Vánoční svátky si žádají něco speciálního - něco, co zahřeje nejen ruce, ale i duši. Právě takový je vánoční punč. Ačkoliv by se mohlo zdát, že má svůj původ v Anglii, tak tomu není. Jeho kořeny sahají až do Indie, kde byl znám jako panča, v překladu pět. Připravoval se totiž z pěti základních ingrediencí, kterými jsou: cukr, víno, voda, čaj a lihovina. Zapomenout ale nesmíme ani na koření, které mu dodává jedinečný charakter. Jak se tedy dostal do Anglie? Díky anglickým námořníkům, kteří si jej z Indie přivezli.
Dnes je tento oblíbený nápoj, plný voňavého koření, ovocných tónů a jemného alkoholového nádechu, symbolem zimní pohody a slavnostních chvílí. Ať už hledáte inspiraci pro domácí večírek nebo si chcete vytvořit kouzelnou atmosféru během adventních večerů, náš recept na vánoční punč vás nezklame. Připravte si hrnek, zapalte svíčky a ponořte se do sváteční nálady s tímto lahodným horkým nápojem!
Tradiční vánoční punč
Není nad tradice. Pokud máte rádi klasiku, sáhněte po receptu na tradiční vánoční punč.
Ingredience
- 350 ml vody
- 60 ml rumu (Republica exclusive, Abuelo)
- 250 ml vína (červené nebo bílé)
- 1 citron
- 1 pomeranč
- 150 g cukru
Postup
Do kastrůlku nalijte vodu a svařte ji s cukrem, šťávou z pomeranče a šťávou z půlky citronu. Poté přilijte rum a víno. Zahřívejte k bodu varu, ne přes něj, jinak by se vám alkohol vyvařil. Hotový punč nalijte do sklenic a ozdobte plátkem citronu, případně plátkem pomeranče.
Jablečný punč se skořicí
Jablko a skořice k sobě zkrátka patří. Vykouzlete si spolu s nimi jablečno-skořicový punč, který voní po Vánocích.
Ingredience
- 2 l jablečné šťávy
- 500 ml rumu (tmavý, kořeněný, např. Captain Morgan Black Spiced )
- 4 ks badyánu
- 6 ks hřebíčku
- 4 ks tobolky kardamomu
- svitek skořice
- citronová kůra
- 2 PL citronové šťávy
- třtinový cukr
- červené jablko
Postup
Do hrnce nalijte jablečnou šťávu, kořeněný tmavý rum. Přidejte hřebíček, badyán, kardamom, skořici, citronovou kůru a 500ml vody. Promíchejte. Na středním plameni přiveďte směs k varu, poté ztlumte a 10 minut ohřívejte (nenechte projít varem). Podle chuti oslaďte. Než se punč ohřeje, nakrájejte jablko na měsíčky a pokapejte šťávou z citronu a vmíchejte do punče. Rozlijte do skleniček.
Nealko punč
Co takhle nealko punč, lahodnou a voňavou zimní klasiku, kterou si může vychutnat každý. Zahřeje vás na těle i na duši, a to bez kapky alkoholu!
Ingredience
- 4 sáčky ovocného čaje bez barviv a aromat
- 1 bio pomeranč i s kůrou
- 1 červené jablko
- 1 svitek skořice
- 2 hvězdičky badyánu
- 2 lžíce hnědého cukru
- 300 ml hroznové šťávy
- 1 lžíce rozinek, propláchnutých horkou vodou
- 5 hřebíčků
- citronová šťáva na dochucení
Postup
Do hrnce nalijte džus, přiveďte k varu. Poté přidejte sáčky s čajem a přilijte dva litry vody. Přidejte omyté a na malé kousky nakrájené ovoce, rozinky, koření, šťávu a cukr. Zahřívejte pár minut. Až ovoce trochu změkne, sundejte hrnec z ohně a nechte punč mírně zchladnout. Vyndejte koření a dochuťte medem a citronovou šťávou.
Zdroje:
úvodní fotka: George Dolgikh, pexels
punč: ManuErzi, pixabay
jablečný punč: Einladung_zum_Essen, pixabay
nealko punč: Pixabay, pexels