phone+420 377 419 001Nejčastější dotazyKontakt

The Botanist - skotský gin, který vás dostane

The Botanist - skotský gin, který vás dostane

Pokud patříte mezi milovníky ginu a koktejlu z něj, pak by vám neměl uniknout gin The Botanist. Tento superprémiový, řemeslný gin typu London Dry je totiž třída. Jeho bohatá a jemná chuť z něj činí velmi všestranný gin, který obsahuje 22 ručně sbíraných bylin z ostrova Islay. Pojďte ho omrknout zblízka.

Historie

Za ginem The Botanist stojí dva profesionální botanici, Dr. Richard a paní Mavis Gulliver, kteří odešli koncem 90. let do města Port Ellen. Dr. Richard přišel s nápadem na vůbec první Islay Gin, ale bylo ve hvězdách, jak na to. V roce 2010 pak představili přes 30 botanicals, které bylo možné na ostrově udržitelně shánět a používat k ochucení ginu. A nic už nebránilo v jeho výrobě.

Ostrov Islay a destilerie Bruichladdich

Destilerie Bruichladdich se nachází na skotském ostrově Islay u západního pobřeží Skotska, na západ od Glasgow. Je nejjižnějším ostrovem Vnitřních Hebrid. Hlavním městem ostrova je Bowmore, kde se nachází výrazný kruhový kostel Killarow Round Church. Ostrov Islay je znám také jako královna Hebrid, protože velká část ostrova je nízko položená, zelená a úrodná, i když i zde najdete vysoká vřesoviště a kopce. Tato rozmanitost je způsobena základní geologickou strukturou. Tvrdé křemence tvoří členitou pahorkatinu, zatímco níže položená, úrodnější půda je podložena vápencem a slídovými břidlicemi. V zátokách jsou rozsáhlé vyvýšené pláže a značné plochy navátého písku jak na okraji pobřeží, tak i ve vnitrozemí. Ve vnitrozemí najdete rovněž četná sladkovodní jezera a hojné potoky, z nichž některé tvoří vodopády na vyšších částech okraje pobřeží. Pestrá geologie Islay podporuje řadu přírodních prostředí, od vřesovišť, rašelinišť, mokřadů a slaných bažin až po listnaté a jehličnaté lesy, bohaté pastviny a křovinaté lesy. Podnebí je zde relativně mírné, ohříváno vodami Golfského proudu, a je z velké části chráněno před otevřenými vodami Atlantského oceánu.

Kromě turistiky a rybolovu je zde jednou ze stěžejních ekonomických aktivit průmysl lihovin, především whisky. Jednou z palíren je právě Bruichladdich, která se zavazuje k udržitelné výrobě a minimalizaci svého ekologického otisku. Využívá lokální zdroje a snaží se o co nejmenší dopad na životní prostředí. Produkuje stejnojmennou whisky Bruichladdich, whisky Octomore, whisky Port Charlotte a právě gin The Botanist, který je chuťově výjimečný.

Výroba

Pro výrobu ginu je důležité, aby všechny botanicals byly sklizeny v nejlepší možné kondici. Prakticky všechny jsou sušeny. K sušení se používají jednoduché dřevěné regály, bez ventilátorů, bez topení, bez drahých odvlhčovačů, jednoduše se využívají okolní podmínky, aby se sušily stabilním tempem, aniž by se vytratily jakékoli důležité éterické oleje. Botanicals jsou rovnoměrně rozprostřeny v tenké vrstvě a opatrně obraceny alespoň jednou denně, dokud nejsou dokonale suché. Poté jsou zabaleny a uloženy. Za přípravu islayských botanických surovin je odpovědný James Donaldson.

Tato práce je dlouhá a náročná nejen proto, že zahrnuje celou sběrnou sezónu, ale také pro to, že přesný čas sběru každé botanické suroviny se mění podle změn klimatu rok od roku. Sklízí se vždy jen použitelné množství. Z botanicals, kde jsou bohaté chutě krátkodobé, jako u květinových tónů z květů hlohu a bezu, jsou připravovány jemné tinktury.

The Botanist se vyrábí pomalou destilací v Lomondském kotli (Ugly Betty), který je poslední svého druhu na světě. Tento kotel umožňuje velmi jemné a kontrolované destilace, což vede k bohatému a komplexnímu ginu. Celý proces destilace je pomalý, což umožňuje extrahovat maximum chutí z botanicals. Destilerie Bruichladdich klade velký důraz na řemeslné zpracování a udržitelnost. Výsledkem je suchý, všestranný, luxusní a vyvážený gin, který je vzácným vyjádřením srdce a duše tohoto vzdáleného skotského ostrova.

Složení

The Botanist gin obsahuje 31 botanicals neboli bylinek. Devět z nich jsou klasickými ginovými botanicals jako je jalovec, koriandr nebo kořen anděliky. Zbylých 22 pak pochází přímo ze samotného ostrova a jsou mezi nimi například: meduňka, máta, tymián, hloh nebo pelyněk.

Chuťový profil

The Botanist je známý svou bohatou a komplexní chuti, ve které je cítit svěžest a bohatství bylin a koření, doplněné jemnými květinovými a citrusovými tóny. Celkově je velmi vyvážený a mnohovrstevnatý.

Aroma

Vůně je svěží a aromatická, s výraznými tóny jalovce, citronu a bylin. Můžete v něm cítit i jemné mentolové tóny a lehké travnaté aroma přecházející v citrusy.

Jak si ho nejlépe vychutnat

Gin The Botanist je ideální pro klasické koktejly, jako je Gin & Tonic, Martini nebo Negroni.

Gin The Botanist je nejen kvalitní a chutný gin, ale také produkt, který reflektuje péči o přírodu a udržitelné postupy v lihovarnictví. Vychutnejte si ho i vy.

Vyzkoušejte i vy

Sdílejte článek se svými známými