phone+420 377 419 001Nejčastější dotazyKontakt

Jak si připravit Bombardino

Jak si připravit Bombardino

Kde se Bombardino vzalo

Světlo svahu spatřil tento drink v 70.letech v italském Livignu. Mělo se to odehrát nějak takto: V jednom baru na svazích právě nad městem Livigno (konkrétně v oblasti Mottolino) pracoval mladý barman. Ten byl původně z Janova a horské zimní mrazivé počasí nesnášel zrovna dvakrát dobře. Zkoušel tedy najít něco, nějaký způsob, jak zimu na horách přežít. Systémem pokus omyl tak vymyslel horký alkoholický a povzbuzující nápoj, jehož základem bylo mléko, whisky (někdy se uvádí i brandy) a zabaione (směs tvořená vaječnými žloutky, cukrem a likérovým vínem či likérem). Dnes už si málokde můžete dopřát Bombardino v původní podobě. Ingredience na něj se obměňují.

Jiná verze příběhu vypráví, že Bombardino vzniklo díky partě přátel, kteří se na horské chatě snažili namíchat nápoj, jenž by je pořádně zahřál. Ať už to bylo jakkoliv, hlavní je, že Bombardino si našlo cestu do srdcí (a sklenic) milovníků zimních radovánek.

Jak vznikl název

Název „Bombardino“ se neodvozuje přímo od nějakého slova, ale od reakce prvního ochutnávače. Ten prý nadšeně zvolal: „Accidenti! È una bombarda!“ – volně přeloženo „Sakra, to je pecka!“ A od slova „bombarda“ byl už jen krok k pojmenování Bombardino.

Jak na to

Namíchejte si ho podle našeho receptu.

Ingredience

  1. 10 cl Bartida Original Vaječňák
  2. 4 cl Bartida Original
  3. šlehačka na ozdobení

Postup

V hrnci jemně zahřejte Bartida vaječný likér s Bartida Original, aby nedošlo k varu (optimálně do 70 stupňů). Důkladně promíchejte, případně nařeďte mlékem a nalijte do sklenic. Ozdobte šlehačkou (ideálně čerstvě vyšlehanou). Můžete posypat kakaem. Pak už si jen vychutnejte jeho krémovou konzistenci, nasládlou chuť a alkoholový „ocásek”.

Alternativy

Bombardino může mít mnoho podob a variant. Stačí jen vyměnit jednu ingredienci za jinou.

Když použijete zabaglione (vaječný likér), brandy a smetanu dostanete Originál. Doporučujeme vyzkoušet Stock 84 Original.

Když místo whisky nebo brandy použijete espresso spolu se zabaglione (vaječný likér) a smetanou získáte méně alkoholickou variantu známou pod názvem Calimero.

Pokud si dopřejete variantu se zabaglione (vaječný likér), whisky a smetanou dostanete tzv.Scozzese. V tomhle případě sáhněte po JW Red Label.

Nebo nahraďte whisky rumem. Zabaglione a smetana zůstává. Co třeba varianta s Božkov Republica Exclusive, Pampero Especial nebo Abuelo 5YO?

Vyšlehanou smetanu můžete opět posypat kakaem, skořicí nebo tím, co máte rádi. Fantazii se meze nekladou.

Který je ten váš recept??

Vyzkoušejte i vy

Sdílejte článek se svými známými