phone+420 377 419 001Nejčastější dotazyKontakt

Jak vybrat ten správný gin

Jak vybrat ten správný gin

Gin je jedním z nejoblíbenějších destilátů na světě a jeho popularita v posledních letech stále roste. Od klasických britských stylů až po moderní, experimentální směsi - gin nabízí neuvěřitelnou škálu chutí, které si získávají srdce milovníků koktejlů i čistých destilátů. V tomto článku vás provedeme fascinující historií ginu, vysvětlíme, co stojí za jeho jedinečnou chutí, a odhalíme, proč se stal nepostradatelnou součástí barů po celém světě. Připravte se na dobrodružnou cestu plnou bylin, koření a kreativity, která dělá z ginu naprosto výjimečný nápoj.

Co je GIN?

Gin je jedním z nejoblíbenějších alkoholů vůbec. Název pochází z francouzského slova "genièvre", což znamená borůvka nebo jalovec. Jako první ho dle legendy roku 1650 připravil holandský doktor dr. Franciscus de la Boë, známý jako profesor Sylvius.

Historie ginu

Historie ginu je spojena především s Holandskem a Anglií. Vznik ginu je sice datován do 17. století, ale jeho historie je mnohem starší. Sahá údajně už do 11.století. Oficiální příběh však začíná na konci 15. století v Nizozemí, kde se začal vyrábět alkoholický nápoj z obilí dochucovaný jalovcem a doslazovaný cukrem. Na přelomu 16. a 17. století se pak rozšířil do Francie. Do povědomí se dostal díky anglickým vojákům, kteří tento nápoj nazývali jako ,,Dutch courage´´, v překladu holandská kuráž, a přivezli jej do Anglie. Ve 20. a 30. letech 20. století se gin stal významnou koktejlovou substancí, že v USA luxusní hotely zaměnily ,,five o’clock teaˮ na ,,cocktail hourˮ a v Londýně změnili pak ,,sherry partiesˮ na více známé ,,cocktail partiesˮ.

Výroba

Hlavní složkou ginu je jalovec, který mu dodává typicky nahořklou chuť. Pro jeho výrobu se používá převážně základ z obilného destilátu, ale výjimkou není ani destilát kukuřičný nebo vinný. Musí však obsahovat nejméně 37,5% alkoholu a obsahovat již zmíněný jalovec. Dále už je pak na výrobci, jakou recepturu použije. Může využit různých botanicals jako je koriandr či kořen anděliky, dále mandle, skořice a nepřeberné množství dalších surovin.

Základem pro výrobu je fermentace čili kvašení, při kterém kvasinky přeměňují cukerné složky výchozí suroviny na alkohol. Zfermentovaná směs se následně destiluje. Poté do výroby vstupují i bylinné či jiné přísady. Dle jejich vstupu do destilátu lze gin vyrobit následujícími způsoby: cold coumpounding, racking a steeping.

Cold componding – jedná se o jednoduchou variantu spočívající v míchání základního destilátu s jalovcem a botanicals nebo esencemi zastudena bez následné destilace.. 

Racking – proces, kdy se redestiluje základní destilát, přičemž páry alkoholu procházejí např.síty či vaky s botanicals a znovu kondenzují. Takto vzniká suchý gin, tedy dry gin, v sudech nezraje.

Steeping – nejrozšířenější metoda výroby ginu, kdy dojde k maceraci či jiném způsobu extrakce botanicals v základním destilátu a jeho následné destilace. Typické pro genever giny, které se pak nechají zrát v dubových sudech.

Jaký gin je ten nejlepší aneb jak ho správně vybrat

Při výběru byste vždycky měli přemýšlet nad tím komu a pro jakou příležitost danou lahev kupujete. Pojďte si hezky popořádku položit otázky tak, aby vás nasměrovali k té správné koupi.

Vybírám gin pro sebe nebo pro někoho jiného?

Pokud si chcete udělat radost sami sobě, je to přeci jen o něco snazší – svoje chutě a preference znáte nejlépe. Ale když vybíráte dárek pro někoho jiného, je fajn zjistit, co má dotyčný rád. Zkuste vypátrat, co si běžně kupuje, nebo se zaměřte na něco, co si ještě nepořídil, ale už dlouho touží to vyzkoušet. Trocha detektivní práce a dárek bude trefa do černého!

Chci gin k přípravě drinků? Nebo se bude jen tak popíjet?

Pokud si budete chtít namíchat drink typu Gin Tonic nebo Negroni, sáhněte po Tanqueray London Dry, Tanqueray No.10, Roku gin, Gordon’s. Pokud si budete chtít dát jen čistý gin, zkuste třeba The Botanist nebo Tanqueray Blackcurrant.

Jakou hledáte chuť?

Preferujete London Dry? Volte Tanqueray London Dry, Finsbury Dry Gin, Gordon’s.

Rádi byste nějaký moderní gin? Ideální pro vás bude The Botanist, Roku gin, Larios, Tanqueray No.10.

Raději byste něco ochucené? Tanqueray Blackcurrant, Gordon’s Pink, Millhill’s Pineapple, Dynybyl Violet,

Kupuji gin k nějaké příležitosti?

Pokud kupujete lahev na večer s přáteli, kde to budete míchat sáhnete jistě po jiném ginu než, když jej kupujete jako dárek.

Pokud si chcete namíchat fajnový drink zvolte Tanqueray London Dry, Roku gin, Gordon’s...Pokud hledáte ideální dárek chybu rozhodně neuděláte s Tanqueray No.10, The Botanist, Roku gin či dárkový set.

Při výběru se podívejte na náš e-shop, kde se pomocí několika kliků dostane k ginům, které se perfektně hodí jak na váš stůl, tak jako dárek pro muže, dárek pro ženu, pro maminku, pro tátu, pro kamarády.

Jak gin skladovat

Pokud jde o správné skladování ginu, zde je pár klíčových pravidel:

Teplota

Gin si libuje ve stálé teplotě okolo 15 °C. Vyšší teploty mu nesvědčí, a co je ještě horší, jsou teplotní výkyvy. Neskladujte ho poblíž topení nebo jiných zdrojů tepla. Pokud gin plánujete vypít, lednice nebo mrazák jsou v pohodě. Studené teploty ginu neublíží a mohou dokonce zjemnit jeho chuť. Jen pozor, u řemeslných ginů může chlad způsobit lehké zakalení kvůli přírodním olejům, což je normální.

Světlo

Gin by rozhodně neměl trávit čas na slunci! Přímé světlo nejen zvyšuje teplotu, ale UV záření může mít vliv na kvalitu, hlavně u lahví z čirého skla. Vyhněte se i dlouhodobému vystavení jiným zdrojům světla, jako jsou LED pásky nebo bodovky, pokud lahev nemáte v plánu brzy otevřít.

Vzduch

Jedním z největším strašáků je u alkoholu oxidace. Pokud lahev ještě neotevřete, nemusíte se ji bát, ale vždy je dobré zkontrolovat, že je pevně uzavřená. Šroubovací uzávěry jsou jistota, protože korek může časem vyschnout a propustit vzduch. Otevřenou láhev ginu byste ale neměli dlouho nechávat s nalévátkem, protože kyslík urychluje oxidaci a tím i změnu chuti. Pokud máte v láhvi už méně ginu, doporučujeme přelít zbytek do menší nádoby, aby se minimalizoval kontakt s kyslíkem.

Jak dlouho gin vydrží?

Je to destilát, takže v uzavřené lahvi neomezeně dlouho. Pozor ale na otevřenou lahev. Do načaté lahve se dostává vzduch a probíhá již zmíněná oxidace. Ideální je vypít otevřený gin do roka po jeho otevření, abyste si ho vychutnali s danou chutí i vůní, jak to má být.

Jak gin správně pít

Většinou si gin spojíme s míchaným drinkem. Vychutnat si ho můžete ale samotný s trochou drceného ledu nebo s plátkem citronu nebo limetku.

Tip na drink

Gin Tonic je klasika. Pojďte si namíchat Negroni.

Ingredience

20 ml Dry ginu ( Tanqueray London Dry, Finsbury Dry Gin, Gordon’s, Roku gin, Tanqueray No.10 )

20 ml vermutu

20 ml Bitters

led

na ozdobu

plátek pomeranče

Postup

Do míchací sklenice dejte led, přidejte všechny ingredience a cca 15 sekund míchejte. Přes sítko přelijte do sklenice typu Old Fashioned a ozdobte plátkem pomeranče.

Zdroje:

jalovec: Bronislaw Drózka, pixabay

Vyzkoušejte i vy

Sdílejte článek se svými známými