Vánoce stihneme: Objednejte do 18. 12. včetně s doručením přes Zásilkovnu.
phone+420 377 419 001Nejčastější dotazyKontakt

Vyznáte se v rozdělení ginu?

Vyznáte se v rozdělení ginu?

OMG, kdo by si s chutí nedal gin s tonikem, gimlet nebo negroni, jejichž základem je právě gin? Jeho jalovcová chuť přitahuje čím dál tím víc lidí. Víte, ale jak se gin dělí a jakými metodami se vyrábí? Pojďte se na to podívat s námi. 

Gin, jehož název pochází z francouzského slova "genièvre", což znamená borůvka nebo jalovec, je velmi oblíbenou a progresivní kategorií alkoholu. Základem je obilný destilát, ale celkem běžně se používá i destilát vinný nebo kukuřičný. Kromě zmíněného jalovcem musí obsahovat 37,5 % alkoholu. Nedílnou součástí jsou pak tzv. botanicals, tedy výtažky z rostlin a koření, jejichž druh je na uvážení výrobce. Stejně tak jako receptura.  

Způsoby výroby ginu

Základem pro výrobu ginu je fermentace a následná destilace. Dle následného vstupu botanicals do destilátu lze gin vyrobit následujícími způsoby: cold coumpounding, racking nebo steeping.

Cold componding – jedná se o jednoduchou variantu spočívající v míchání základního destilátu s jalovcem a botanicals nebo esencemi zastudena bez následné destilace.. 

Racking – proces, kdy se redestiluje základní destilát, přičemž páry alkoholu procházejí např.síty či vaky s botanicals a znovu kondenzují. Takto vzniká suchý gin, tedy dry gin, v sudech nezraje.

Steeping – nejrozšířenější metoda výroby ginu, kdy dojde k maceraci či jiném způsobu extrakce botanicals v základním destilátu a jeho následné destilace. Typické pro genever giny, které se pak nechají zrát v dubových sudech.

Rozdělení ginu podle výroby 

London Dry gin – asi nejvíc známým a ceněným druhem je london dry gin. Suchý, čistý a svěží. Bez umělých barviv či přidaných sladidel. Vyrábí se redestilací základního destilátu spolu s botanicals. 

Distilled gin – jestli máte rádi růžový gin, tak ten přesně příkladem distilled ginu. Jedná se o kvalitní gin, ke kterému jsou po redestilaci spolu s botanicals přidávány další ochucující a obarvující složky, jak přírodního, tak chemického původu. Může být přislazen. 

Compound gin – tento typ ginu vzniká tak, že se základní destilát pouze za studena míchá s esencemi a lahvován. 

Old Tom gin – profilově stojí někde uprostřed mezi sladším typem geneveru a suchám London Dry ginem. Je odpovědí na potřebu světových barmanů nalézt gin, který byl oblíbený v 18. století v Anglii. Genever se vyrábí v Nizozemsku už od 17. století a dá se říct, že je předchůdcem ginu, jak ho známe dnes. Základem je sladový ječmen, staří se v dubových sudech. 

Sloe gin – dle legislativního hlediska není sloe gin přímo ginem, ale tradičním britským likérem na jeho bázi, do jehož vůně, chuti i barvy promlouvají plody divokých trnek, jež jsou součástí receptury. 

Nejpřehlednější základní rozdělení našich ginů 

Klasické- Gordon´s London Dry, Tanqueray London Dry, Sipsmith London Dry, Žufánek OMG, Dynybyl Special Dry, Millhill´s London Dry 

Moderní - Roku Gin, Tanqueray No. Ten, Tanqueray Rangpur, Larios , The Botanist

Ochucené - ochucené Gordon´s, ochucené Dynybyl, Tanqueray Sevilla, Tanqueray Royale, Larios Rosé 

Ať už preferujete ten či onen gin, vyzkoušejte je třeba v kombinaci s toniky Fentimans nebo v Negroni či Gimletu.

Vyzkoušejte i vy

Sdílejte článek se svými známými