Vánoce stihneme: Objednejte do 18. 12. včetně s doručením přes Zásilkovnu.
phone+420 377 419 001Nejčastější dotazyKontakt

Recept na nejlepší linecké cukroví

Recept na nejlepší linecké cukroví

Linecké cukroví je bezesporu jedním z nejoblíbenějších symbolů tradičních českých Vánoc. Křehké, sladké a voňavé – už jen pohled na malé kytičky, srdíčka, kolečka slepené marmeládou dokáží vykouzlit úsměv a probudit vzpomínky na dětství. Ať už jste fanoušky tradičního receptu, nebo rádi experimentujete s novými chutěmi a tvary, linecké cukroví má své pevné místo na každém vánočním stole.

Ponořte se s námi do tajemství přípravy dokonalého lineckého cukroví, podělíme se o tipy na správné ingredience i vychytávky při pečení, a možná vás inspirujeme k vyzkoušení něčeho nového. Protože Vánoce nejsou jen o tradicích, ale také o radosti z tvoření a sdílení sladkých okamžiků s blízkými.

Linecké podle receptu moravské prababičky

Linecké tak, jak ho dělali naše prababičky.

Ingredience

  1. 210 g hladké mouky
  2. 70 g hery
  3. 70 g másla
  4. 70 g moučkového cukru
  5. 1 vanilkový cukr
  6. 1-2 žloutky

Postup

Aby vaše linecké bylo opravdu skvostné, připravte si veškeré ingredience a dbejte na to, aby máslo bylo studené. Mouku prosejte do mísy, přidejte heru, máslo. Ideálně byste měli dosáhnout konzistence drobenky, aniž by se máslo příliš zahřálo. Přidejte žloutek (žloutky), vanilkový cukr a cukr. Vypracujte těsto. Zabalte jej do potravinářské folie a nechte několik hodin odpočívat v lednici, bude s e ním pak lépe pracovat. Těsto poté vyválejte na požadovanou tloušťku a vykrajujte vámi vybrané tvary. Předehřejte si troubu na 160 °C a pečte do zrůžovění. Pomažte marmeládou a pospojujte. Na závěr posypte moučkovým cukrem.

A co zkusit i:

Makové linecké s povidly

Mák a povidla je nesmrtelná kombinace.

Ingredience

  1. 300 g hladké mouky
  2. 80 g moučkového cukru
  3. 70 g celého máku
  4. 200 g másla
  5. 1-2 vejce
  6. vanilkový cukr
  7. špetla soli
  8. špetka skořice
  9. povidla

Postup

Ze všech ingrediencí připravte hladké těsto, zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici. Druhý den těsto rozválíme po částech na lehce pomoučněném vále a vykrajujeme požadované tvary. Ty pokládáme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 165 °C zhruba 10 minut. Upečené cukroví necháme vychladnout, odležet v chladu a následně spojujeme povidly.

Linecké je zkrátka tradice, která chutná po Vánocích. Tak na hezké svátky!


Zdroje:

úvodní fotka: NickyPe, pixabay

linecké:  Marijakes, pixabay


Sdílejte článek se svými známými