Vánoce stihneme: Objednejte do 18. 12. včetně s doručením přes Zásilkovnu.
phone+420 377 419 001Nejčastější dotazyKontakt

Recept na domácí vaječný likér

Recept na domácí vaječný likér

Vánoční svátky jsou plné tradic a vůní, které dokážou každého z nás vrátit do dětství. Cukroví, stromeček, dárky, koledy, to všechno jsou Vánoce. A taky vaječňák. Ten patří mezi jednu z nejoblíbenějších svátečních pochoutek, která se objevuje na stolech po generace. Tento lahodný nápoj, spojující jemnost smetany, sladkost cukru a lehký dotek alkoholu, je symbolem pohody, rodinných setkání a chvílí, kdy se zpomalíme a vychutnáváme kouzlo adventu.

Připravit si domácí vaječný likér je navíc překvapivě jednoduché a výsledek vždy stojí za to. Nejen že ohromíte své blízké, ale zároveň si můžete vytvořit svou vlastní verzi tohoto oblíbeného nápoje – přesně podle chuti. Pojďme se podívat, jak na to!

Domácí vaječňák podle naší redaktorky

Jako první se mrkněte na recept, který už několik let dělá naše redaktorka.

Ingredience

  1. 6 žloutků
  2. 250 ml tuzemáku
  3. plechovka sladkého kondenzovaného mléka
  4. 500 ml mléka

Postup

Kondenzované i normální mléko pořádně rozšlehejte a přidejte rozšlehané žloutky. Celou směs pak pozvolna zahřívejte na vodní lázni. Odstavte z lázně a za občasného míchání nechte vychladnout. Poté do krému přilívejte za stálého míchání tuzemák. Pak už jen přelijte do lahví.

Klasika

A tady klasika, která nikdy nezklame.

Ingredience

  1. 750 ml mléka
  2. 750 ml smetany ke šlehání (ideálně 33%)
  3. 180 g žloutků
  4. 225 g krupicového cukru
  5. 1,5 vanilkového lusku
  6. 225 ml tuzemáku (Božkov)

Postup

Mléko a smetanu nalijte do většího hrnce. Vanilkový lusk rozřízněte napůl a opatrně z něj vyberte zrníčka. Přidejte je do hrnce. Směs mléka, smetany a lusku přiveďte k varu. V jiné misce si smíchejte do hladka žloutky s cukrem. Asi jednu třetinu vařící směsi mléka, smetany a vanilky přilijte ke žloutkům. Pak celý obsah misky nalijte do hrnce se zbytkem vařícího mléka a smetany. Na mírném plamenu mícháme do zhoustnutí (cca 15-30 sekund). Do takto zhoustlé směsi nalijeme tuzemák (případně rum) a dále už nevaříme. Horký likér přelijeme do lahví a necháme s otevřeným víkem vychladnout v ledničce.

Veganský ,,vaječný” likér z kešu

Nemůžete mléko, mléčné výrobky, vajíčka nebo zkrátka nejíte živočišné věci, tak i pro vás máme tip na veganský ,,vaječňák”.

Ingredience

  1. 220 g kešu
  2. plechovka kondenzovaného kokosového mléka
  3. 700 ml rostlinného mléka (kokosové, mandlové, případně ovesné)
  4. sáček vanilkového pudinku
  5. vanilkový lusk
  6. 300 ml tuzemáku (Božkov)
  7. špetka muškátového oříšku
  8. špetka kurkumy
  9. lžička skořice
  10. špetka soli
  11. 2-3 lžičky perníkového koření

Postup

Namočte kešu na 2 hodiny do vody. Pokud spěcháte tak na 30 minut do vroucí vody. Poté sceďte a rozmixujte se 100 ml vody. Pudink uvařte v rostlinném mléce, neslaďte a nechte vychladnout. Následně všechny ingredience rozmixujte v mixéru. Dle chuti nařeďte rostlinným mlékem, případně přidejte více tuzemáku.

Nechcete se s domácím vaječným likérem dělat a raději ušetříte čas? Nevadí. U nás na Drinkito.cz si můžete koupit vaječňák už hotový. Vsadit můžete na klasiku Božkov Vaječný likér nebo Bartida Original Vaječňák s kapkou whisky.



Zdroje:

úvodní fotka: RitaE, pixabay

vaječňák a koláč: silviarita, pixabay

kešu: -SV-MEDIA-, pixabay

Vyzkoušejte i vy

Sdílejte článek se svými známými