phone+420 377 419 001 Nejčastější dotazy Kontakt

Tequila a Mezcal. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Tequila a Mezcal. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Agáve, Mexiko, sombrero a na popularitě rostoucí tequila a mezcal. Dva druhy alkoholu, které nám v budoucnu ještě ukážou. Oba jsou mexickými destiláty a odrážejí bohatou historii a kulturu této země. Na první pohled jsou si podobné jako vejce vejci, ale….Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly? 

Agáve 

Není agáve jako agáve. Ačkoliv jsou oba tyto nápoje vyrobeny právě z tohoto sukulentu, není to ten samý sukulent. 

Tequila - Pro výrobu tequily se používá výhradně Weberova modrá agáve, žádná jiná. Nejlépe se jí daří v 1500 metrech nad mořem. 

Mezcal - Oproti Tequile může být Mezcal vyroben z různých druhů zelené agáve. Nejčastěji je to druh espadín, tepextate či barrel, což mu dává větší variabilitu chutí. 

Chuť a aroma 

Tequila - Tequila má čistou a jasnou chuť s výraznými tóny agáve. Je často hladší a méně komplexní než mezcal.  

Mezcal - Mezcal má rozmanitou škálu chutí, které zahrnují ovoce, byliny, koření a výrazné rauchové aroma.  

Název 

Tequila - Tequila získala své jméno po stejnojmenném městě ve státě Jalisco.  

Mezcal - V jazyce nahuatl mezcal doslova znamená pečená agáve. 

Výroba 

Agáve jako taková má špičaté listy, které jsou kolem středu nazývaného piñas. Listy dosahují délky až 2 metry a pro výrobu tequily nejsou důležité, proto se osekávají, nechají zavadnout a využívají se jako krmivo pro zvířata. U výroby mezcalu se ale listy používají pro jejich přikrytí v rámci pečení. K výrobě se používá právě jen srdce agáve, tzv. piñas obsahující uhlohydráty důležité pro fermentaci. Podobá se trochu ananasu. 

Tequila - Pravá tequila se smí vyrábět pouze ve státech Jalisco, Guanajuato, Michoacan, Nayarit a Tamaulipas. „Ananasy“ (srdce agáve, piňas) se odvezou do továrny, kde se rozdělí na 4-6 kousků. Přibližně 72 hodin jsou poté pečeny v pecích zvaných hornos. Během tohoto procesu pražení v pecích se škroby obsažené v agáve mění na cukry. 

Mezcal - Při výrobě mezcalu jsou pinas, oproti tequile, tradičně uzeny, což jim dodává typickou nakouřenou vůni. Většina mezcalů se vyrábí tradičně řemeslným postupem. Piňas se naskládají do vyhloubených jam v zemi vyložených rozpálenými kameny. Přikryjí se odřezanými listy agáve a udí se několik dní.  

Následující proces je prakticky stejný jak u tequily, tak mezcalu. Piňas se rozdrtí za pomoci velkého kamene tahona, který v tradiční výrobě pohání oslík či mula Následuje fermentace, destilace, filtrace a zrání.

MÝTY O TEQUILE 

Tequila je navíc opředena několika mýty. Co na ně říkáte? 

  1. Tequila prý byla vymyšlena Indiány. Ne tak tomu není. Proces její výroby je spojen s destilací, kterou Indiáni neznali. Agáve sice na přípravu máloprocentního nápoje používali, ale především pro náboženské rituály. Navíc znali pouze tzv. pulque, tedy srdce agáve. 
  2. Je vyrobena z kaktusu. Není. Modrá agáve totiž není kaktus, nýbrž sukulent. 
  3. Zlatá tequila je lepší než stříbrná. Sto lidí, sto chutí. Barva tequily závisí na době zrání. 
  4. Tequila se pije jen dle určitého rituálu. Tak i tady vás vyvedeme z omylu. Žádný povinný rituál při jejím pití neexistuje. 

Na závěr můžeme říci, že platí: 

Tequila je mezcal, ale mezcal není vždycky tequilou. 

Tequila i mezcal chutnají samotné ve své čisté podobě, ale ideální jsou i do míchaných drinků, kterým dodají specifickou chuť a vůni.  

Co třeba Sombrero Tequila Silver nebo Gold, Don Julio Blanco, Casamigos Tequila, Padre Azul Tequila Blanco/ Reposado nebo naše dva Mezcaly značky Bui a Xiaman? Už včera bylo pozdě. 

Sdílejte článek se svými známými