Vánoční svátky jsou plné tradic a vůní, které dokážou každého z nás vrátit do dětství. Cukroví, stromeček, dárky, koledy, to všechno jsou Vánoce. A taky vaječňák. Ten patří mezi jednu z nejoblíbenějších svátečních pochoutek, která se objevuje na stolech po generace. Tento lahodný nápoj, spojující jemnost smetany, sladkost cukru a lehký dotek alkoholu, je symbolem pohody, rodinných setkání a chvílí, kdy se zpomalíme a vychutnáváme kouzlo adventu.
Připravit si domácí vaječný likér je navíc překvapivě jednoduché a výsledek vždy stojí za to. Nejen že ohromíte své blízké, ale zároveň si můžete vytvořit svou vlastní verzi tohoto oblíbeného nápoje – přesně podle chuti. Pojďme se podívat, jak na to!
Domácí vaječňák podle naší redaktorky
Jako první se mrkněte na recept, který už několik let dělá naše redaktorka.
Ingredience
- 6 žloutků
- 250 ml tuzemáku
- plechovka sladkého kondenzovaného mléka
- 500 ml mléka
Postup
Kondenzované i normální mléko pořádně rozšlehejte a přidejte rozšlehané žloutky. Celou směs pak pozvolna zahřívejte na vodní lázni. Odstavte z lázně a za občasného míchání nechte vychladnout. Poté do krému přilívejte za stálého míchání tuzemák. Pak už jen přelijte do lahví.
Klasika
A tady klasika, která nikdy nezklame.
Ingredience
- 750 ml mléka
- 750 ml smetany ke šlehání (ideálně 33%)
- 180 g žloutků
- 225 g krupicového cukru
- 1,5 vanilkového lusku
- 225 ml tuzemáku (Božkov)
Postup
Mléko a smetanu nalijte do většího hrnce. Vanilkový lusk rozřízněte napůl a opatrně z něj vyberte zrníčka. Přidejte je do hrnce. Směs mléka, smetany a lusku přiveďte k varu. V jiné misce si smíchejte do hladka žloutky s cukrem. Asi jednu třetinu vařící směsi mléka, smetany a vanilky přilijte ke žloutkům. Pak celý obsah misky nalijte do hrnce se zbytkem vařícího mléka a smetany. Na mírném plamenu mícháme do zhoustnutí (cca 15-30 sekund). Do takto zhoustlé směsi nalijeme tuzemák (případně rum) a dále už nevaříme. Horký likér přelijeme do lahví a necháme s otevřeným víkem vychladnout v ledničce.
Veganský ,,vaječný” likér z kešu
Nemůžete mléko, mléčné výrobky, vajíčka nebo zkrátka nejíte živočišné věci, tak i pro vás máme tip na veganský ,,vaječňák”.
Ingredience
- 220 g kešu
- plechovka kondenzovaného kokosového mléka
- 700 ml rostlinného mléka (kokosové, mandlové, případně ovesné)
- sáček vanilkového pudinku
- vanilkový lusk
- 300 ml tuzemáku (Božkov)
- špetka muškátového oříšku
- špetka kurkumy
- lžička skořice
- špetka soli
- 2-3 lžičky perníkového koření
Postup
Namočte kešu na 2 hodiny do vody. Pokud spěcháte tak na 30 minut do vroucí vody. Poté sceďte a rozmixujte se 100 ml vody. Pudink uvařte v rostlinném mléce, neslaďte a nechte vychladnout. Následně všechny ingredience rozmixujte v mixéru. Dle chuti nařeďte rostlinným mlékem, případně přidejte více tuzemáku.
Nechcete se s domácím vaječným likérem dělat a raději ušetříte čas? Nevadí. U nás na Drinkito.cz si můžete koupit vaječňák už hotový. Vsadit můžete na klasiku Božkov Vaječný likér nebo Bartida Original Vaječňák s kapkou whisky.
Zdroje:
úvodní fotka: RitaE, pixabay
vaječňák a koláč: silviarita, pixabay
kešu: -SV-MEDIA-, pixabay