phone+420 377 419 001Nejčastější dotazyKontakt

Jak si absinth vychutnat naplno?

Jak si absinth vychutnat naplno?

Absinth, známý také jako "zelená víla", je legendární alkoholický nápoj s vysokým obsahem alkoholu, typicky mezi 45–75 %.  Název vychází z řeckého výrazu apsinthion, tedy pelyněk. Ten je spolu s fenyklem a anýzem jeho nedílnou součástí. Charakterizuje ho bylinková vůně a jemně hořká chuť. Tento tajemný likér je opředen mnoha mýty, ať už jde o jeho údajné halucinogenní účinky, nebo inspiraci pro slavné umělce, jako byli Vincent van Gogh, Edgar Allan Poe či Oscar Wilde. A ve středu 5. března je jeho mezinárodní den.

Historie absinthu

Absinth se objevil v 18.století ve Švýcarsku. Recept pocházel od doktora Pierra Ordinaira. Roku 1797 pak major Dubied založil první absintovou destilérku Dubied Père et Fils. Velkou oblibu absinth získal v Paříži 19. století, kde se stal symbolem bohémského života. Francouzského vrcholu pak absinth dosáhl v 60.letech 19. století, kdy se odpolední pátá hodina označovala jako „zelená hodinka“, l’heure verte. Pila jej vyšší třída, bohémští malíři, básnici. Masová produkce v 80.letech způsobila pokles ceny a dostal se i k chudším vrstvám. Díky této oblibě a úbytku vinné révy se stal absint ve Francii nápojem číslo 1. V 19. a 20. století se začalo šířit, že je absinth nebezpečný. Vznikaly pochybnosti o jeho bezpečnosti a byly mu přisuzovány halucinogenní účinky díky obsažené látce thujon. Například Vincent van Gogh si prý pod jeho vlivem uřízl ucho. Na základě to byl Absinth zakázán ve Švýcarsku, USA, Belgii, Brazílii, Francii…Československo se k zákazu nepřipojilo Ve skutečnosti byly tyto obavy přehnané a moderní výzkumy ukazují, že absinth není škodlivější než jiné silné destiláty. Dnes je jeho výroba opět povolena a absinth si užívá svůj velký návrat.

Složení a výroba

Pravý absint se vyrábí macerací tzv. svaté trojice, tedy pelyňku pravého, anýzu a fenyklu obecného v kvalitním lihu a následnou destilací. Přidány k němu mohou i další bylinky či květy. Po destilace může zůstat čirý, tzv. blanche (typické pro Švýcarsko). Ve variantě ,,verteˮ se macerací yzotopu lékařského a pelyňku pontského dosahuje přírodního zeleného obarvení.

Absinth v Čechách

Asi nejznámějším místem, kde se tento nápoj konzumoval byla kavárna Slavie, kde i dnes můžete vidět dílo Viktora Olivy - Piják absinthu (a k tomu si dát například kávu a absithem), pak bar Daliborka, kde si jej vychutnával například Jiří Wolker nebo Vítězslav Nezval. Po pádu železné opony se nejznámějším českým absintem stal Staroplzenecký absinth L’or special drinks a Hills absinth.

Jak se pije absinth?

Absinth se nepije jako běžný destilát, jeho konzumace představuje jedinečný rituál.

Absinthová fontána

Nejznámějším a nejideálnějším způsobem, jak absinth pít je tzv. absinthová fontána, díky které se naředí studenou, neperlivou vodou v poměru 1:2 či 1:4. Fontána plná vody a ledu má většinou dva kohoutky, pod které se postaví absinthová sklenička. Na sklenici se dá speciální, proděravěná, absinthová lžička, na ní kostka ledu, na kterou se nechává prokapávat voda z fontány. Cukr se tak rozpouští a kape do nápoje. Tento proces se označuje slovem loucher nebo louche, v předkladu kalit sekalný. Zelená barva se totiž změní na mléčnou. S tím souvisí oblíbený způsob servírování.

Hra s ohněm

Tato metoda je populární hlavně v Česku a je vizuálně efektní, ale úplně by to tak být nemělo. Na sklenici s absinthem se položí absinthová lžička a na ní kostka cukru namočená v absinthu. Cukr se zapálí a karamel se nechává prokapávat lžičkou. pak se rozmíchá zamíchá se do sklenice a přidá se studená voda. Případně se hořící kostka hodí přímo do sklenice, čímž se vznítí i obsah skleničky. Plamen lze pak uhasit panákem vody nebo jednoduše počkat, až tekutina sama uhasne. Poté se obsah promíchá, doředí se ledovou a pije.

Nedoporučuje se pít absinth samotný a neředěný - Absinth je extrémně silný (až 75 % alkoholu), což může být nepříjemné na chuť i pro žaludek.

Mýty o absinthu

„Absinth způsobuje halucinace“ – Ne, běžné absinthy obsahují jen minimální množství thujonu (látky z pelyňku), takže psychotropní účinky jsou spíše legendou.

„Dnešní absinth není ten pravý“ – Naopak! Moderní absinthy se vyrábějí podle historických receptur.

„Byl zakázán, protože byl nebezpečný“ – Skutečným důvodem zákazu byla spíše jeho konkurence s vinařským průmyslem než jeho škodlivost.

Nejznámější absinthové značky

Pernod Absinthe (Francie) – původní značka, která absinth proslavila.

La Fée Absinthe (Francie) – moderní, ale věrný tradičnímu receptu.

Hill’s Absinth (Česko) – jeden z prvních absinthů po znovuotevření trhu.

Žufánek Absinthe (Česko) – ručně vyráběný kvalitní absinth.

Bartida Originál Absinth (Česko) - vyráběný v moravském obilném lihu. 

Závěr

Absinth je fascinující nápoj s bohatou historií a jedinečným rituálem pití. Ať už ho zkusíte tradiční francouzskou metodou, nebo efektní českou ohnivou verzí, vždy by měl být konzumován s respektem k jeho síle.


Zdroje:

pelyněk: tortic84, pixabay

absinth lahev a sklenice: alandiaspirits, pixabay

hořící absinth: dianakuehn30010, pixabay

Vyzkoušejte i vy

Sdílejte článek se svými známými