Představte si to. Venku je chladný večer, v krbu praská oheň (nebo možná jen svíčka na stole) a vy si chcete dopřát něco lahodného. Něco, co zahřeje, povzbudí a přinese jemnou sladkou chuť do vašeho dne. Ano, řeč je o Baileys! Tenhle ikonický irský krémový likér nás už léta doprovází při posezeních s přáteli, vánočních večírcích nebo jen při relaxaci doma. Zkusili jste si ho někdy připravit sami doma? Ne? Pak je ten správný čas.
Výroba domácího Baileys není jen zábava, ale také způsob, jak si vytvořit něco opravdu "na míru". Ať už máte rádi sladší chutě, silnější nádech whisky nebo krémovější konzistenci, tahle domácí verze vám otevře dvířka do světa nekonečných možností. Domácí příprava má hned několik výhod.
- Chuť přesně podle vašeho gusta: Máte rádi intenzivnější chuť kávy? Nebo preferujete jemnější nádech alkoholu? S domácím Baileys máte absolutní kontrolu nad složením. Navíc si můžete přidat příchuť, jakou chcete.
- Skvělý dárek: Domácí Baileys je perfektní volbou, pokud chcete někomu darovat něco originálního. Stačí ho nalít do hezké lahve, přidat mašli, jmenovku a máte vyhráno.
- Kreativita a zábava: Proces výroby může být zábavný a můžete si ho užít třeba s přáteli nebo rodinou.
Klasika, která nikdy nezklame
Příprava domácího Baileys není žádná věda. Tak pojďte na to!
Ingredience
- 400 ml irské whiskey (Dubliner)
- plechovka sladkého kondenzovaného mléka (Salko)
- cca 200-220 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce čokoládového sirupu
- 1 lžička instantní kávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
Kondenzované mléko, smetanu, kávu, vanilkový extrakt, čokoládový sirup dejte do mixéru a mixujte půl minuty na velmi nízkou rychlost. Poté přilijte whiskey a mixujte ještě pár vteřin. Hotovou směs přelijte do sterilizovaných láhví a uzavřené skladujte v lednici. Před podáváním důkladně protřepejte a pak si domácí Baileys jen vychutnávejte.
Baileys bez alkoholu
Pokud si chcete dopřát lahodný likér Baileys bez kapky alkoholu, žádný problém. Vyzkoušejte nealko verzi tohoto oblíbeného likéru.
Ingredience
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
- 1 balíček pudinkového prášku
- mléko na případné zředění
Postup
Slazené i neslazené kondenzované mléko vařte v plechovce asi 45 minut. Nechte zchladnout. Pudink si uvařte dle návodu bez cukru a nechte zchladnout. Hlídejte si, ať se vám na něm nevytvoří škraloup. Všechny ingredience, tedy obě kondenzovaná mléka a pudink rozmixujte dojemna. Přeceďte přes sítko do lahví, uzavřete a dejte do chladu uležet. Před podáváním je možné likér zředit.
Ať už si domácí Baileys připravíte pro sebe, nebo jako originální dárek, jedno je jisté – vytvoříte si něco výjimečného. A kdo ví, možná se výroba tohoto likéru stane vaší novou vánoční tradicí. Pokud však chcete čas využít jinak než přípravou tohoto likéru, můžete si ho koupit. u nás najdete celou škálu Baileys- Original, Salted Caramel, Chocolate. Nebo můžete koupit rovnou celý výhodný balíček, který ocení nejeden milovník tohoto likéru. Chutná skvěle samotný, s kostkou ledu, v kávě nebo v horké čokoládě.