phone+420 377 419 001Nejčastější dotazyKontakt

Restaurace a bary, kde je rum Zacapa servírován s mistrovskou dokonalostí

Restaurace a bary, kde je rum Zacapa servírován s mistrovskou dokonalostí

Ron Zacapa je superprémiový rum vyráběný v Guatemale od roku 1977 za jehož úspěchem stojí žena, master blenderka Lorena Vasquez. Je proslulý tím, že zraje "nad mraky". Ve skutečnosti začíná jeho příběh v nižší nadmořské výšce - pouhých 229 m n. m., a to ve východním guatemalském městě. Guatemala má více než 200 různých mikroklimatických podmínek, které se k jeho výrobě využívají.

Východní tropické oblasti před Tichým oceánem se vyznačují vysokou vlhkostí a intenzivním sluncem. Právě zde se pěstuje cukrová třtina a provádí fermentační a destilační procesy. Z cukrové třtiny se získává tzv. panenský třtinový med. Díky němu je tento surový rum komplexnější než většina ostatních a hraje výraznou roli v procesu kvašení. Umožňuje vyrobit tekutinu s obrovskou škálou různých vůní a chutí. Po fermentaci a destilaci se pokračuje do hor. Quetzaltenango leží ve výšce 2 300 metrů nad mořem a panuje zde mnohem chladnější klima. Právě tady v Domě nad mraky probíhá dlouhý proces zrání podle systému solera. Zemí a nebem se prolíná tradiční tkaný pás ze sušených palmových listů, tzv. petate odkazující na mayskou kulturu. Ten vyrábí vesničané žijící ve výšce přes 400 m nad mořem a každá lahev je tímto pásem omotána. Žádné dvě láhve našeho rumu nejsou stejné.

Pojďme si to shrnout. Co stojí za jedinečností rumu Ron Zacapa:

  1. různé mikroklimatické podmínky
  2. panenský med z cukrové třtiny
  3. pomalý proces zrání systémem Solera za použití čtyř nebo pěti různých sudů
  4. směs rumů jejichž stáří se pohybuje od 6 do 25 let
  5. odkaz na mayskou kulturu díky ručně pletené omotávce petate 
  6. umění a poctivé řemeslo master blenderky Loreny Vasquez

Rum Zacapa si nejlépe vychutnáte čistý, případně v prémiovém koktejlu. Jestli je něco ale opravdovým zážitkem, tak Zacapa podávaná tzv. speciálním perfect serve, tedy za použití využití překapávače, táců s poklopem, nakuřovacích pistolí…zkrátka technik, které udělají z pití vašeho drinku jedinečný zážitek.

Právě na tento servis byl vyškolen i personál v šesti podnicích, konkrétně Oblaca v Praze, La Casa Havana Vieja v Praze, Element v Brně, Destiny bar v Třinci, The Rum house & Bubbles v Olomouci a Destiny coffee and Coctail Bar v Třinci.

Motto značky Zacapa zní „Art of Slow“ a odkazuje na způsob zrání rumu Zacapa tzv. nad oblaky. Na některé věci se zkrátka vyplatí počkat. Tak zastavte na chvíli čas, zpomalte a vychutnejte si okamžik se Zacapou doma nebo v některém z uvedených podniků, kde byly na speciální perfect serve vyškoleni.

Oblaca

Oblaca nemůžete minout, kde jinde by totiž tato restaurace a patisserie měla být než v oblacích v Žižkovské televizní věži 66 metrů and zemí (Mahlerovy sady 1, Praha 3). Jedinečný výhled, špičková gastronomie a Zacapa. Ochutnat tu vedle klasik můžete i Zacapa XO, Royal nebo kolekci Heavenly Cask (La Doma, La Pasión, El Alma, La Armonia). V menu mají stránku věnovanou jen Zacapa koktejlům. Tady se budete jako na obláčku.

La Casa Havana Vieja

Druhým pražským místem, kde najdete Zacapa ambasádu, pak nemůže být jiné místo než rodinný rumový bar s kubánskou atmosférou La Casa Havana Vieja. Tento klasický kubánský bar v koloniálním stylu nabízí rodinnou sbírku rumů, nepřeberné množství koktejlů připravených na míru každému hostu a degustace. Samozřejmostí je Zacapa a možnost zahnat hlad malým občerstvením. To vše za doprovodu latinskoamerických hudebníků. Na adrese Opatovická na Novém městě.

Element

A pojďme se přesunout na jih Moravy, do brněnského Elementu. V Běhounské ulici najdete podnik, za kterým stojí dvojice šéfbarman Jan Liška a šéfkuchař Tomáš Reger. Oba při budování této restaurace čerpali ze svých zkušeností. Tomáš pracoval čtyři roky v kuchyních v londýnských restauracích a poté se přesunul do Spojených arabských emirátů. Jana pak inspirovala Austrálie, kde pracoval jako barman a rovněž Emiráty, kde se seznámil právě s Tomášem. Stylové prostředí se mísí s uvolněnou atmosférou a vynikajícím jídlem z progresivní, moderní kuchyně, která je nesvázaná, globalizovaná, ale přitom klade důraz na lokální ingredience. A samozřejmě nechybí Zacapa. Co třeba spárovat Zacapu s dezerty nebo ochutnat Zacapa Manhattan flight - 3 koktejly Manhattan na Zacapě?

Destiny coffee and Coctail Bar

A teď se přesuneme na sever, do slezského Třince, do Destiny baru na náměstí Svobody. Stojí za ním Milan Tomeček, který zde pořádá i barmanské kurzy. Otevřen je 7 dní v týdnu. Sednout si můžete přímo na bar nebo kdekoliv ve dvoupatrovém interiéru. Za teplých dní pak aj na zahrádce. Bar is life. My life is bar. Dopřát si tu můžete i Zacapa Royal.

The Rum house & Bubbles

Dalším místem k zastavení na Zacapa tour je The Rum house & Bubbles v Olomouci. I tady vám nabídnou širokou nabídku drinků, ale především Zacapu. Jedná se o velmi unikátní rumový klub. Majitel je i sběratel, který má velkou sbírku Zacapa včetně raritních lahví.

Aux Bar

Poslední a nejmladší Zacapa ambasádu najdete v Táboře, je jí Aux Bar. Dýchne na vás atmosférou, která v sobě spojuje originální výzdobu a moderní art deco nábytek a dekorace. Zaměřují se zde mj. na párování Zacapa a čokolády.

Co takhle si dopřát speciální drink Hlava v oblacích, když už tu píšeme o nadpozemském rumu?

Hlava v oblacích

Ingredience

60 ml Zacapa

30 ml Aperolu

23 ml sladkého vermutu

7,5 ml Creme de Cacao

Ozdoba

plátek citronové kúry

bambusové párátko

cukrová vata

Postup

Všechny ingredience promíchejte a přes dítko přeceďte do sklenice s velkou kostkou ledu. Zastříkněte citronem a sklenici ozdobte dle obrázku.

Co takhle vyzkoušet Zacapa Solera nebo Zacapa La Pasión? Podívejte se celou naši Zacapa nabídku.


Zdroje:

Guatemala: Andy Atkins, pexels

Vyzkoušejte i vy

Sdílejte článek se svými známými