Vermut, italské revoluční pití podávané nejčastěji jako aperitiv k navození chuti k jídlu. Původ slova vychází z německého slova Wermut, což v překladu znamená pelyněk. Ačkoliv tak člověka láká zařadit ho mezi hořkobylinné likéry, není tomu tak. Jeho výchozí surovinou je totiž víno a spadá tak do kategorie tzv. fortifikovaných vín. Jak takové nejvíc hořké víno vzniklo?
Prahistorie
Historie vermutu sahá až do starověkého Řecka a Říma. První zmínky o nápoji jemu podobnému pocházejí z dob kolem 5. století před našim letopočtem, kdy řecký léčitel používal víno smíchané s bylinkami pro svou praxi. V římské říši pak byla populární aromatizovaná vína, takoví předchůdci vermutu, známé jako ,,absinthariumˮ. Když se podíváme do 17. století, tak zjistíme, že i Němci vyráběli víno obohacené o pelyněk, a to v 17. století.
Moderní vermut
Vývoj vermutu, jak ho známe teď, začal ve středověké Evropě, kdy byly bylinky a koření stále častěji využívány k dochucení vína. O jeho původ se pře Francie s Itálií. Kde je pravda, těžko říci, ale jisté je to, že právě torínské kavárny odstartovaly modu tohoto aperitivu. Jeho vznik je datován do roku 1786 a přisuzuje se lékarníkovi Antoniovi Benedetto Carpanovi, který začal ochucovat víno 30 druhy bylinek a koření a vše stabilizoval lihem. Nápoj nazval vermouth a právem je tak považován za jeho zakladatele. Na paty začali Italům šlapat Francouzi, kdy Joseph Noill, obchodník s vínem a lihovinami přišel v roce 1813 na jihu Francie s novinkou, suchým francouzským vermutem. Ten pak vylepšovala prakticky celá jeho rodina. A jednoduše platí, Francie a Noilly Prat (tedy suchý vermut).
Rozšíření do celého světa
Popularitu tento nápoj získal v 19. století, kdy se stal oblíbeným aperitivem v Evropě a začaly vznikat různé značky a druhy. Příkladem je známá italská značka Martini&Rossi v roce 1863. V 90. letech 20. století se začali výrobou vermutu zabývat američtí výrobci, kteří dali vzniknout tzv. Western Dry vermutu.
Výroba vermutu
Základem pro výrobu vermutu je víno. Zpravidla se používá suché, chuťově neutrální. Přidá se k němu vinný líh destilát nebo líh, cukr, pelyněk a výluh z bylinek a koření (řebříček, fenykl, skořice, hřebíček, andělika lékařská, heřmánek). Každý výrobce má své receptury, které dávají tomu jeho vermutu specifickou chuť a aroma.
Dělení vermutu
Obecně můžeme vermut rozdělit na
- extra dry
- dry
- bianco/blanc
- sweet
Jak se vermut pije
Nejčastěji se podává jako aperitiv před jídlem či jako součást koktejlů. Například Martini, Negroni nebo Manhattan. Jelikož má bohatou komplexní chuť, která může být sladká, suchá nebo polosuchá, je tak oblíbeným nápojem pro různé vkusové preference.
Muzeum vermutu
Vermut má i své muzeum. Nenajdete ho ale ani v Itálii, ani v Německu, ale překvapivě ve španělském městě Reus. V místním muzeu Museu del Vermut si můžete prohlédnout stovky historických lahví, plakátů, etiket a podobně. Pozor! I když má v sobě vermut lihovinu, stáje jde o víno, tudíž jeho trvanlivost není neomezená jako u destilátu. Obecně se doporučuje vypít ho do 6 týdnů po otevření.
Tip
Zkuste vermut využít ve vaření. Co třeba krevety ve vermutové omáčce, kterými překvapíte návštěvu?
Ingredience
- 500 g krevet (oloupaných, očištěných)
- 2 středně velká rajčata
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- ½ šálku Belsazar Dry Vermouth
- ½ kuřecího vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky cukru
- sůl, pepř
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
Na středním ohni si rozehřejte olivový olej ve velké pánvi. Přidejte nasekanou cibuli, kterou osmažte dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a rajčata. Smažte, dokud rajčata nezměknou. Přidejte cukr, sůl a pepř dle chuti. Promíchejte a vařte cca 2 minuty. Poté do směsi přidejte krevety a smažte, dokud nezrůžoví. Přilijte vermut a vývar. Vařte 5-7 minut, dokud se krevety dokonale neprovaří a omáčka začne trochu redukovat. Na závěr posypte čerstvou petrželkou na ozdobu.
Dobrou chuť!