Zabijačka (setkat se můžete i se zabíjačka) je tradiční venkovská událost, při kterém rodina nebo komunita zabíjí svépomocí, případně za účasti řezníka, prasata a připravují maso a další produkty pro konzumaci či skladování masa do zásob. Typická je zejména pro střední Evropu, tedy Českou republiku, Slovensko, Polsko, Maďarsko…. Má hluboké kořeny v tradičním venkovském způsobu života a zachovává se dodnes jako projev kulturního a kulinářského dědictví a jako společenská událost, při které se sejde rodina, přátelé, sousedi či pomalu celá ves. Společně pak sdílí radost z dobrot a tradice. Většina lidí jí má spojenou s masopustem, ale ideální dobou na ní je i podzim. A ten je právě teď. K zabijačce neodmyslitelně patří krom spousty dobrot i dobré pití, především pak pálenky. Pojďte přivítat zabijačkový podzim přímo těmi od BARTIDY.
Obecně je pálenka destilát ,,zemědělského původuˮ s minimálním obsahem alkoholu 37,5 % a je získána kvašením a následnou destilací, při zachování svých aromat a chuti použitých surovin. Mezi významné značky pálenek patří Bartida. Bartida je řada tradičních českých likérů a pálenek. Jejich výroba podléhá tradičním a generacemi prověřeným postupům. Základem úspěchu této originální řady je ruční výroba, kvalitní suroviny a promyšlené, neuspěchané postupy. Základ této značky postavil věhlasný peprmintový likér Bartida Zelená. Díky jejímu úspěchu se začalo portfolio rozšiřovat, a kromě likéru si můžete pochutnat právě na pálenkách.
Bartida Premium Slivovice
Čechy a hlavně Moraváky a Slezany milovaný destilát ze švestek. To je slivovice. Ta od Bartidy obsahuje 47 % alkoholu a je vyráběna ze švestkového kvasu (včetně pecek dodávající chuť třísloviny) v měděných destilačních zařízeních Arnhold Holstein zaručující stabilní kvalitu destilátu. Tradiční receptura si zakládá na tom, že právě švestkový kvas projde trojstupňovou destilací, díky čemuž se docílí čisté a jemné chuti. Pálenka se pak 3 roky sceluje v nerezových tancích bez vlivu dřeva či sušeného ovoce. Jenom tak si slivovice ponechá svou přirozenou ovocnou chuť a vůni. Podávejte při teplotě odpovídající okolnímu prostředí.
Bartida Premium Hruškovice
Tato jedinečná pálenka se vyrábí z hrušek odrůdy Williams, které pocházejí z Jižní Ameriky, kde díky místnímu klimatu dozrávají v pravidelných cyklech do vysoké úrovně cukernatosti. Díky trojstupňové destilaci kvasu takto vyzrálého ovoce pak vzniká 43 % hruškovice. Aby se zachovalo původní aroma, dále se už neupravuje. Jen se scelí a nechá odležet v nerezových tancích. Tento proces tak zaručuje, že po napití ucítíte chuť sklizených a vyzrálých hrušek. Doporučujeme podávat mírně vychlazenou.
Bartida Premium Meruňkovice
Bartida Premium Meruňkovice je jemná pálenka vyráběná z vyzrálých meruněk z moravské velkopavlovické oblasti. Je pro ní typická sladká vůně s lehkým peckovým podtónem a jemnou, ovocně medovou, ale suchou chutí o síle 43 % alkoholu. Rovněž se vyrábí trojstupňovou destilací z neupravovaného meruňkového kvasu (včetně pecek, které dodávají meruňkovici charakteristickou chuť minerálů a tříslovin. Podávejte při teplotě odpovídající okolnímu prostředí.
Bartida Premium Calvados
A tohle je velká paráda. Calvados je ušlechtilý destilát, jehož základem jsou jablka z nejlepších sadů francouzské Normandie. Jejich botanický původ je odlišný od těch, která běžně kupujeme domů. Typický poměr odrůd pro výrobu je 30 % sladkých, 30 % hořkých a 40 % kyselých plodů, které dají základ jablečnému kvašenému moštu. Ten s následně dvakrát destiluje a pak staří v dubových sudech. Od roku 1942 má chráněné označení A0C. Calvados má charakteristicky jemnou a nasládlou ovocnou chuť. Servírujte při pokojové teplotě nebo jako Cold Punch, tedy v kombinaci se zázvorovým pivem a skořicí.
S těmito pálenkami rozhodně chybu neuděláte a zabijačka (nebo jiná akce) s nimi dostane úplně jiný rozměr.