22.2. není jen stylové datum, ale na tento lehce zapamatovatelný den připadá Světový den Margarity. Margarita patří mezi nejznámější a nejoblíbenější míchané koktejly na světě. Ve své podstatě je tento drink velmi jednoduchý. Dá se s ním ale velmi dobře pohrát a vytvořit z něj tak zajímavé obměny.
Kdo ale Margaritu vlastně vymyslel? To není úplně jasné. Traduje se několik příběhů, přičemž obecný výklad praví, že Margarita vznikla ve 30. letech v Mexiku z amerického koktejlu Daisy (v překladu sedmikráska, španělsky margarita). Základem Daisy je brandy. Brandy ale nebyla v Mexiku k dostání, a tak byla nahrazena tequilou.
- Podle odbornice na mexický folklór Sary Morales, vznikla Margarita v roce 1930 v mexickém baru Bertha’s, a to přímo z rukou doni Berthy.
- Dočíst se můžete i o Danielu Negretovi. Roku 1936 měl Margaritu poprvé namíchat jako dárek pro herečku Ritu Hayworthovou (pravým jménem Margarita Cansino), která ve 30. letech 20. století vystupovala jako tanečnice v hotelu Garci Crespo, kde Negret pracoval jako manažer.
- Jose Curveo tvrdil, že poprvé ji namíchal v roce 1938 jejich barman jako poctu mexické showgirl Ritě de la Rosa, přičemž Rita je zdrobnělá verze jména Margarita.
- Jiný příběh tvrdí, že tento drink namíchal roku 1941 barman Don Carlos Orozco v Hussong’s Cantina a jméno mu dal po časté zákaznici, Margaritě Henkel Cesena.
- Podle mnohých je nejpravděpodobnějsí verze ta z roku 1942, kdy do baru Tommy´s Place přišla zákaznice a objednala si koktejl Magnolia. Barman Francisco Morales si ale nemohl vzpomenout na recept. Vybavil si jen jednu ingredienci, Cointreau. Přidal k němu tequilu, limetkovou šťávu a prodal to jako místní alternativu Magnolie nesoucí název Margarita.
- Mohl ji také ale poprvé namíchat v roce 1948 Carlos „Danny“ Herrera, pro showgirl Marjorie Kingovou. Marjorie pila jen tequilu, ale nechtěla ji pít samotnou. Herrera k ní tedy přidal Cointreau, limetkovou šťávu a koktejl byl na světě.
- Velmi zajímavá je pak verze spojená s americkou herečkou a zpěvačkou Peggy Lee (Peggy je jedná ze zdrobnělin jména Margareta). Té měl v klubu Balinese Room namíchat barman Santoz Cruz drink připomínající její oblíbený nápoj Sidecar.
Ať je správná ta či ona verze, jisté je, že první recept na ni uveřejnil v roce 1953 slavný americký časopis Esquire. A vy si ji můžete namíchat i v klidu domova, jak v klasické verzi, tak v jejich obměnách. Protože jak jinak oslavit Světový den Margarity než právě Margaritou.
Klasická Margarita
Pokud máte rádi klasiku, směle do toho.
Ingredience
- 50 ml Tequila blanco (Don Julio, Casamigos, Sierra Tequila)
- 30 ml Cointreau nebo Triple Sec
- 20 ml čerstvé limetové šťávy
- led
na ozdobu
- plátek limetky na ozdobu
Postup
Do šejkru dejte led a nalijte veškeré ingredience. Prošejkujte. Poté přeceďte do sklenice ideálně na margaritu a ozdobte plátkem limety. Pokud chcete být fajnšmekři, navlhčete před scezením okraj sklenice citronem a namočte do soli.
Frozen Margarita
Pokud rádi navštěvujete mexické restaurace, jistě vám neunikla Frozen Margarita, s nadsázkou řečeno alkoholická ledová tříšť. Zkuste si ji připravit sami doma a překvapte tak nějakou návštěvu.
Ingredience
- 50 ml Tequily blanco (Don Julio, Casamigos, Tres Alegres Blanco, Sierra Tequila)
- 30 ml Cointreau nebo Triple Sec
- 20 ml limetkové šťávy
- cukrový sirup (může být, nemusí, Giffard Gomme)
- velká hrst ledu
na ozdobu
- řez limetky na ozdobu
- ovoce
Postup
Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte, než vznikne hladká ledová tříšť. Přelijte do sklenice (stejně jako v případě klasické Margarity můžete její okraj předtím namočit do citronové šťávy a soli). Ozdobte limetou a popíjejte brčkem.
Pokud chcete mít Frozen Margaritu barevnou a více fancy, přidejte do mixéru ještě vaše oblíbené ovoce, kterým ji pak i ozdobte. Co třeba jahody, borůvky nebo mango?
Když už jsme u toho manga, co takhle to trošku přiostřit? Zkuste Margaritu Mango chilli.
Mango chilli
Ingredience
- 60 ml tequily (Don Julio, Casamigos)
- 20 ml triple Sec
- 30 ml čerstvé citronové šťávy
- 50 ml mangového pyré (Mixer Mango purre)
- 1 lžička chilli
- 1 lžička soli
na ozdobu
- limeta, sůl a chilli na okraji sklenice
- chilli nitě
Postup
Do šejkru dejte led. Přidejte všechny ingredience. Protřepejte. Přeceďte do sklenice na margaritu (tu předtím navlhčete limetou a posypte solí a chilli). Na závěr ozdobte chilli nitkami.
Black Berry vanilla
A na závěr dezertní spojení ostružiny a vanilky.
Ingredience
- 60 ml tequily (Don Julio, Casamigos)
- 20 ml triple Sec
- 30 ml čerstvá citronová šťáva
- 50 ml ostružinové pyré
- 1 vanilkový lusk
na ozdobu
- ostružina
- citronová kůra
Postup
Rozkrojte vanilkový lusk a vložte jej na jednu hodinu do tequily. Poté dejte všechny ingredience spolu s rozdrceným ledem do mixéru. Mixujte do husté konzistence. Přelijte do sklenice a ozdobte čerstvou ostružinou a citronovou kúrou.
Zdroje:
Úvodní fotka, autor Olha Tatdot, unsplash.com
Margarita klasik, autor 378322, pixabay.com
Frozen Margarita, autor Kim van Vuuren, pexels.com