Agáve, Mexiko, sombrero a na popularitě rostoucí tequila a mezcal. Dva druhy alkoholu, které nám v budoucnu ještě ukážou. Oba jsou mexickými destiláty a odrážejí bohatou historii a kulturu této země. Na první pohled jsou si podobné jako vejce vejci, ale….Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly?
Agáve
Není agáve jako agáve. Ačkoliv jsou oba tyto nápoje vyrobeny právě z tohoto sukulentu, není to ten samý sukulent.
Tequila - Pro výrobu tequily se používá výhradně Weberova modrá agáve, žádná jiná. Nejlépe se jí daří v 1500 metrech nad mořem.
Mezcal - Oproti Tequile může být Mezcal vyroben z různých druhů zelené agáve. Nejčastěji je to druh espadín, tepextate či barrel, což mu dává větší variabilitu chutí.
Chuť a aroma
Tequila - Tequila má čistou a jasnou chuť s výraznými tóny agáve. Je často hladší a méně komplexní než mezcal.
Mezcal - Mezcal má rozmanitou škálu chutí, které zahrnují ovoce, byliny, koření a výrazné rauchové aroma.
Název
Tequila - Tequila získala své jméno po stejnojmenném městě ve státě Jalisco.
Mezcal - V jazyce nahuatl mezcal doslova znamená pečená agáve.
Výroba
Agáve jako taková má špičaté listy, které jsou kolem středu nazývaného piñas. Listy dosahují délky až 2 metry a pro výrobu tequily nejsou důležité, proto se osekávají, nechají zavadnout a využívají se jako krmivo pro zvířata. U výroby mezcalu se ale listy používají pro jejich přikrytí v rámci pečení. K výrobě se používá právě jen srdce agáve, tzv. piñas obsahující uhlohydráty důležité pro fermentaci. Podobá se trochu ananasu.
Tequila - Pravá tequila se smí vyrábět pouze ve státech Jalisco, Guanajuato, Michoacan, Nayarit a Tamaulipas. „Ananasy“ (srdce agáve, piňas) se odvezou do továrny, kde se rozdělí na 4-6 kousků. Přibližně 72 hodin jsou poté pečeny v pecích zvaných hornos. Během tohoto procesu pražení v pecích se škroby obsažené v agáve mění na cukry.
Mezcal - Při výrobě mezcalu jsou pinas, oproti tequile, tradičně uzeny, což jim dodává typickou nakouřenou vůni. Většina mezcalů se vyrábí tradičně řemeslným postupem. Piňas se naskládají do vyhloubených jam v zemi vyložených rozpálenými kameny. Přikryjí se odřezanými listy agáve a udí se několik dní.
Následující proces je prakticky stejný jak u tequily, tak mezcalu. Piňas se rozdrtí za pomoci velkého kamene tahona, který v tradiční výrobě pohání oslík či mula Následuje fermentace, destilace, filtrace a zrání.
MÝTY O TEQUILE
Tequila je navíc opředena několika mýty. Co na ně říkáte?
- Tequila prý byla vymyšlena Indiány. Ne tak tomu není. Proces její výroby je spojen s destilací, kterou Indiáni neznali. Agáve sice na přípravu máloprocentního nápoje používali, ale především pro náboženské rituály. Navíc znali pouze tzv. pulque, tedy srdce agáve.
- Je vyrobena z kaktusu. Není. Modrá agáve totiž není kaktus, nýbrž sukulent.
- Zlatá tequila je lepší než stříbrná. Sto lidí, sto chutí. Barva tequily závisí na době zrání.
- Tequila se pije jen dle určitého rituálu. Tak i tady vás vyvedeme z omylu. Žádný povinný rituál při jejím pití neexistuje.
Na závěr můžeme říci, že platí:
Tequila je mezcal, ale mezcal není vždycky tequilou.
Tequila i mezcal chutnají samotné ve své čisté podobě, ale ideální jsou i do míchaných drinků, kterým dodají specifickou chuť a vůni.
Co třeba Sombrero Tequila Silver nebo Gold, Don Julio Blanco, Casamigos Tequila, Padre Azul Tequila Blanco/ Reposado nebo naše dva Mezcaly značky Bui a Xiaman? Už včera bylo pozdě.