozdobte šlehačkou (ideálně čerstvě vyšlehanou). Můžete posypat kakaem. Pak už si jen vychutnejte jeho krémovou konzistenci, nasládlou chuť a alkoholový „ocásek”.

Alternativy

Bombardino může mít mnoho podob a variant. Stačí jen vyměnit jednu ingredienci za jinou.

Když použijete zabaglione (vaječný likér), brandy a smetanu dostanete Originál. Doporučejeme vyzkoušet Stock 84 Original.

Když místo whisky nebo brandy použijete espresso spolu se zabaglione (vaječný likér) a smetanou získáte méně alkoholickou variantu známou pod názvem Calimero.

Pokud si dopřejete variantu se zabaglione (vaječný likér), whisky a smetanou dostanete tzv.Scozzese. V tomhle případě sáhněte po JW Red Label.

Nebo nahraďte whisky rumem. Zabaglione a smetana zůstává. Co třeba varianta s Božkov Republica Exclusive, Pampero Especial nebo Abuelo 5YO?

Vyšlehanou smetanu můžete opět posypat kakaem, skořicí nebo tím, co máte rádi. Fantazii se meze nekladou.

Který je ten váš recept??

Vyzkoušejte i vy

Sdílejte článek se svými známými