phone+420 377 419 001Nejčastější dotazyKontakt

Sierra Tequila- co předchází tomu, něž se dostane k vám na stůl

Sierra Tequila- co předchází tomu, něž se dostane k vám na stůl

¡SIERRA, TEQUILA DE MÉXICO!

Sierra Tequila patří mezi originální mexické tequily, na jejíž výrobě se podílí již čtvrtá generace rodinného podniku Destilerías Sierra Unidas v Guadalajaře (Jalisco, Mexiko), rodina Gonzales, v čele s destilatérem Rodolfem. Rodolfo pochází z dynastie tequilářů, kteří vytvořili chuťový profil právě Sierry.

Celá její výroba probíhá v haciendě právě uprostřed Guadalajary v mexickém Jaliscu, a to v nadmořské výšce kolem 1 600 metrů. Vhodnější místo by snad ani nebylo možné najít. Tato oblast je známá svou intenzivní, na minerály bohatou červenou půdou, a ideálním klimatem. Ke hnojení se používají pouze přírodní hnojiva. Samotná hacienda je pak ideální pro zrání tequila, protože její otevřené strany umožňují proudění větru. Chrání sudy před ostrým sluncem a poskytuje příjemně chladné prostředí.

Základem pro výrobu Sierra Tequily je Weberova modrá agáve. Agáve je obecně jedinečná rostlina. Dozrává velmi pomalu, potřebuje svůj čas. 2-3 roky trvá, než se baby agáve ručně přesadí od větší agáve ,,matky,, do pole, kde už pak roste samostatně. S ohledem na podnebí trvá 5-7 let, než je mladá agáve (hijuelo) připravena k tomu, aby z ní byla vyrobena tequila.

Samotná výroba

Základem výroby je cukr. Všechno je to v cukru. Agáve se sklízí až v momentu, kdy dosáhne jejího ideálního obsahu. Sklízí je tzv. jimadores - tedy profesionální pracovníci na polích s agáve. Za pomoci nástroje coa ji vykopou a oholí z ní listy. Dostanou se tak k tzv. piña (španělsky ananas, tento název známe také pod názvem srdce agáve). Když se oholí hruběji, je chuť tequily výraznější a naopak. Hned po sklizni se piña vezou do lihovaru ke zpracování.

Každá piña se ručně rozsekne na několik kusů a vaří se přibližně 24 hodin v nerezových pecích s nízkým tlakem páry. Vzniklá šťáva je připravena ke kvašení. Již po čtyři generace se k tomuto používá jedinečný kmen kvasinek.

Tequila 100% de agave je ze 100% jen z agáve. Většina tequil je minimálně z 51% z agave. Sierra Tequila dokonce hodnotu 51% cukrů z agáve překračuje. Ve zbytku se používají vysoce kvalitní cukry z mexické cukrové třtiny. Na řadu pak přichází destilace. Sierra Tequila je jako jedna z mála velkovýrobních značek tequil, která je destilována v tradičních kotlíkových destilačních přístrojích. Díky ní si zachovává výraznou ovocitost, kterou máte rádi.

Než se dostane k vám na stůl nebo do baru, nechá se několik týdnů odpočívat a harmonizovat v nerezových tancích. Tequila, která se stáčí hned po destilaci a harmonizaci nese název Tequila Blanco (či Tequila Plata), neméně známý je také její název Tequila Silver. Typický je pro ní čirý vzhled. Tequila, která se před stáčením uloží do sudů a zraje, mění svou barvu i název. Znáte ji jako odpočatou Tequilu Reposado nebo zrající Tequilu Añejo. U Sierry se pro zrání používají sudy po americkém bourbonu, díky kterým je tequila jemnější a sladší, přesto si zacovává svou ovocnou chuť. Odpočatá Tequila Reposado odpočívá v sudech 9 měsíců.

Tak a teď může tequila do lahve. O tom, kdy je tequila k lahvování připravena rozhodují mistři destilatéři. Sierra Tequila je stáčená v Mexiku a v Evropě, díky čemuž si ji můžete koupit ve vice než 90 zemích světa, a to s mnohem nižší uhlíkovou stopou. Sierra Antiguo se stáčí pouze v Mexiku, protože podle zákona musí být 100 % tequila de agave stáčena v Mexiku a Sierra Antiguo taková je.

A co je více než typické pro Sierru Tequilu? Ikonické sombrero na každé lahvi. Označuje tak poslední krok v procesu její výroby. Navíc je ze 100% recyklovatelného plastu.

Jak se Sierra Tequila pije?

Tequila ze 100% agáve se pije čistá, ideálně při pokojové teplotě, bez jakýchkoliv jiných propriet. Případně v kvalitním míchaném drinku. Takto se pije příkladně Sierra Antiguo. Jinak je ale Sierra Tequila startovacím, shotovacím panákem, který se kombinuje se solí, skořicí a podobně.

uno, dos, tres

Sierra Tequila Blanco a Sierra Tequila Reposado, obě se shotují na tři. Uno dost, tres, a to za pomocí dvou dalších ingrediencí.

Sierra Tequila Blanco

ABV: 38%

V této tequile můžete cítit ovocné a sladké tóny s mírným obsahem alkoholu. Dále svěží jablko, mladý ananas, jemnou špetka chilli. Můžeme říct, že má až robustné tělo. Jak ji pít? Sůl, panák, citron.

Kromě panáka tequily si připravte ještě sůl a citron. Na hřbet ruky mezi palec a ukazováček si nasypte sůl. Do stejné ruky, na které máte sůl, si dejte plátek citronu. Sůl slízněte, vypijte panáka tequily a zakousněte se do citronu.

Sierra Tequila Reposado

ABV: 38%

Sierra Tequila Reposado v sobě skrývá ovocnou chuť Sierra Tequily Blanco v kombinaci s příjemnými sudovými tóny vanilky, karamelu a bylinek. Jak ji pít? Skořice, panák, pomeranč.

Kromě panáka tequily si připravte ještě skořici a pomeranč. Na hřbet ruky mezi palec a ukazováček si nasypte skořici. Do stejné ruky, na které máte skořici, si dejte plátek pomeranče. Skořici slízněte, vypijte panáka tequily a zakousněte se do pomeranče.

¡Salud!

Vyzkoušejte i vy

Sdílejte článek se svými známými