Ron Zacapa je superprémiový rum vyráběný v Guatemale od roku 1977 za jehož úspěchem stojí žena, master blenderka Lorena Vasquez. Je proslulý tím, že zraje "nad mraky". Ve skutečnosti začíná jeho příběh v nižší nadmořské výšce - pouhých 229 m n. m., a to ve východním guatemalském městě. Guatemala má více než 200 různých mikroklimatických podmínek, které se k jeho výrobě využívají.
Východní tropické oblasti před Tichým oceánem se vyznačují vysokou vlhkostí a intenzivním sluncem. Právě zde se pěstuje cukrová třtina a provádí fermentační a destilační procesy. Z cukrové třtiny se získává tzv. panenský třtinový med. Díky němu je tento surový rum komplexnější než většina ostatních a hraje výraznou roli v procesu kvašení. Umožňuje vyrobit tekutinu s obrovskou škálou různých vůní a chutí. Po fermentaci a destilaci se pokračuje do hor. Quetzaltenango leží ve výšce 2 300 metrů nad mořem a panuje zde mnohem chladnější klima. Právě tady v Domě nad mraky probíhá dlouhý proces zrání podle systému solera. Zemí a nebem se prolíná tradiční tkaný pás ze sušených palmových listů, tzv. petate odkazující na mayskou kulturu. Ten vyrábí vesničané žijící ve výšce přes 400 m nad mořem a každá lahev je tímto pásem omotána. Žádné dvě láhve našeho rumu nejsou stejné.
Pojďme si to shrnout. Co stojí za jedinečností rumu Ron Zacapa:
- různé mikroklimatické podmínky
- panenský med z cukrové třtiny
- pomalý proces zrání systémem Solera za použití čtyř nebo pěti různých sudů
- směs rumů jejichž stáří se pohybuje od 6 do 25 let
- odkaz na mayskou kulturu díky ručně pletené omotávce petate
- umění a poctivé řemeslo master blenderky Loreny Vasquez
Rum Zacapa si nejlépe vychutnáte čistý, případně v prémiovém koktejlu. Jestli je něco ale opravdovým zážitkem, tak Zacapa podávaná tzv. speciálním perfect serve, tedy za použití využití překapávače, táců s poklopem, nakuřovacích pistolí…zkrátka technik, které udělají z pití vašeho drinku jedinečný zážitek.
Právě na tento servis byl vyškolen i personál v pěti podnicích, konkrétně Oblaca v Praze, La Casa Havana Vieja v Praze, Element v Brně, Destiny bar v Třinci a The Rum house & Bubbles v Olomouci.
Motto značky Zacapa zní „Art of Slow“ a odkazuje na způsob zrání rumu Zacapa tzv. nad oblaky. Na některé věci se zkrátka vyplatí počkat. Tak zastavte na chvíli čas, zpomalte a vychutnejte si okamžik se Zacapou doma nebo v některém z uvedených podniků, kde byly na speciální perfect serve vyškoleni.
Oblaca
Oblaca nemůžete minout, kde jinde by totiž tato restaurace měla být než v oblacích v Žižkovské televizní věži 66 metrů and zemí (Mahlerovy sady 1, Praha 3). Jedinečný výhled, špičková gastronomie a Zacapa. Tady se budete jako na obláčku.
La Casa Havana Vieja
Druhým pražským místem, kde najdete Zacapa ambasádu, pak nemůže být jiné místo než rodinný rumový bar s kubánskou atmosférou La Casa Havana Vieja. Tento klasický kubánský bar v koloniálním stylu nabízí rodinnou sbírku rumů a nepřeberné množství koktejlů připravených na míru každému hostu. Samozřejmostí je Zacapa a možnost zahnat hlad malým občerstvením. To vše za doprovodu latinskoamerických hudebníků. Na adrese Opatovická na Novém městě.
Element
A pojďme se přesunout na jih Moravy, do brněnského Elementu. V Běhounské ulici najdete podnik, za kterým stojí dvojice šéfbarman Jan Liška a šéfkuchař Tomáš Reger. Oba při budování této restaurace čerpali ze svých zkušeností. Tomáš pracoval čtyři roky v kuchyních v londýnských restauracích a poté se přesunul do Spojených arabských emirátů. Jana pak inspirovala Austrálie, kde pracoval jako barman a rovněž Emiráty, kde se seznámil právě s Tomášem. Stylové prostředí se mísí s uvolněnou atmosférou a vynikajícím jídlem z kuchyně, která je nesvázaná, globalizovaná, ale přitom klade důraz na lokální ingredience. A samozřejmě nechybí Zacapa.
Destiny bar
A teď se přesuneme na sever, do slezského Třince, do Destiny baru na námestí Svobody. Otevřen 7 dní v týdnu. Sednout si můžete přímo na bar nebo kdekoliv ve dvoupatrovém interiéru. Za teplých dní pak aj na zahrádce. Bar is life. My life is bar.
The Rum house & Bubbles
Posledním místem k zastavení na Zacapa tour je The Rum house & Bubbles v Olomouci. I tady vám nabídnou širokou nabídku drinků, ale především Zacapu.
Co takhle si dopřát speciální drink Hlava v oblacích, když už tu píšeme o nadpozemském rumu?
Hlava v oblacích
Ingredience
- 60 ml Ron Zacapa
- 30 ml Aperolu
- 23 ml sladkého vermutu
- 7,5 ml Creme de Cacao
Ozdoba
plátek citronové kúry
bambusové párátko
cukrová vata
Postup
Všechny ingredience promíchejte a přes dítko přeceďte do sklenice s velkou kostkou ledu. Zastříkněte citronem a sklenici ozdobte dle obrázku.
Co takhle vyzkoušet Zacapa La Armonia nebo novinku Zacapa La Pasión? Podívejte se celou naši Zacapa nabídku.