Na tuhle dobrotu jsme se těšili dlouho a cesta za ní nebyla vůbec jednoduchá. O to víc jsme teď pyšní, že vám můžeme představit naši novinku - Whisky Prádlo. Protože whisky nemusí být jen skotská nebo irská.
Je nápojem, který v sobě nese bohatou historii a vášnivé dědictví tradičního řemesla, ale zároveň nám přináší moderní pohled na umění výroby tohoto vzácného destilátu. Není to jen whisky, je to příběh, chuť a dobrodružství, které vás zavede hlouběji do tajemství destilačního procesu a ponoří vás do jemných nuancí jejího charakteru. Vítejte ve světě Prádlo!
Proč právě PRÁDLO
Prádlo je malebná obec ležící v okrese Plzeň- jih, nedaleko Nepomuku, v srdci Evropy. Právě tady se nachází stejnojmenná palírna, kde vzniká mj. základ pro legendární Fernet Stock. Letos zde spatřila světlo světa naše whisky. A jak jinak ji vzdát hold, než ji po palírně pojmenovat?
Jak šel čas?
Výroba whisky má v Prádle svou tradici. Destilovala se zde už v roce 1976, tehdy pod značkou Halberd. Po ní přišla ostřejší Smoker s podílem obilného lihu. Více se ale do podvědomí zapsala značka Printer´s. Ještě významnější whisky kapitola se však začala psát v souvislosti se značkou Hammerhead. Její vznik umožnily dlouho opomíjené skladové zásoby z dob minulého režimu.
Hammerhead byla poprvé nalahvována roku 2009 jako dvacetiletá. Pochutnat jste si ale mohli i na třiadvaceti-, pětadvaceti- a osmadvacetileté.
,,Pro jednoho amerického distributora byla nalahvována dokonce jako třicetiletá. Tím se ale příběh Hammerhead uzavřel a zároveň se vytvořil prostor pro novou značku, na níž intenzivně pracujeme už déle než dekádu. A protože ve světě je zvykem, že whisky nese jméno palírny, v níž se vyrábí, dostala jméno Prádlo. Zároveň tím chceme poukázat na to, že je to ryze česká whisky vyrobená z lokálních surovin, ˮ upřesnil whisky ambasador Stock Michal Marešovský.
Výroba whisky se v Prádle opět rozjela v roce 2010 v čele s Kristinou Demelovou. Kristina je zkušená master distillerka a spolu se svým šestičlenným týmem na celý výrobní proces dohlíží. S Prádlem je profesně spjata již šestatřicet let. Samotnou palírnu zná ale mnohem déle. Tam, kde má nyní kancelář totiž jako malá vyrůstala. V roce 1947 byl její otec pověřen vedením lihovaru a byt, kde s celou rodinou žil, byl součástí lihovaru. Vůni palírny tak Kristina nasávala pomalu od kolébky. Není proto divu, že spolu se svým starším bratrem se rozhodla svého otce následovat.
„V minulosti se whisky v Prádle vyráběla pouze nárazově. Svého času se dokonce uvažovalo i o prodeji vzácných zásob. Ale to byla doba, kdy o českou whisky velký zájem nebyl, každý si raději koupil skotskou,“ vzpomíná a pokračuje: „Posledních deset let se jí naopak věnujeme mnohem intenzivněji. Vždy tak tři až čtyři měsíce zabere, než je celý výrobní proces ukončen a destilát se uloží do sudů.“
Česká kvalita
Prádlo se řadí mezi single malt whisky (sladová whisky z produkce jedné palírny) a zakládá si na tom, že je unikátně vyrobena z lokálních surovin.
Ječmen: Vstupní surovinou je v Česku vypěstovaný ječmen odrůd Bojos a Overture, který na sladinku zpracovává bruntálská sladovna.
Kvasnice: Fermentaci, při které vzniká etanol zajišťují české pekařské kvasnice. Jak říká Michal Marešovský, jsou stabilní a naplňují principy udržitelnosti.
Jedinečná destilace: Naše whisky je dvakrát destilovaná, a to jedinečným procesem. Kombinujeme totiž kontinuální destilaci v koloně a následně tradiční kotlíkovou (pot still), což není ve světě běžný postup.
Prokvašená sladinka se tedy jako první destiluje v koloně. Tato část procesu ji dodává svěží a příjemně aromatické tóny a dosahuje se 60 % obj. alkoholu. Následuje druhá destilace v pot stillu, kde získá plnou chuť a komplexní charakter. Měděné kotlíky máme dva, oba o objemu 2000 l, destiluje se tedy v malých várkách. Při této druhé destilaci rektifikuje se na 70 % obj. alkoholu. Úkap ani dokap se znovu nedestiluje.
Sudy: Staření probíhá ve 250l sudech, které jsou vyrobeny z dubu zimního. A kým jiným, než českými bednáři? Sudy vyrábí a repasují v bednářství Bařina a Obroučka. Jsou silně vypálené, včetně víka a dna. Whisky má tak díky nim příjemně nasládlé medové tóny s náznakem ořechů a koření. K dozrávání se v současné době používají sudy po oloroso sherry a portském.
Lahev: Po staření se whisky ručně stáčí do lahví. Pro novou whisky Prádlo byla vyrobena unikátní láhev specifického tvaru. Má pevnou základnu, mírně se rozšiřující tělo, široká ramena a silné hrdlo. Lahev je průhledná, aby tak dala vyniknout jejímu obsahu. Uzávěr je dřevěný. Ve spodní části se embosovaným nápisem hrdě hlásí ke svému původu a stejně jako se ručně stáčí, ručně se i opatřují etiketami.
Etiketa: Etiketa má atypický tvar vycházející z motivu střechy, jejíž tvar kopíruje. Prvek kosení se odráží i v písmu. Díky jejímu barevnému zpracování poznáte, o jakou variantu whisky se jedná.
Vyberte si tu svou
Deset 10y: Vlajkovou lodí bude desetiletá whisky, single malt Prádlo 10 y. o. Dozrála v sudech po portském. Do lahví se stáčí naředěná na 43 % alkoholu. Ve vůni je svěží a lehká, snoubí se v ní tóny letních jablek, perníčku a vanilky, ale také dubového dřeva. V lehce nasládlé chuti se projevují tóny skořice, hřebíčku a orientálního koření, cítit je v ní rovněž náznak dřeva. Středně dlouhý závěr dává vyznít vanilce, vlašskému ořechu a zázvoru,“ takto popsal novinku Michal Marešovský.
Osmnáct 18y: Na závěr dozrála v sudech po oloroso sherry, což se projeví i na jejím chuťovém profilu. Je o osm let starším sourozencem té desetileté. Single malt Prádlo 18 y. o. Vůně vám bude připomínat rozkvetlý ovocný sad s tóny tmavé čokolády, medu a dobového dřeva. Cítit můžete i tóny skořice, muškátového oříšku, vanilky a sevillských pomerančů. Ve finiši je cítit kořenitost spolu s příjemně zakulacenou sladovostí.
Třicet 30y: Whisky, která byla destilována v roce 1989 a ze skladových zásob nalahvována na počest třiceti let, které uplynuly od sametové revoluce. To je limitovaná edice Velvet Revolution 30 y. o., která se dostane jen ke třem stovkám zájemců. „Ve vůni nabízí náznak pomerančových květů v kombinaci s tóny medového plástu a máslových hrušek, ale také muškátového oříšku a marcipánu. V chuti hřejivé tóny skořice, hřebíčku a právě nakrájených jablek dokonale dorovnává jemný náznak opáleného dubového dřeva. Závěr má dlouhý a hladký s přetrvávajícími tóny koření, svůdnou plností a komplexností.“
Sedmnáct 17y: Zcela jedinečnou je pak sedmnáctiletá whisky, která se vyrobila pouze v limitované edici.
Všechny tři/čtyři zmíněné whisky se na trhu objevily v září a s představením jsme si počkali. Protože, jak se říká všechno má svůj čas. My jsme ho naší nové whisky dali a věříme, že péči, kterou během těch let dostala, oceníte.
Vyrobeno s láskou v Prádle.