Vánoce jsou symbolem klidu, míru, setkávání se s rodinou a přáteli. Máme je spojené s pohádkami, vánočním stromečkem, dárky, kaprem, řízkem, bramborovým salátem a v neposlední řadě s cukrovím. Kdo by ty malé sladkosti neměl rád? Linecké, rohlíčky, perníčky, pracny, to je klasika. Pojďte si letos udělat trochu ostřejší cukroví a oživte tak váš vánoční stůl. Co takhle Šohajky, Mozartovy koule, Vosí úly nebo Švestky z Valašska? Vyzkoušejte s námi cukroví s kapkou alkoholu.
Šohajky
Milujete čokoládu, oříšky a tuzemák? Tak to už si kupujte malé košíčky. Do těch se totiž toto cukroví dělá.
Ingredience
- 14 dkg čokolády
- 10 dkg ztuženého tuku (Iva)
Náplň
- 40 dkg mletých ořechů
- 1 dcl Božkov Originál
- 7 dkg ztuženého tuku
Postup
Čokoládu rozpusťte spolu se ztuženým tukem. Mezitím si v rendlíku svařte ořechy, tuzemák a ztužený tuk. Vzniklou náplň dejte do zdobícího sáčku. Rozestavte si papírové košíčky, nalijte do nich čokoládu a opatrně vstříkněte ořechovou náplň. Nechte zatuhnout a uchovávejte v chladu.
Mozartovy koule
Mozartovy koule už si nemusíte kupovat jen ve Vídni, udělejte si je na Vánoce i mimo ně. S meruňkovicí mají ten správný říz.
Ingredience
- 300 g nugátu
- 15 g namletých pistácií
- 400 g surového marcipánu
- 3 lžičky Bartida meruňkovice
- 150 g moučkového cukru
- 250 g čokoládové polevy
- 50 g bílé polevy
Postup
Tyto ingredience by měly stačit na cca 30 kousků, takže si nugát rozdělte na 30 dílů a vytvarujte ho do kuliček (pokud je tvrdší, okrájejte) a nechte hodinu v chladu. Marcipán nasekejte a spolu s pistáciemi, meruňkovicí a moučkovým cukrem uhněťte. Výslednou hmotu zformujte do válečku a rozkrájejte na 30 plátků. Do každého plátku vložte nugátový dílek a vytvarujte do kuličky. Tu ještě obalte marcipánem. Každou takto vzniklou kuličku na závěr namočte do rozehřáté čokolády a nechte 60 minut tuhnout. Na závěr dozdobte bílou polevou. Úplná malá noční hudba, protože věřte, že na ně budete chodit do ledničky.
Baileys čokoládové lanýže
Baileys, krémový hustý likér, který chutná sám o sobě a co teprve v cukroví. Na Baileys čokoládových lanýžích si nejde nepochutnat.
Ingredience
- 100 ml Baileys
- 270 g hořké čokolády
- 150 g másla
- 150 g smetany
Na ozdobu
- 250 g hořké čokolády
- 250 g kakaového prášku
Postup
Připravte si vodní lázeň a rozpusťte v ní čokoládu a máslo. Nemíchejte. Poté směs odstavte z vodní lázně, vmíchejte smetanu a baileys. Vzniklou směs chlaďte v lednici po dobu 2 hodin. Pomocí lžičky tvarujte kuličky a ty nechte na půl hodiny opět chladit v lednici. Mezitím rozpusťte zbylou čokoládu a kuličky do ní namáčejte. Obalte v kakau a uchovávejte v lednici.
Švestky z Valašska
Valašsko a švestky jsou k sobě jako kapr a Třeboň. Pojďte vyzkoušet švestky z valašska.
Ingredience
- 30 sušených švestek bez pecky
- 30 loupaných mandlí
- Bartida slivovice
Na těsto
- 100 g hladké mouky
- 1 vejce
- 25 g moučkového cukru
- Špetka soli
Na obalení
- Cukr krystal
- Čokoláda
- máslo
Postup
Švestky nechte přes noc namočené ve slivovici. Druhé dny, když změknou, naplňte je mandlemi. Připravte si těstíčko. Mouku smíchejte s vejcem, cukrem a trochou slivovice, ve které jste máčeli švestky. V těstu obalte plněné švestky a dozlatova osmažte na másla. Ještě horké je obalte ve směsi cukru a nastrouhané čokolády. Nechte vychladnout.
Vosí úly
Tak tohle je klasika. Vosí úly nebo někdy také vosí hnízda. Vaječňáková paráda, která by na by na vašem seznamu cukroví neměla chybět, a to i bez tohoto článku.
Ingredience
- 160 g dětských piškotů + piškoty jako spodní část
- 100 g cukr moučka + cukr na obalení
- 60 g másla
- 70 g mletých oříšků
- 20 lžíce kakaa
- 20 lžíce mléka
- marmeláda
- Božkov Originál
- Božkov Vaječný likér
Postup
Piškoty namelte najemno. Smíchejte s cukrem, ořechy a kakaem. Zapracujte a poté přidejte mléko a máslo. Vypracujte a dle potřeby přilijte Božkov Originál. Zkrátka tak, ať je těsto akorát pevné. Zabalte ho do folie a nechte zatuhnout v lednici. Poté z něj vytvarujte kuličky, obalte v moučkovém cukru, ať se vám nelepí ve formičce. Formičku také cukrem vysypte. Vmáčkněte do ní těsto a vytvarujte. Koncem vařečky do hnízda udělejte dirku, naplňte vaječným likérem a přilepte marmeládou potřeným piškotem. Vyklepněte nebo vyndejte z formičky.
Fernet-stockový dortík
Že vás nikdy nenapadlo upéct něco z Fernet Stocku? Popravdě, mě taky ne. Tak to pojďte na Vánoce změnit. Co třeba Fernet-stockový dortík?
Ingredience
Na dort
- 1 šálek plus 3 lžíce hladké mouky
- 3/4 šálku holandského kakaového prášku
- 1 1/4 lžičky jedlé sody
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 1/2 šálku krystalového cukru
- 1 velké vejce
- 2/3 šálku crème fraîche
- 1/2 šálku rozpuštěného másla
- 2/3 šálku horké vody
- Na sirup
- 1/4 šálku Fernet Stock
- 1/4 šálku krystalového cukru
Postup
Předehřejte si troubu na 170 ° C. Pečící formu vyložte pečícím papírem, na stranách ho nechte mírně přesahovat. Do mísy přesajte mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Přidejte cukr. Ve směsi vytvořte důlek a do něj rozklepněte vejce. Zapracujte, přidejte crème fraîche a následně rozpuštěné máslo. To zašlehejte, dokud nezískáte hladkou hmotu. Pomalu vmíchejte vodu, promíchejte. Hotové těsto nalijte do připravené formy. Pečte asi 35 až 40 minut.
Mezitím si připravte sirup. Fernet a cukr dejte do malého hrnce. Na mírném ohni přiveďte za stálého míchání směs k varu tak, aby se cukr rozpustil. Vzniklým sirupem potřete hotový koláč.
Zdroj:
úvodní fotka: Sabrina Ripke, Pixabay
lanýže: Angelica Vaihel, Pixabay