phone+420 377 419 001Nejčastější dotazyKontakt

Jak si připravit vánoční punč

Jak si připravit vánoční punč

Vánoční svátky si žádají něco speciálního - něco, co zahřeje nejen ruce, ale i duši. Právě takový je vánoční punč. Ačkoliv by se mohlo zdát, že má svůj původ v Anglii, tak tomu není. Jeho kořeny sahají až do Indie, kde byl znám jako panča, v překladu pět. Připravoval se totiž z pěti základních ingrediencí, kterými jsou: cukr, víno, voda, čaj a lihovina. Zapomenout ale nesmíme ani na koření, které mu dodává jedinečný charakter. Jak se tedy dostal do Anglie? Díky anglickým námořníkům, kteří si jej z Indie přivezli.

Dnes je tento oblíbený nápoj, plný voňavého koření, ovocných tónů a jemného alkoholového nádechu, symbolem zimní pohody a slavnostních chvílí. Ať už hledáte inspiraci pro domácí večírek nebo si chcete vytvořit kouzelnou atmosféru během adventních večerů, náš recept na vánoční punč vás nezklame. Připravte si hrnek, zapalte svíčky a ponořte se do sváteční nálady s tímto lahodným horkým nápojem!

Tradiční vánoční punč

Není nad tradice. Pokud máte rádi klasiku, sáhněte po receptu na tradiční vánoční punč.

Ingredience

  1. 350 ml vody
  2. 60 ml rumu (Republica exclusive, Abuelo)
  3. 250 ml vína (červené nebo bílé)
  4. 1 citron
  5. 1 pomeranč
  6. 150 g cukru

Postup

Do kastrůlku nalijte vodu a svařte ji s cukrem, šťávou z pomeranče a šťávou z půlky citronu. Poté přilijte rum a víno. Zahřívejte k bodu varu, ne přes něj, jinak by se vám alkohol vyvařil. Hotový punč nalijte do sklenic a ozdobte plátkem citronu, případně plátkem pomeranče.

Jablečný punč se skořicí

Jablko a skořice k sobě zkrátka patří. Vykouzlete si spolu s nimi jablečno-skořicový punč, který voní po Vánocích.

Ingredience

  1. 2 l jablečné šťávy
  2. 500 ml rumu (tmavý, kořeněný, např. Captain Morgan Black Spiced )
  3. 4 ks badyánu
  4. 6 ks hřebíčku
  5. 4 ks tobolky kardamomu
  6. svitek skořice
  7. citronová kůra
  8. 2 PL citronové šťávy
  9. třtinový cukr
  10. červené jablko

Postup

Do hrnce nalijte jablečnou šťávu, kořeněný tmavý rum. Přidejte hřebíček, badyán, kardamom, skořici, citronovou kůru a 500ml vody. Promíchejte. Na středním plameni přiveďte směs k varu, poté ztlumte a 10 minut ohřívejte (nenechte projít varem). Podle chuti oslaďte. Než se punč ohřeje, nakrájejte jablko na měsíčky a pokapejte šťávou z citronu a vmíchejte do punče. Rozlijte do skleniček.

Nealko punč

Co takhle nealko punč, lahodnou a voňavou zimní klasiku, kterou si může vychutnat každý. Zahřeje vás na těle i na duši, a to bez kapky alkoholu!

Ingredience

  1. 4 sáčky ovocného čaje bez barviv a aromat
  2. 1 bio pomeranč i s kůrou
  3. 1 červené jablko
  4. 1 svitek skořice
  5. 2 hvězdičky badyánu
  6. 2 lžíce hnědého cukru
  7. 300 ml hroznové šťávy
  8. 1 lžíce rozinek, propláchnutých horkou vodou
  9. 5 hřebíčků
  10. citronová šťáva na dochucení

Postup

Do hrnce nalijte džus, přiveďte k varu. Poté přidejte sáčky s čajem a přilijte dva litry vody. Přidejte omyté a na malé kousky nakrájené ovoce, rozinky, koření, šťávu a cukr. Zahřívejte pár minut. Až ovoce trochu změkne, sundejte hrnec z ohně a nechte punč mírně zchladnout. Vyndejte koření a dochuťte medem a citronovou šťávou.


Zdroje:

úvodní fotka: George Dolgikh, pexels

punč: ManuErzi, pixabay

jablečný punč:  Einladung_zum_Essen, pixabay

nealko punč: Pixabay, pexels

Vyzkoušejte i vy

Sdílejte článek se svými známými